CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. jĂşnius 16., szerda 23:58


Megújuló energiaforrások hasznosítása

Szakmai fórum Németh László Közép-Európai Népi Akadémián

Megújuló energiaforrások hasznosítása

A világ fosszilis energiakészletei kimerülőben vannak. Magyarország áttörés előtt áll: nagy mennyiségű megújuló energiaforrásainak minél szélesebb körű hasznosítása a közeljövő egyik legsürgetőbb feladata - hangzott el szerdán Sopronban a Németh László Közép-Európai Népi Akadémián rendezett szakmai fórumon.

Megújuló energiakészleteiből - bár valamennyi szektorban jelentősek a tartalékok - Magyarország egyelőre keveset hasznosít. Pedig Európa számos országában mindennapi gyakorlat például az erőművek fatüzelésre való átállása vagy a megújuló energiaforrásokból előállított bioáram – hangzott el a szakmai fórumon.
Ausztria néhány év alatt Európa vezető napernergia-felhasználó országává vált. A hazánkkal szomszédos ország ma nagyobb mennyiségű biomassza alapú üzemanyagot használ fel, mint amennyi olajat vagy földgázt, ezzel szemben a bio üzemanyag-használat Magyarországon teljesen kihasználatlan terület.
A megújuló energiaforrások hazai elterjedéséhez a szakemberek az oktatás és a lakosság tájékoztatásának fontosságát hangsúlyozzák. Ahhoz hogy energiafogyasztási szokásaink változzanak a jogi és pénzügyi valamint a politikai érdekérvényesítés terén áttörésre van szükség - mutattak rá a szakemberek a tanácskozáson. A megújuló energiaforrások hasznosítását ugyanis az Európai Unió kiemelten támogatja. (Tóth Anita Lilla)