CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. jĂşnius 08., kedd 07:25


Ellenzéki aggodalmak

'Fejlett demokráciában a politika a hatalom és ellenzék párbeszédén alapul'

Ellenzéki aggodalmak

A Polgári Összefogás nevében Adbdai Géza frakcióvezető tartott sajtótájékoztatót 2004 június 7-én.

A politikus tájékoztatott arról a frakció demokratikus alapelvnek tartja, hogy ellenzék nélkül nem lehet kormányozni, fejlett demokráciában a politika a hatalom és ellenzék párbeszédén alapul.
A Polgári Összefogás szerint újabban a városvezetés részéről ez a párbeszéd nemcsak az ellenzék, hanem a város polgárai irányában is hiányzik, „a jelenlegi MSZP-SZDZ koalíció önkényes, diktatorikus módon, mindenkit megkerülve, szinte erőszakosan vezeti a várost”.

A kijelentések alátámasztására Abdai Géza az utóbbi idő történéseire kívánt reflektálni.
A Megyei Egyeztető Bizottság  működésével kapcsolatban bírálta a városvezetést, hogy a megyei jogú városi státusz adta lehetőségeket nem használja ki, „nem ebbe a fórumba kíván életet lehelni”, hanem a sajtón keresztül üzengetve kíván hangulatot kelteni a megyei Fidesz vezetés ellen, ezáltal a soproni szervezet ellen is.
A politikus az egészségügyi miniszter látogatásával kapcsolatban aggasztónak tartja, hogy „szinte semmibe vették az ellenzéket”, annek ellenére, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően, egy egységes fellépéssel sokkal nagyobb hangsúllyal lehetett volna fellépni a mentőállomás és a központi ügyelet érdekében.
Példaként említette, hogy a kórház esetében soha nem történt meg, hogy az ellenzék a városvezetés előterjesztése nélkül szavazott volna.
A frakció aggasztónak tartja, hogy mélygarázs ügyben sem történt egyeztetés még a kereskedelmi kamarákkal, az építészekkel sem.
Nem történt  egyeztetés a vízmű irányában sem, közismert, hogy az elnyert több milliárdos ISP projekt keretében, a Kis Várkerükleten is útfelbontásra kerül sor, a tervek összehangolásának a hiányát is kifejtette a politikus.
A Globex ügyben is hiányolja az egyeztetést a frakció. Az összevont bizottsági ülésen, az ügyvédi iroda által tartott tájékoztató után, percek alatt döntött a képbiselő testület.
A frakcióvezető újra jelezte, hogy egy hónappal ezelőtt a polgármester még feljelentést helyezett kilátásba. Az MSZP-SZDSZ többség által elfogadott határozati javaslat  után nincs jogalap a feljelentésre – hangsúlyozta a politikus.

A Fenyő Téri Általános Iskola igazgatói megbízásával kapcsolatban a Abdai Géza elmondta: nem történt egyeztetés a német kisebbségi önkormányzattal, Thurner Mihály utódaként apolgármester és városvezetés nem veszi figyelembe a német kisebbség érdekeit. A lépviselő nehezményezi, hogy a kialakult helyzetben létrehozandó kilenc fős bizottságban a három fős szakértő, három fős kisebbségi és három fős önkormányzati csoportban az ellenzék nem kapott képviseleit lehetőséget.

A város polgárai és az ellenzék véleményének figyelembe vétele nélküli kormányzás hosszú távon nem szolgálja a város érdekeit- hangsúlyozta a Polgári Összefogás frakcióvezetője.
 

tsz.