CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. június 14., hétfő 00:24


Egy-egy mondatban: Mádl Ferenc, Schmitt Pál és Szájer József, Medgyessy Péter, Kovács László, Kuncze Gábor , Dávid Ibolya

A csapatom és a magam nevében köszönöm a támogatást az egész országnak, mindenkinek, aki megtisztelt minket a bizalmával

Országos nyilatkozatok

Mádl Ferenc köztársasági elnök az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnapi ünnepi ülésén megköszönte a magyar választópolgároknak, hogy "az európai átlaghoz képest magas arányban" vettek részt az Európai Parlament képviselőinek választásán. "

"A csapatom és a magam nevében köszönöm a támogatást az egész országnak, mindenkinek, aki megtisztelt minket a bizalmával, megtisztelt a támogatásával. Szívből köszönjük, hogy átütő sikert, óriási győzelmet arathattunk" - nyilatkozta Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke.
"Ez a választás egy nagy győzelem, de nemcsak a Fidesz, hanem az Európai Néppárt számára is" - jelentette ki Szájer József. Hozzátette, a Szövetség várhatóan az egyik legnagyobb nemzeti delegációt fogja alkotni az Európai Néppárt frakciójában. "

Medgyessy Péter szerint az MSZP szavazói nem voltak eléggé motiváltak abban, hogy részt vegyenek a választáson. A miniszterelnök vasárnap este a szocialista párt budapesti székházában értékelte az európai parlamenti választás eredményeit sajtótájékoztatón. "Az MSZP szavazói nem voltak eléggé motiváltak abban, hogy részt vegyenek a szavazáson. Érthető, hiszen az MSZP szavazói úgy gondolják, hogy ez a kormány a dolgát végzi tisztességgel" - fogalmazott Medgyessy Péter.

A kormányfő fontos eredményként értékelte, hogy az ország nem akar kétpárti demokráciát. Kijelentette: a kormány ezentúl még következetesebben halad arra, amerre elindult. Medgyessy Péter kiemelte a reformok továbbvitelét. Mint mondta, "a kormány számára ez egy biztatás, hogy a jövőben (...) még következetesebben csinálja azt, amit elkezdett az előző két évben". Hozzátette: következetesebben abban az értelemben, hogy a reformok azok, amelyekre szüksége van az országnak a modernizációhoz.

Kovács László pártelnök azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormánypártok nagyobb bizalmat kaptak az EP-választáson, mint más európai uniós országok kormánypártjai. "A békétlenséget szítók nem szereztek többséget az európai stílusú kampányt folytatókkal szemben" - jelentette ki az MSZP elnöke, külügyminiszter. "A mi képviselőink (...) a párttól arra kapnak mandátumot, hogy mindent tegyenek meg az összefogásért, a 24 képviselő összefogásáért, a haza, a nemzet érdekének közös szolgálatáért" - mondta.

Liberális áttörés történt az európai parlamenti választásokon - értékelte Kuncze Gábor SZDSZ-elnök a párt által szerzett két mandátumot vasárnap este Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az MDF mandátumot szerzett szövetségeseivel együtt az Európai Parlamentben, mindenkinek köszönöm" - mondta a demokrata fórum elnöke. Dávid Ibolya hangsúlyozta: annak ellenére sikerült mandátumot szerezniük, hogy "a politika mindent megtett annak érdekében, hogy elvegye a kedvet ettől a választástól".
(Forás: MTI, Népszabadság, magyar Nemzet, ndex.hu, radi.hu)