CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2004. június 04., péntek 17:49


Távcsöves bemutató Ágfalván - Vénusz-átvonulás június 8-án

Távcsöves bemutató Ágfalván

Június 6-án a Stella Sopron Nap-bemutatót tart Ágfalván.

A Stella Sopron, a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja a község jubileumi rendezvényeinek részeként június 6-án, vasárnap 14 órától Nap-bemutatót tart Ágfalván. A bemutatón lehetőség nyílik a Nap felületi részleteinek csillagászati műszerekkel való megfigyelésére. Az egyesület tagjai természetesen rendelkezésre állnak a csillagászattal kapcsolatos kérdések megbeszélésére is.

A bemutató a rendezvény-sátor mellett lesz, rossz idő esetén sajnos elmarad!

Érdeklődés:

A Stella Sopron levelezőlistája
Mobil: 06/30/9562-653

Vénusz-átvonulás június 8-án

Június 8-án a Vénusz 122 év után ismét átvonul a Nap korongja előtt. A jelenség megfigyelésére a Stella Sopron bemutatót szervez a Harkai platón.

2004. június 8-án, kedden (7 óra 19 perc és 13 óra 23 perc között) ismét egy fantasztikus égi csoda megfigyelésére nyílik lehetőség: bolygószomszédunk, a Vénusz 122 év után Földünkről nézve áthalad a napkorong előtt. Az idei év fő csillagászati szenzációjának számító esemény már régóta lázban tartja az asztronómia iránt érdeklődőket, hiszen a ma élő emberek közül még senki nem láthatta ezt a jelenséget.

A Vénusz a Naprendszer második bolygója, a Földnél közelebb kering a Naphoz. A planéták keringése során bizonyos időközönként ún. konjukciók (együttállások) következnek be (azaz a Föld, a Vénusz és a Nap egy egyenesbe esik). Az alsó konjukció során a Vénusz korongja a Föld és a Nap közé esik. Mivel azonban a két bolygó pályasíkja nem esik egybe, ezért Vénusz-átvonulást csak akkor láthatunk, ha bolygószomszédunk éppen a pályasíkok két metszéspontja (az ún. csomópontok) közül az egyik közelében helyezkedik el.

A tavalyi Merkúr-átvonuláshoz hasonlóan most is egy fekete korongot látunk majd a napkorong előtt; a Vénusz korongja azonban jóval nagyobbnak látszik majd a Merkúrénál (a korong átmérője 58 ívmásodperc; ez a Nap látszó átmérőjénél mintegy 32-szer kisebb), a bolygó légköre miatt azonban a kontúrja nem lesz olyan éles. A Vénusz a Nap déli oldalán halad majd át.

Az átvonulások között rendre 8 - 121,5 - 8 - 105,5 év telik el. Legutóbb 1882-ben játszódott le az esemény, legközelebb 2012-ben kerül rá sor. Az idei átvonulás különlegessége, hogy hazánkból teljes egészében megfigyelhető lesz. Magyarországon erre 1283 óta nem volt példa, és a következő alkalomra 2247-ig kellene várni!

Az átvonulás szakaszainak időpontjai Sopronra:

I. kontaktus: 7:19:49
II. kontaktus: 7:39:36
A jelenség közepe: 10:22:21
III. kontaktus: 13:03:46
IV. kontaktus: 13:23:14

A jelenség megfigyelésére a Stella Sopron bemutatót szervez, melynek helyszíne a Harkai plató (az autós gyakorlópálya közepének nyugati széle). Az egyesület tagjai 9 órától várják az érdeklődőket.

Érdeklődés:

A Stella Sopron levelezőlistája
Mobil: 06/30/9562-653

Fontos! A Napba közvetlenül belenézni tilos, súlyos szemkárosodást eredményezhet! Az átvonulást csak megfelelő szűrővel ellátott távcsöveken ill. napnéző szemüvegeken keresztül figyeljük meg!

A jelenségről bővebben a következő oldalakon olvashatnak:

A Sulinet Vénusz-átvonulással kapcsolatos honlapja
www.origo.hu



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>