CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. május 29., szombat 23:51


Dr. Szájer József a Hűségkútnál sajtótájékoztatón mutatta be a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Európai Parlamenti választási programját

'Csak együtt sikerülhet'

„Csak együtt sikerülhet”

Dr. Szájer József, Sopron város országgyűlési képviselője, 2004. május 29-én a Hűségkútnál tartott sajtótájékoztatón  a Fidesz Magyar Polgári Szövetség   Európai Parlamenti választási programját mutatta be, amelyet Martonyi János vezetésével a Szabad-Európa Központ és a Fidesz szakemberei dolgoztak ki.
A képviselő elmondta: a program legfontosabb pontjai érintik a régiót is, különös tekintettel arra, hogy meghatároza azokat a feladatokat, amelyeket az európai parlamenti képviselőknek kell az Európai Parlamentben képviselniük.


Dr. Molnár Ágnes választókerületi koordinátor és Dr. Szájer József

Dr Szájer József szerint az egyik ilyen pont a schengeni rendszer életbe lépése. Magyarország a május 1-jei uniós csatlakozással még nem vált automatikusan a schengeni rendszer tagjává, a határon okmány ellenőrzésre meg kell állni és  az ausztriai munkavállalással szemben is még vannak akadályok, átmeneti időszakok vannak érvényben. Az európai parlamenti képviselők feladata ennek a két kérdésnek a minél gyorsabb megoldása – mondta a képviselő.
A program  az eddig megszokott nyugat-európai uniós ügyeken kívül rávilágít olyan kérdésekre is, amelyek ebben a térségben fontosak. Ennek egyik fontos eleme a volt szocialista országok infrastruktúrális és környezetvédelmi helyzete. Ezért fontos az Európai Parlament által nemrég elfogadott határozat, amely Sopronig építi ki a Francia- és Németországra jellemző gyorsvasút hálózatot. A másik térségi speciális helyzet, hogy a nemzet és az állam nem fedi át egymást, jelentős  nemzeti ésetnikai kisebbség,  fontos ezeknek kérdéseknek az uniós elismertetése.
Az unió alapító okirata részletesen foglalkozik az unió tagjai és a  gyarmatok közötti kapcsolattartással, ugyanakkor Magyarország számára nagyon fontos a kisebbségek ügyének megfelelő módon való kezelése az unió alapokmányában – hangsúlyozta a képviselő.

A célok eléréséhez világos kormányzati politikára, uniós képviseletre van szükség. A két éve hivatalban lévő kormány Dr. Szájer József megítélése szerint súlyos  hiányosságot  hagyott maga után. A parlamenti ciklus felénél megállapítható, hogy az ország rossz irányba halad, megszűntek azok az intézkedések is, amelyeket a korábbi polgári kormány elért, sodródik az ország, bizonytalanság, kiszámíthatalanság, megbízhatatlanság uralja a jelenlegi kormányzati politikát - hangsúlyozta  az országgyűlési képviselő.

Dr. Szájer József  bejelentette: folytatódik a Nemzeti Petíció aláírás gyűjtése, eddig Sopronban 9620 aláírást gyűjtöttek össze. Ezzel az eredménnyel Sopron a Fidesz választókerületei közül az első öt között van, nagy a támogatottsága a petíciónak. Június 6-án Sopronból is sokan részt vesznek a petíciónak a támogatására és a polgárok petíciós jogának a megvédésére tartandó budapesti összejövetelen.

A képviselő elmondta: június 1-jén Orbán Viktor a Hűségkút felavatása óta első alkalommal lesz aváros vendége és megtekinti a díszkutat, amelyet az általa miniszterelnökként aláírt, a Hűség Napját országos ünneppé nyilvánító kormányrendelet eredményeképpen állítottak fel a Kisvárkerületen.

tsz