CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. június 03., csütörtök 17:37


Az Ikva Rádió hírei


Ötödik alkalommal rendezik meg Sopronban az Országos Tisztiorvosi Konferenciát. A szerdán /jún.2./ kezdõdött három napos találkozón az egészségpolitika aktuális kérdéseirõl, daganatos megbetegedések másodlagos megelõzésérõl, a tisztiorvoslás elõtt álló feladatokról és Európai Uniós aktualitásokról tartanak elõadásokat.

Fertõdön tegnap kezdõdött /jún.3./ az a szeminárium, melynek témája a kulturális örökség és a turizmus. A tanácskozáson brit és magyar szakemberek vesznek részt, a cél pedig az, hogy fórumot biztosítsanak a közös üzleti tervezéshez, a regionális kulturális stratégiák kidolgozásához, és oktatási-mûemléki programok közös létrehozásához. "A száz legjobb hely" címû országos kiadványban öt Gyõr-Moson-Sopron megyei nevezetesség szerepel, köztük Sopron városa, mint a 2. mûemlékben leggazdagabb város Magyarországon.

Június 6-án, vasárnap látogatást tesz Sopronban dr. Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Délelõtt rövid sétát tesz a belvárosban, majd találkozik az érdeklõdõkkel. Délután a Páneurópai Piknik helyszínén tart beszédet.

Sopronban és környékén kétszer annyi fertõzött kullancs található, mint átlagosan a világ többi részén. Legveszélyeztetettebb területek a szárhalmi erdõ, a Kis-Tómalom és a brennbergi völgy. Kirándulás elõtt fontos a megelõzõ óvintézkedés, illetve a tüzetes önvizsgálat. A 24 órán belül szakszerûen eltávolított kullancs nem okoz megbetegedést.

Térségükben is megkezdõdött a parlagfû irtása, melyet még a júliusi virágzás elõtt meg kell kezdeni. A közterületeken, a zöld növények nyírásával együtt a városüzemeltetés munkatársai végzik el ezt a feladatot. A magánterületeken azonban mindenkinek magának kell gondoskodni a parlagfû irtásáról.

A Mezõberényben megrendezett diákolimpia országos elõdöntõjén a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola IV. korcsoportos leánycsapata I. helyezést ért el, s ezzel megszerezte a jogot az országos döntõn való részvételre. A döntõ mérkõzésen 74:70 arányban verték a Baja együttesét. Orbán Katinka a döntõ legértékesebb játékosa lett, míg Ilosfai Mónika bekerült az ALL STAR csapatba.

Június 11-én két hét pihenõ után A Matáv FC Sopron labdarúgói megkezdik a felkészülést az UEFA Intertotó-kupában való szereplésre. A Matáv vezetõsége még tárgyalásokat folytat a következõ évadra szóló szerzõdések ügyében, de egy biztos a következõ évadban is Dajka László irányításával edzenek és küzdenek a soproni futballisták.

A 2004-2005-ös évadban is indulhat az Euroleasing-Orsi Sopron az Euroligában. A 21csapatot felvonultató versengésben három magyar csapat is (köztük az Orsi is) mérkõzhet a kontinens legjobb csapatai között. Az Európa-kupáért már a Rõhnisch-Foton Sopron csapata is küzdhet, mivel a bajnokságban a 7. helyet szerezte meg.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Fõiskolai Kar Vakáció-Hívogató Játéknapokat rendez a hétvégén, szombaton és vasárnap /jún.5-6./ 10.00-16.00 óra között a fõiskola Ferenczi János utcai épületében. A kétnapos rendezvény keretében a gyermekek kézmûves foglalkozásokon vehetnek részt: (pl. bábkészítés, üdvözlõ kártyák-, könyvjelzõ-, mozaikkép- és gipszfigurák készítése, bõrtarisznya varrása). A rendezvényt ügyességi-mozgásos játékok és drog- baleset-bûnmegelõzési programok egészítik ki.

A hétvégén, péntektõl vasárnapig /jún.4-6/ ünnepség sorozattal emlékezik meg Ágfalva, fennállásának 810 éves évfordulójáról. Pénteken 14.00 órakor és 15.00 órakor is egy-egy kiállítás nyílik a faluban. Szombaton délelõtt fél tízkor a felállított sátorban zajlanak majd a programok. Az ünnepi beszédet Márkus István alpolgármester köszöntõje után dr. Lévai Katalin esélyegyenlõségi miniszter tartja. A mûsorok után, este bállal zárul a szombati program, vasárnap délelõtt azonban folytatódnak a vigasságok.

Június 5-6-án kerül megrendezésre 9. alkalommal a Német Kultúra Hete rendezvény. Programok: Szombaton 15 órától Egyházzenei kórustalálkozó, egyházi énekek és kánonok éneklése az Evangélikus templomban, 19 órától a GYIK-ban kórustalálkozó és gálamûsor. Vasárnap 10.30-tól a Fõ téren Német Kóruszenei Fesztivál zárja a rendezvényt.

"Az öntöttvas dicsérete" címmel idõszaki kiállítás nyílt a Központi Bányászati Múzeumban. A kiállítás szeptember 15-ig látható.

Erdei kisvasutak címmel kiállítás látható az Erdészeti Múzeumban június 13-ig, szerda kivételével naponta 13-18 óráig.)

A Domonkos Rendházban ReBiK Art címmel magyar és osztrák mûvészek alkotásaiból nyílt kiállítás, mely megtekinthetõ június 20-ig.

Az Erdélyi Házban Kopecz Mária festõmûvész kiállítása megtekinthetõ június 5-ig.