CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. május 31., hétfő 17:36


Az emberek pedig a bornapokon belakják a Fő teret, borozgatnak az alkalmi szabadtéri borozókban, beszélgetnek, szétnéznek a vásározók portékái között.

XIII. Soproni Borünnep - Képriporttal -

XIII. Soproni Borünnep

Csak megkegyelmezett az időjárás a XIII. Soproni Borünnep szervezőinek és a nyitó időpontjára elállt az eső is.

A borünnepi hangulatnak – mint a szép bornak – az immár évek hosszú során kialakult hagyomány szerint több összetevője van: a finom soproni borok, a vidám muzsika, a borosgazdáknak helyet adó, a vendégeket magukhoz csalogató faházak, a fellépő fúvószenekarok, együttesek és énekkarok.

Az emberek pedig a bornapokon belakják a Fő teret, borozgatnak az alkalmi szabadtéri borozókban, beszélgetnek, szétnéznek a vásározók portékái között.

Fényt és rangot adott az idei borünnepnek az, hogy az idei áprilisi, Bordeauxban tartott borversenyen minden eddiginél nagyobb sikert értek el a soproni borvidék borai. A 13 soproni bormintából a Fényes Pincészet 2001-es Cabernet Sauvignon-ja ezüstérmet, az Iváncsics-Roll Pincészet ugyancsak 2001-es Cabernet Sauvignon-ja valamint a Luka Pincészet 2000-es Cabernet Sauvignon-ja bronzérmet kapott.


A Jandl Pincészet aranyérmes Kékfrankosa

És azóta már bejárta az országot a hír, és szakmai körökben is visszhangra talált, de a jó hírről mindig érdemes újból szólni: aranyérmet nyert a Jandl Pincészet Kékfrankosa – amelynek szőlője a fertőrákosi Újhegyen termett – és szintén aranyérmet hozott Franciaországból Luka Enikó Zweigeltje is.


A Luka Pincészet Bordeauxban érmes borai

A borünnepet idén Hiller István kulturális miniszter nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a bor és kultúra Sopron évszázados tradícióit jelentik. A bor nem csak kenyéradó gazdája volt a városnak, de annak felvirágzását is megteremtette a múltban. A bor képes együttláttatni a történelmet, kultúrát, a jelent és a jövőt is - hangsúlyozta a politikus, aki a múlt tisztelete mellett a jelenben való együttgondolkodásra, az összefogásra, az uniós tagság adta lehetőségek kihasználására szólította fel a soproniakat.

A két napos Fő téri program ideje alatt borkóstolóval bemutatkoztak a Székely Borászat, a Fényes Pince, a Prinyő Borozó, a Borbarát Szövetkezet, a Vincellér-ház, a Vinex Borászat, a Jandl Pince, a Taschnervin, a Lővér Pince, a Luka Pincészet, a Hauer Pince (Balf), a Stubi Borozó, a Csapó Pince (Fertőrákos), a Gangl Pince, a Weninger Borászat, az Iváncsics Pince, a Bacchus Borozó, a Bercsényi Borozó.

A hangulathoz a muzsikát a szabadtéri színpadon az ágfalvi Fúvószenekar, a Báfalvi énekkar, a Brennbergi Borbála Énekkar, a Soproni Juventus Fúvószenekar, továbbá a klingenbachi, a neckenmarkti, siegandorfi fúvószenekarok, a testvériség Tánccsoport, a Roncone Fúvószenekara (Olaszországból) szolgáltatta.

Az idei borünnep a Polgármesteri Hivatal és a Pro Kultúra Sopron Kht. támogatásával jött létre. TÉ

Képriport
Fotók: TZs,TSz