CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. jĂşnius 05., szombat 20:44


Iskolaügy: a kisebbséggel és a szülők akaratával szemben

Fidesz: ,,nem demokrácia az, ha a többség akarata érvényesül a kisebbség felett.'

Iskolaügy: a kisebbséggel és a szülők akaratával szemben

- A Fenyő téri két tannyelvű iskola igazgatói állására kiírt pályázat ügyében szocialista városvezetés nem veszi figyelembe sem a helyi német kisebbség véleményét sem a gyerekek szülei által 300 aláírással benyújtott petíciót, amelyben a korábbi igazgató melletti kiállásukat fejezik ki - mondta el a sajtónak Dr. Molnár Ágnes, a Polgári Összefogás önkormányzati képviselője pénteki sajtótájékoztatóján

    A képviselő asszony emlékeztetett arra, hogy Romano Prodi szerint Európa a kisebbségek Európája, azaz Európa a kisebbségek tiszteletén és a kisebbségek együttműködésén alapul. Mindezek azt is jelentik, hogy a 450 milliós európai közösségben minden népcsoport kisebbségnek számít.
    Ez az elv Sopronban nem valósul meg - figyelmeztetett a képviselő, arra kérve a helyi szocialistákat, hogy a német kisebbségi önkormányzat és a szülők, a választópolgárok véleményét, a Fenyő téri iskola igazgató-kinevezési ügyében tartsa tiszteletben.

    Dr. Molnár Ágnes hangsúlyozta: ,,A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség a német kisebbség belső ügyének tartja, és teljes mértékben tiszteletben tartja a német kisebbségnek azt a jogát hogy iskolájukban kit akarnak igazgatónak, ugyanakkor úgy tartja, hogy ,, a demokrácia nem a szocialista többség diktatúráját jelenti a kisebbségek felett."

- Milyen demokrácia az, ahol sem a német kisebbségi önkormányzat véleményét, sem a 300 szülő, választópolgárok véleményét nem veszik figyelembe? - tette fel a kérdést a képviselő asszony, aki úgy vélte, hogy az egyébként nagyon is politikai színezetűnek látszó iskolaügyben ,,látszik, hogy a magukat szóban demokratáknak mondók tulajdonképpen mennyire támogatják, vagy sem a kisebbségeket."
    Dr. Molnár Ágnes arról is tájékoztatta a sajtót, hogy hétfőn ül össze az az egyeztető bizottság, amely szakértőkön, és a német kisebbségi önkormányzat képviselőin kívül három szocialista önkormányzati képviselőből áll.

T.É.