CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. jĂşnius 09., szerda 19:35


'A kultúra nem lehet kampánytéma!'

A Fidesz Kulturális Tagozata szerint a kulturális tárca áldozat

"A kultúra nem lehet kampánytéma!"

    A FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozatának Győr-Moson-Sopron megyei területi tanácsa képviseletében Dr. Szarka László elnök, és Szokolay Sándor, Kossuth-díjas zeneszerző, tiszteletbeli elnök tartottak sajtótájékoztatót június 9-én a soproni FIDESZ-irodában.

    Dr. Szarka László hivatkozott a FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata Győr-Moson-Sopron megyei területi tanácsának sajtónyilatkozatára, amely a a kulturális kormányzat elmúlt két évét ismertető soproni miniszteri sajtótájékoztató után – csak országos napokban –  látott napvilágot, és amelyet ,,a kiegyensúlyozott és sokoldalú tájékozódás lehetőségének biztosítása érdekében"  a sajtótájékoztatón a soproni sajtó figyelmébe is ajánlottak a kulturális tagozat elnökégének tagjai.
    A FIDESZ kulturális kabinetjének reagálását a Hiller István által Sopronban elmondottakra, továbbá  a Kulturális Tagozat elnökének, Pálinkás Józsefnek a  május 29-i értékelését is a kulturális és oktatási kormányzat kétéves teljesítményéről is a a sajtó rendelkezésére bocsátották a sajtótájékoztatón.
- Amellett, hogy egyetértünk a kulturális tárca vezetőjének a nemzeti kultúra egységességéről Sopronban mondott szavaival, rá kell mutatnunk arra, hogy a
meghirdetett program megvalósításának - különösen a közkultúra emelésének - legnagyobb akadálya éppen az a kormányzat, amelynek minisztere Hiller
István. A jelenlegi kulturális tárca a bankárkormány tehetetlenül sodródó - tízmilliárdos elvonással sújtott - áldozata. Lényegi feladatokra nincs ereje; csakis a széles sajtónyilvánosságot biztosító eseményekre koncentrál - fejtette ki Szarka László elnök.
    Rámutatott: ,,Az a sajtóanyag, amit Hiller István "Mi történt a kultúrában az elmúlt 2 évben?" címmel a soproni sajtótájékoztatóra kiadott, alig több, mint az Orbán-kormány ideje alatt született kezdeményezések megvalósulásának felsorolása."
Bemutatta: a meghívóban helytelen kifejezéseket, több helyesírási és nyelvtani hibát is felfedeztek. ,,Ez mindennél hívebben tükrözi a minisztérium gyatra munkáját - mondta Szarka László. 
A sajtótájékoztatót tartók kijelentették: a legnagyobb bajnak azt tartják, hogy a klasszikus közművelődés szinte teljesen eltűnőben van.
,,A tömegek körében tudatosan irányított ízlésrombolás folyik, aminek egyenes következménye a társadalom erkölcsi állapotának fokozatos romlása - mondta az elnök, példának a Magyar Nemzet mai számában az MTV: agymosás közpénzen című cikket hozta fel.
,,Ez pedig hosszútávon sokkal súlyosabb és mélyrehatóbb következményekkel jár, mint a benzin, gáz, vagy a gyógyszerárak pillanatnyi alakulása a következő hetekben." - tette hozzá, ugyanakor bírálatát fejezte ki azért, hogy az igen színvonalas soproni művészeti csoportok nem léphettek fel soproni EU-csatlakozási ünnepségeken, következésképpen az ünnepségre fordított több tízmilliós összeg töredékéből sem részesedhettek, viszont a Hűségzászló előtt sztriptízshow-t rendeztek
    ,,A közkultúra példátlan mélységre süllyedését a legkifejezőbben, legfájóbban mindenekelőtt azonban az jelzi, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke rosszul idéz a Himnuszból, és ennek nincs semmilyen következménye" - mondta Szarka László.
    Szokolay Sándor hangsúlyozta: aggasztó, hogy az állam pénzt csak arra a szórakoztató műfajra szán, amely ezt maga is megtermeli, és mindazoktól a területektől – iskola, múzeum, színház –, amelyekre a legnehezebb pénzügyi helyzetben is áldozni kellene elvon forrásokat. Ami a tévécsatornákon folyik az az emberek erkölcsét ássa alá, ,,az emberiség elleni bűntett" fogalmazott a művész, aki bírálta a kormány oktatási politkáját is, hangsúlyozva: ,,a kultúra szállítója az iskola, az az iskola, amelynek a ,,Nemzeti Alaptantervéből Kodályt kifelejtették".

T.É.