CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2004. jĂşnius 15., kedd 22:00


Vénusz-átvonulás Sopronban

Vénusz-átvonulás Sopronban

Június 8-án, kedden bekövetkezett az év legjobban várt csillagászati eseménye, a Vénusz-átvonulás. Sopronban mintegy 50 ember látogatott ki a Stella Sopron Harkai platón tartott bemutatójára.

Az utóbbi napok rendkívül változatos időjárása kedden szerencsére kegyes volt a csillagászat kedvelőihez, hiszen a Vénusz-átvonulás napján szikrázó napsütés és 30 fokos hőség fogadott bennünket.
A Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja, a Stella Sopron tagjai már korán reggel felállították műszereiket (4 távcső, fényképezőgépek, kamerák, stb.) a Harkai platón, hogy a jelenség kezdetére már minden készen álljon.

A jelenség 7 óra 19 perckor vette kezdetét, s a belépés pillanatait fényképezőgépek és videokamerák segítségével rögzítettük. Az elénk tárulkozó látvány még a legtapasztaltabb amatőrcsillagászokat is áhítattal töltötte el, hiszen egy utoljára 122 éve lejátszódó esemény szemtanúi lehettünk. A Vénusz fekete korongja lassan úszott be a Nap hatalmas, fehér tányérja elé. Többünknek sikerült rögzíteni az ún. "fekete csepp" létrejöttét is: mikor a Vénusz már teljesen a napkorong előtt volt, pár pillanatig úgy tűnt, mintha a bolygó nem akarna "elszakadni" a Nap peremétől; a két égitestet látszólag egy sötét anyagív kötötte össze.

A rendkívül izgalmas pillanatok után különböző nagyítású okulárokkal ill. webkamerás kivetítés révén vizsgáltuk az áthaladó fekete korongot. Lassan szállingózni kezdtek az első látogatók is, akik a csillagászokéhoz hasonló lelkesedéssel figyelték a jelenséget. A nap folyamán mintegy 50 érdeklődő jött ki a Harkai platóra - idősek és fiatalok egyaránt.
Tanítási óra keretén belül a Berzsenyi Gimnáziumból egy tízfős diákcsoport - három tanár kíséretében - is kilátogatott (sajnos több tanár és nebuló nem követte a példájukat...); a "legexkluzívebb" érdeklődő azonban kétségtelenül az az úr volt, aki munkaidőben, kukásautójával együtt érkezett...

Nem sokkal a kilépés előtt még egy hihetetlen eseményre került sor: egy utasszállító repülőgép éppen a napkorong előtt húzott el, nem mindennapi látványt nyújtva ezzel (két tagtársunknak sikerült is megörökítenie a pillanatot). A Vénusz 13 óra 3 perckor kezdte elhagyni a napkorongot; még néhány gyors fotó, s 20 perc múlva a bolygó kilépése befejeződött.

A kilátogatók - nyugodtan kijelenthető - generációs élménnyel lettek gazdagabbak; az átvonulás emléke és az ott készült képek még sokáig eszünkbe juttatják majd 2004. június 8-át. A Vénusz-átvonulást országosan többezer ember látta; az Európai Déli Obszervatórium (ESO) szervezésében, a rengeteg beérkezett adat segítségével pedig tudománytörténeti mérésre is sor került: egy régi módszerrel, de modern eszközök segítségével határozták meg a Föld-Nap távolságot (vagyís a Csillagászati Egységet).

Az alábbiakban tagtársaink felvételeiben gyönyörködhetnek:

Kiss Gyula képei:

Dr. Répássy Tamás felvételei:

Szalai Tamás felvételei:

Az alábbi honlapokon az érdeklődő olvasók rengeteg hazai és külföldi képet találnak:

A Magyar Csillagászati Egyesület honlapja
www.spaceweather.com



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>