CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. jĂşnius 08., kedd 23:43


A Fidesz szerint a ,,csúsztatás' kifejezés kevés

A közelmúlt soproni fejlesztéseiről

A Fidesz szerint a ,,csúsztatás" kifejezés kevés

,,A városi beruházáok korábban a Soproni Önkormányzat konszenzussal támogatott témái közé tartoztak, amelyeket a soproni politikai résztvevők csak tényszerűen tettek kampányaik témájává. Eddig a fejlesztéseket és azok támogatását nem övezték csúsztatások és hazugságok" - jelentette ki Havas András az önkormányzat Pénzügyi Bizottságának fideszes elnöke a mai sajtótájékoztatón az Új u. 3. szám alatti székházban.

    ,,Ebben e ciklusban, a Walter Dezső polgármester és az MSZP-SZDSZ koalíció által vezetett önkormányzat már a beruházásokat sem tartja tiszteletben, úgy tűnik, a kampány érdekében náluk minden megengedett." - fogalmazott a politikus, aki kifejtette: ,,Az MSZP-SZDSZ koalíció a kampányában olyan szórólapokat terjeszt, olyan újságbéli interjúkat ad, amik minősítéséhez a csúsztatás szó kevés."
    Az önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: kénytelen ,,visszafordítani" a ,,tények és hazugság"  MSZP-s kampányszlogent a szocialistákra, azzal kapcsolatban ,,amit Walter Dezső polgármester a saját aláírásával 25000 ezer példányszámban kiadott szórólapon  a városi beruházások tekintetében közzétett."
    Havas András az MSZP-s szórólapról idézett: ,...az eltelt időben több mint kétmilliárd forint állami táogatás érkezett Sopronba: Sportlétesítmény- A Káposztás utcai Stadion rekonstrukciójára elnyert támogtás 355 millió Ft. Ipari Park- Az inkubátorház megvalósításához elnyert támogatás 1,1 milliárd Ft."
A hosszú, szórólapon található lista fenti két nagy eleme, – amely közel másfél milliárdot tesz ki a listáról – képezte az önkormányzati képviselő cáfolatának tárgyát, amelyeket követően több, eddigi beruházással, támogatással kapcsolatos MSZP-s állítást is megcáfolt a politikus.
Kijelentette: ,,Egyrészt ezeket a támogatásokat nem állami támogatásként kapta Sopron, másrészt pedig nem ebben a ciklusban."
Az 1,1 milliárdos inkubátorház-támogatásban 2,5 millió forintnyi euro Phare-támogatáshoz jutott a város (az állami támogatás mellett). A Phare CBC támogatás döntése 2001-ben született- tette hozzá – ,,tehát ez sem ehhez a ciklushoz kötődik, a Káposztás-utcai stadionhoz hasonlóan".
     Ezt követően tételesen adta elő, hogy mik azok a jelentősebb önkormányzati fejlesztések és beruházások, amelyek az elmúlt ciklushoz kötődnek, és amelyek között szerepelt a Liszt Ferenc Konferenciaközpont, a Zeneiskola, a Hűségkút, az új gázmotoros hőközpont és távvezeték, a soproni régió csatornázási és szennyvíztisztítási fejlesztési programja, 5 milliárdos támogatással.
    Havas András azt is elmondta, hogy a Hátulsó u. és a Táncsics u. 17. szám alatt épülő lakások helykiválasztás és előkészítése is az előző ciklusban történt, hozzátéve: ,szerencsésnek mondható, hogy a még éppen fel nem számolt Széchenyi-tervből sikerült támogatást kapni a megvalósításukra" 
További programok felsorolásában felhívta a figyelmet például arra, hogy a kórházi műszerek 60 százalékos önrészét banki hitelből finanszírozzák, és  kijelentette: ,,nem a jelenlegi önkormányzat által eddig elnyert támogatás összege 2 miliárd forint, hanem az idei év banki eladósodásának növekménye annyi."

T.É.