CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. jĂşnius 01., kedd 17:32


Állami számvevőszéki vizsgálat a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál- Az Állami Számvevőszék vizsgálata a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlestési Tanácsnál

A megyénél tartott ellenőrzést az Állami Számvevőszék

Állami számvevőszéki vizsgálat a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál

Dr. Kovács Béla, megyei főjegyző sajtótájékoztató keretében számolt be az Állami Számvevőszék Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál tartott vizsgálatának eredményéről, annak részleteiről.

 Dr. Kovács Béla elmondta:
„Az Állami Számvevőszék ellenőrzési programja alapján vizsgálta a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál az állami költségvetésből kapott kötött felhasználású támogatások igénylésének és felhasználásának módját, jogszerűségét, a pályázati úton nyert központi támogatások felhasználásának szabályosságát, valamint a egyes központi költségvetésből járó normatív támogatások elszámolásának rendjét.

Az Állami Számvevőszék a központosított támogatások igénylésének és elszámolásának ellenőrzését a megyei önkormányzat hivatalánál, továbbá – kiválasztás szerint – három oktatási, nevelési intézménynél végezte, továbbá megvizsgálta központosított előirányzatból kapott támogatások felhasználásának rendjét a Megyei Könyvtárnál és a Bartók Béla Megyei Művelődési Központnál.

A központosított támogatások körében a pedagógus szakvizsga és továbbképzés, a pedagógusok szakkönyvvásárlása, valamint a tanulók tankönyvvásárlásának, valamint a diákkörrel kapcsolatos feladatok ellátásának jogosságát, a központi előirányzatok felhasználásának szabályszerűségét ellenőrizték; ezen kívül a vizsgálták köztisztviselői béremeléssel összefüggő feladatok végrehajtását és az erre igényelt központi támogatás felhasználásának helyességét.

A pénzügyi ellenőrző szerv összefoglaló megállapításában rögzítette, hogy a megyei önkormányzat a központosított támogatások körében jogszerűen igényelte az állami költségvetésből a működéséhez szükséges előírásokat.

A normatív, kötött felhasználású támogatások jogcímeken igénybe vett támogatások körében csekély mértékű többlet igénybevételt állapított meg, amely a 160 millió forint összegű támogatáshoz képest 0,057 %-os eltérést mutat.

A fentiek szerint folytatott számvevőszéki vizsgálati jelentés az önkormányzat költségvetési beszámolójának értékelésekor azt a következtetést vonta le, hogy a beszámoló megbízható képet ad a központosított előirányzatú támogatások, valamint a havi igénylésű normatív kötött felhasználású támogatások 2003. évi elszámolásáról.

A feladatellátás szabályszerűségének további érvényesítése érdekében néhány javaslattal és célszerűségi észrevétellel élt, így többek között:
- a fenntartó az eddigieknél még fokozottabban tartassa be az intézményekkel a tanulói tankönyvtámogatással kapcsolatos szakmai jogszabályokban előírtakat,
- a hivatal az intézményi elszámolások segítése érdekében a költségvetési törvény vonatkozó mellékleteiben foglaltakon túl hívja fel az intézmények figyelmét a kapcsolódó szakmai jogszabályi előírásokra.”
P.Z.


Az Állami Számvevőszék vizsgálata a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlestési Tanácsnál

Az Állami Számvevőszék a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanácsnál (MTT) is vizsgálódott. Ennek eredményét Székely Imre, a MTT munkaszervezetének elnöke az alábbiakban összegezte:

Országos szintű - a támogatott településekre, a Megyei Területfejlesztési Tanácsokra, valamint egyes szaktárcákra kiterjedő - ellenőrzést tartott az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az ÁSZ megyei irodája a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács (MTT) által a helyi önkormányzatok részére – beruházási és rekonstrukciós munkákhoz - nyújtott 2003-as CÉDE (céljellegű decentralizált) és TEKI (területi kiegyenlítést szolgáló fejlesztési célú) támogatásokat - a pályáztatási, döntés-előkészítési, döntési, felhasználási és ellenőrzési/monitoring folyamatok jogszerűségét - vizsgálta.

Az ellenőrzés célja annak a megállapítása volt, hogy
-      az önkormányzatok a felhalmozási célú támogatások elnyerésére vonatkozó pályázatok benyújtása, a céltámogatások igénylése során betartották-e a jogszabályi előírásokat;
-     a felhalmozási célú támogatásokkal kapcsolatos pályáztatásnál, döntés-előkészítésnél, döntésnél, az igénybevételénél és a felhasználásánál érvényesült-e a törvényesség és szabályszerűség;
-      az önkormányzatok a felhalmozási célú támogatásokkal való elszámolási kötelezettségeiket szabályszerűen teljesítették-e.

Az vizsgálatot követően összeállított számvevői jelentés a következő főbb megállapításokat tette:

-      az MTT a 2003. évi pályázati felhívásait a jogszabályokkal, a megyei területfejlesztési programmal összhangban határozta meg,
-      a pályázatok elbírálása a szervezeti és működési szabályzatban foglaltaknak megfelelően történt,
-      a belső szabályzatokban rögzített előzetes véleményeztetésre is sor került (amelyek megállapításait a döntés meghozatalakor figyelembe vette a Tanács),
-      a döntések meghozatalakor a rendelkezésre álló keretet nem lépték túl (2003-ban teljes egészében, maradéktalanul felhasználták azokat),
-      a meghozott döntésekről a Magyar Államkincstár (MÁK) értesítése az előírt határidőn belül megtörtént,
-      a MÁK-tól kapott havi jelentések alapján a támogatások lehívását figyelemmel kísérték, azonban az MTT Titkársága erről saját adatbázist nem hozott létre,
-      a megvalósulásokat szúrópróbaszerűen ellenőrizték, melyekről jegyzőkönyveket készítettek,
-      a támogatási keret felhasználásáról a Belügyminisztérium előírásainak megfelelően elszámoltak.
Az Állami Számvevőszék a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanácsnál mindent rendben talált, hiányosságot nem tapasztalt.

P.Z.