CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. május 27., csütörtök 23:02


Kirándulás a Rax-hegységre Barabits Elemér tiszteletére- 'Találjuk ki Nyugat-Pannóniát!'-regionális fórum- XIII. Soproni Borünnep- Carl Orff: Carmina Burana 2004. május 29-30-án-Phare-támogatással

Események, programok

Kirándulás a Rax-hegységre Barabits Elemér tiszteletére 2004. május 29-én, szombaton,  7:00 órakor indulnak a Rax-hegységre a Barabits Elemér tiszteletére szervezett kirándulás résztvevõi.
Találkozás: Soproni Sportcentrum és a Shell-benzinkút közötti parkolóban, reggel 7.00-órakor, visszaérkezés ugyanoda: kb. 17-órakor.
Szervezõk: A Soproni Erdõkért Környezetkultúra Alapítvány és a Kitaibel Pál Környezeti-Nevelési Oktatóközpont.
Kapcsolódó cikk:
Kirándulás a Rax-hegységre Barabits Elemér tiszteletére
 

"Találjuk ki Nyugat-Pannóniát!" - regionális fórum  2004. május 29-én szombaton folytatódik a "Találjuk ki Nyugat-Pannóniát!" - regionális fórum
A szombati program:
9.00 - 12.00    Találjuk ki Nyugat-Pannóniát! Gondolkodjunk közösen a régió dinamikus, akadálymentes együttmûködésérõl!
Pódiumbeszélgetõk: Ifj. Bariska István (Európa Ház Egyesület, Kõszeg), Gilbert Fayl (Európai Bizottság, Brüsszel), Fûzfa Balázs (Berzsenyi Dániel Fõiskola), Hans Göttel (Europahaus Burgenland), Gyõrffy Gábor (Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség), Lendvai Ivánné (Kunsziget polgármestere), Miszlivetz Ferenc (ISES Alapítvány, Szombathely–Kõszeg), Pázmány Péter (Dunaszerdahely polgármestere), Pogátsa Zoltán (ISES Alapítvány, Szombathely–Kõszeg), Rechnitzer János (MTA RKK, Gyõr, Széchenyi István Egyetem), Riegler Zsolt (Bormarketing Mûhely Kht.), Simone Hagenauer (ECOPLUS, Niederösterreich),  Szederné Kummer Mária (Zalai Falvakért Egyesület).
Közben párhuzamos szekcióülések zajlanak a következõ témakörökben és elõadókkal:
Európa kultúrája - a kultúra Európája
Kultúra mint érték, interkulturalitás mint jövõ. A beszélgetés célja, hogy a résztvevõk közösen a kultúra „elõállítóival” és szervezõivel megvitassák a kultúrák európai uniós szerepét és lehetõségeit: Dobó Ágota (Mûemlékek Állami Gondnoksága), Hernádi Gyula író, Hiller István (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma), Jancsó Miklós filmrendezõ, Márta István (Mûvészetek Völgye Fesztivál), Szilágyi Tibor (Soproni Petõfi Színház), Szommer Ildikó (Savaria Történelmi Karnevál ig., Szombathely)
Merre tovább? Kutatás és innováció Nyugat-Dunántúlon, beszélgetés a régió fejlõdési és megújulási lehetõségeirõl oktatási, kutatási és gazdasági szempontból: Eugen Antalovsky (Europaforum Wien), Faragó Sándor (Nyugat-magyarországi Egyetem), Ladislav Kabat (Bartislava Comenius University), Miszlivetz Ferenc (ISES Alapítvány), Pogátsa Zoltán (ISES Alapítvány), Rechnitzer János (MTA RKK, Széchenyi István Egyetem)

A "Találjuk ki Nyugat-Pannóniát!" regionális fórumot  az ISES Alapítvány és a Talájuk ki (újra) Magyarországot! Egyesület szervezte.

XIII. Soproni Borünnep  2004. május 28-29. között zajlik a Soproni Borünnep.
2004. május 29- 30 között idén immár XIII. alkalommal kerül megrendezésre Sopron Fõterén a Borünnep május utolsó hétvégéjén.
Május 29-én, szombaton 14 órakor bevonulnak a zenekarok és az együttesek felvonulása a Fõ térre. Az ünnepet 14,45 órakor Hiller István kulturális miniszter nyitja meg.
Az ünnep ideje alatt Sopron város tizennyolc neves pincészete várja és kínálja az érdeklõdõ vendégeket.
A két napos rendezvény alatt Sopron város Fúvószenekara és a térség, valamint a szomszédos országok fúvószenekarai szolgáltatják a hangulatos talpalávalót.
A programok 29- én 14,00 órától 22,00 óráig, 30- án 11,00 órától 22,00 óráig tartanak.
Az idei  Borünnep arról is szól, hogy  Magyarország Európai Uniós csatlakozásával a „Kékfrankos fõvárosa” végre Európa- szerte is elnyerheti az õt megilletõ rangot.
A szabadtéri színpadon nemzetközi fúvószenekari fesztivál Sopron Város Fúvószenekarának meghívására magyar, osztrák, olasz zenekarok, énekkarok és tánccsoportok fellépésével szórakoztató mûsor várja a soproniakat.
A borok kóstolgatásához poharakat a helyszínen vásárolhatnak!

Carl Orff: Carmina Burana 2004. május 29 - 30-án, (szombat – vasárnap) 20 órakor az idén 175 éves Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórus, Wiener Tonkunstvereinigung Ének- és Zenekara és Langelman Mónika, Mezei Tibor, Korpás Ferenc, Moldvay József énekmûvészek közremûködésével a Fertõrákosi Barlangszínházban adják elõ a Carmina Burana darabot..
Vezényel: Dárdai Árpád

A május 29-i elõadás a Phare CBC Magyarország – Ausztria Kisprojekt Alap támogatásával jött létre.
A koncertre ingyenes belépõjegyek igényelhetõk a Pro Kultúra Jegyirodában.
Iskolai csoportok és közhasznú szervezetek jelentkezését várjuk!

A május 30-i elõadásra belépõjegyek 1000,- és 1500 Ft-ért kaphatók a Pro Kultúra Jegyirodában.
Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, 9400 Sopon, Liszt Ferenc utca 1.
Tel.: 517-517; 517-518. Fax: 517-542. E-mail: jegyiroda@prokultura.hu

Tavaszról, kocsmázásról és szerelemrõl szólnak azok a XIII. század elejérõl származó latin, középfelnémet és ófrancia nyelvû költemények, melyeket Bajorországban a benediktbeuerni kolostorban õriztek meg.  A Carmina Burana néven ismeretes versgyûjtemény-kódex több mint 200 költeményt tartalmaz, ebbõl válogatta össze Carl Orff 1936-37-ben komponált darabjához a szövegeket. Az 1937-ben Frankfurtban nagy sikerrel bemutatott mû összesen 28 számot tartalmaz és szintén a Carmina Burana címet viseli. A színpadra is alkalmazható oratórium mai napig rendkívül népszerû. A vágáns irodalmi szövegekhez illõ zene oldott ritmus- és dallamvilágával, gazdag hangszerelésével könnyen befogadható élvezetes mûalkotás minden XX. és XXI. századi hallgató számára.