CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. május 27., csütörtök 23:38


Új faluházat avatnak Nagylózson

Új faluházat avatnak Nagylózson

    Május 29-én, szombaton délelőtt avatják fel Nagylózs új beruházását, a közel 60 millió forintos költséggel elkészült Faluházat.
A létesítményt Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés és a Megyei Területfejlesztési Tanács elnöke és Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, a település országgyűlési képviselője avatja fel.

    „Nagylózsi falunapok” címmel kétnapos rendezvényt szervez Nagylózs Község Önkormányzata május 29-én és 30-án.
    A program keretében május 29-én 10.00 órakor Faluházat avatnak. Az új épületben orvosi rendelő, a polgármesteri hivatal és a házasságkötő terem kapott helyet.
    A település önkormányzata 2002-ben azért fordult támogatásért a Megyei Területfejlesztési Tanácshoz(MTT), hogy a régi, a célnak megfelelő használatra nem alkalmas orvosi rendelő helyett, a Tanács anyagi támogatást kérve és azt felhasználva újat építsen.
    A korábbi épület az ÁNTSZ, illetve az egészségügyi törvény előírásainak nem felelt meg, az egykori, közel 100 éves épület felújítása pedig nem volt gazdaságos. A falak vizesedtek, gombásodtak, a vakolat omlott. A szűkös körülmények nem tették lehetővé a felnőtt betegváró és a gyermekek részére szolgáló váró elkülönítését, külön mellékhelyiség biztosítását. A rendelő helyisége is közös volt, bővítése, felújítása nem volt megoldható. A betegeket méltatlan körülmények fogadták, pedig tudjuk, hogy a betegség már önmagában kissé elesetté tesz gyermeket és felnőttet egyaránt.

    Az MTT által odaítélt 5 millió Ft az orvosi rendelő költségeinek negyedét fedezte. Idő közben a település képviselő-testülete úgy döntött, hogy egy nagyobb beruházással az orvosi rendelővel együtt a polgármesteri hivatalt és a házasságkötő termet egy épületbe, egy új Faluházba költöztetik.
    A 2003 novemberében megkezdett építkezés eredményét, az új épületet a Falunap keretében adják át használóinak.
P.Z.