CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2004. jĂşnius 09., szerda 21:15


Idősotthonok

Idősotthonok

Akár évekig várakozhatnak azok az idős emberek, akik bentlakásos szociális intézménybe kívánnak költözni. A soproni Egyesített Szociális Intézményben például csaknem minden második lakó helyére van jelentkező.

    A szakemberek szerint a helyhiány csökkentésére nem elsősorban az intézményi elhelyezést nyújtó ellátásokat kell bővíteni, hanem a nappali ellátásban résztvevők körét, valamint hosszú távon a házi gondozás jelenthet megoldást.

    A soproni, balfi úti Egyesített Szociális Intézmény emelt szintű ellátást nyújtó részlegében az önálló lakrészért a beköltözéskor megfizetett másfél millió forintos használatbavételi díj mellett havi 46 ezer forintos térítést fizetnek a lakók. Az intézmény szociális otthoni részlegének 4-6 ágyas (!) szobáiban élők számára pedig havonta 37 ezer forintért biztosítják a napi háromszori étkezést, a 24 órás nővérszolgálatot és a szakorvosi ellátást. Nagy Imréné igazgató elmondta, hogy a gondozottak kétféle menüből választhatnak, illetve ez az összeg tartalmazza a mosás, takarítás, a teljes rezsi költségét is, valamint a gyógyszerek árát. A 235 főt ellátó intézmény várólistáján további csaknem száz idős ember szerepel.
    Az otthon azonban jelenleg sem tudja biztosítani lakóinak a törvényben előírt személyenkénti hat négyzetmétert és még mindig kevés a szakképzett gondozó, arányuk nem éri el a kívánatos 80 %-ot. Emellett az önkormányzati fenntartású ház működési engedélye is ideiglenes.

    Palotai György, a Cyberpress-nek elmondta: az egyik legfontosabb feladat véglegesíteni a balfi úti, továbbá a város többi szociális intézményének működési engedélyét, ezenkívül az fokozatosan javítani szeretnék az ellátás tárgyi és személyi feltételeit. A Polgármesteri Hivatal Intézményfelügyeleti Irodájának vezetője rámutatott: minden ötödik soproni lakos időskorú, ami meghaladja az országos átlagot.
    A szakemberek szerint a jövőben minél több időskorú otthoni gondozását kellene megoldani akár állami gondoskodás mellett, illetve bővíteni kell a nappali ellátásban résztvevők körét, valamint ki kell terjeszteni a területi gondozás rendszerét.

Tóth Anita Lilla
Fotó: cybrpress-archív