CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. jĂşnius 09., szerda 21:27


Patikanap

Patikanap
 
Ingyenes vizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással és ajándékokkal várták szerdán egész nap a patikák a betegeket az első alkalommal szervezett I. Országos Patikanap alkalmából. A Magyar Gyógyszerész Kamara kezdeményezéséhez Sopronban is több gyógyszertár csatlakozott.

    Vérnyomását, vércukor-, koleszterinszintjét vagy testsúlyát ingyen megmérethette szerdán bárki az ország számos gyógyszertárában. A Magyar Gyógyszerész Kamara ugyanis - a nyugat-európai országok mintájára - hagyományteremtő céllal országos patikanapot hirdetett, amelyet Sopronban is nagy érdeklődés kísért.
    A lakosság egészségnevelésében jelentős szerepet vállaló gyógyszertárak dolgozói ezen a napon a szokásosnál több időt szánhattak a betegekre, akik a helyes életmódról vagy a beteg-ségek megelőzésének lehetőségeiről kaphattak hasznos tanácsokat, különös tekintettel a dohány-zás mérséklésére, illetve a magas vérnyomás megelőzésének fontosságára.
    Dr. Kárpátiné Gangl Teréz, az Arany Kígyó Gyógyszertár vezetője, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökségi tagja a Cyberpress kérdésére úgy fogalmazott: gyógyszerészként úgy látja, hogy az embertársaink felé fordulás, az odafigyelés legtöbbször akkor történik meg, amikor már baj van, holott a betegség kialakulása megelőzhető lett volna. A szakember reméli, az első patikanap is hozzájárul ahhoz, hogy minél több emberben tudatosuljon: egészségünk érték, megőrzése mindannyiunk saját felelőssége.
    A soproni Állomás Patikába érkezőket is számos szolgáltatás - például homeopátiás tanács-adás vagy a délutáni órákban Méhes Csaba pantominművész tréfaterapeuta magánrendelése - várta június 9-én. Horváth Csaba, a gyógyszertár vezetője úgy véli, a patikusok munkájának jobb megismerését, a gyógyszerészek és a betegek jobb kommunikációját is szolgáló  rendezvény azért is fontos, mert - mint fogalmazott - legalább ez az egy nap nem a gyógyszerárakról szól.
    Horváth Csaba elmondta, hogy a patikák éves nyílt napja Európa-szerte megszokott jelenség és reméli, évek múlva talán nálunk is hagyománnyá válhat.

Tóth Anita Lilla
fotó: Patikaház (illusztráció)