CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2004. május 29., szombat 21:12


Soproni Borvidék: Konferencia és eredményhirdetés

Soproni Borvidék: Konferencia és eredményhirdetés

Környezetkímélő szőlőtermesztési technológia a Soproni Borvidéken címmel borászoknak tartottak tegnap zárókonferenciát a Lővér Szállóban, amelyen sor került a Soproni borvidéki borversenyén eredményhirdetése és a nyertes borok bemutatására.
A Phare CBC-támogatással megvalósult program keretében eddig Sopronban, Fertődön, Kőszegen továbbképzéseket, Ausztriába tanulmányutakat szerveztek, és a környezetkímélő technológiák témájában egy szakkiadványt is megjelentettek a szervezők, a Nyugat-magyarországi Egyetem Élelmiszertudományi Kar Szaktanácsadó és Továbbképző Intézete és a Bormarketing Műhely Kht.

Egyrészt az unióban érvényes szőlőtermesztési- és bor szabályozási alapelvekhez alkalmazkodva, másrészt mivel a hazai borvidékek szőlőtermő területeinek jelentős része környezetvédelmi területen, illetve tájvédelmi körzetekben található, szükséges olyan új termesztési rendszerek, technológiák kidolgozása és alkalmazása, amelyek fokozottan környezetkímélők - hangzott el a tanácskozáson.
Az Európai Unió a szőlő és bortermelést piaci eszközökkel szabályozza, amely rendszert a teljes jogú tagsággal Magyarországnak is át kell vennie. A szőlő és bor ágazat szabályozása, rendtartása más ágazatokhoz képest több új követelményt támaszt, nagyobb fegyelmet követel. A szakemberek szerint a szemléletváltásra az EU tagságtól függetlenül is szükség volt. Egyrészt Európában folyamatosan állandósult a túltermelés, csökkent a fajlagos borfogyasztás, megváltozott a fogyasztás szerkezete, nőtt az érdeklődés a minőségi borok iránt, másrészt mindezekkel együtt élesedett a 25 tagoszágon belül is a nemzetközi verseny.
A környezetkímélő szőlőtermesztési technológiákról egy kiadványt is kiadtak a szervezők, amely részletesen foglalkozik a szőlő és bortermelés EU szabályozási kérdéseivel, példaként bemutatja az integrált szőlőtermesztés szabályozását a szomszédos Ausztriában. Az integrált technológia fejezetben a kiadvány részletesen taglalja a technológiai elemeket, tárgyalja a technológia ökológiai és ökonómiai feltételrendszerét, annak környezetvédelmi és a termesztésre gyakorolt hatását, továbbá vizsgálja a környezetkímélő eljárásban a helyi előrejelző rendszerek alkalmazásának lehetőségeit és technológiáját.(Oldalainkon, BorVáros rovatunkban az Agroexpert növényvédelmi előrejelzést a Bormarketing Kht. jóvoltában mi is rendszeresen közzétesszük).
A rendezvényen borbemutatóval egybekötötten a május 14-én tartott, Soproni Történelmi Borvidék borversenyének eredményeit is kihirdették.
A 245 benevezett bor közül Nagy Arany minősítést kapott a Lővér Pince - Sop-Vin Kft. 2003-as Cuvée-je, a Pfneiszl Hungaria 2002-es és a Weninger Kft. 2001-es Merlot-ja, a Szöllősi Pincészet 2003-as Cuvée-je és a Pfneiszl Hungaria 2002-es Kékfrankosa. További 39 Arany érmet és 91 Ezüstöt ítélt oda a zsűri.

Magyar Dezső, Lővér Pince
A Pfneiszl Hungaria képviselője átveszi az oklevelet

A Szekszárdon megrendezett a III. Nemzetközi Kékfrankos Borfesztiválon a legeredményesebb külföldi termelő címet nyert díjat is átvehette a soproni-burgerlandi Pfneiszl Hungaria Pincészet

A részletes eredményt letölthető formában itt olvashatják:

Helyezés szerinti eredmények

T.É.

Kapcsolódó cikkek:

A Soproni Történelmi Borvidék borversenye
Kékfrankos borfesztivál soproni sikerrel