CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. június 17., csütörtök 15:55


Dr. Csepeli György, Vityi Péter, Balog László


Nem minden teleház tagja a Magyar Teleház Szövetségnek

Dr. Csepeli György, Vityi Péter, Balog László


A címben jelzett személyek tájékoztatták az újságírókat a mai napon, 2004. június 17-én arról, hogy Együttműködési Szerződést kötött a Microsoft Magyarország Kft. és a Magyar Teleház Szövetség. A szerződés keretében a Microsoft Magyarország több ezer darab irodai és szerver szoftvert ad át a Teleház Szövetségnek. A cég a terméktámogatáson túl kötelezettséget vállalt arra is, hogy a Teleház Szövetség 60 munkatársa részére ingyenes gyakorlati képzést biztosít az átadott termékekhez és technológiákhoz kapcsolódóan, a munkatársak szakmai ismereteinek bővítése és szinten tartása céljából.

A Magyarországon működő teleházak száma jelenleg körülbelül 500-ra tehető, melyből 460 tagja a tízéves Magyar Teleház Szövetségnek, ezek közül kb. 300 egység fog részesülni a jelenlegi Microsoft támogatásból.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ma a vidéki lakosságnak 6%-a internethasználó - a Szövetség azt szeretné, ha a 94% is hozzáférne, ezért létesültek-létesülnek a teleházak. Hogy milyen komoly a jelentőségük, az most érezhető csak igazán, hogy idén május elsejétől teljes jogú tagjává váltunk az EU-nak - az EU-joganyag ugyanis alapvetően elektronikus úton hozzáférhető... Sok ember tehát legkönnyebben a teleházban ismerheti meg ezeket a fontos dokumentumokat.

Dr. Csepeli György, az IHM politikai államtitkára elmondta: a Lisszaboni Határozat - internetet mindenkinek -, melyet az EU célul tűzött ki magának, Magyarországra is kötelességeket ró. A célra a teleházak is kiválóan alkalmasak. A minisztérium elképzeléseibe - Közháló Program, eMagyarország program - tökéletesen beleillik a teleházak fejlesztése, bővítése is, azaz ez a mostani szerződés teljesen egybevág mind az EU-s, mind a magyar fejlesztési iránnyal.

Tájékoztatásul:

A Közháló program - az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a 2003. nyarán meghirdetett és 2004. év elején elindított Közháló program keretében néhány éven belül biztosítani kívánja valamennyi, a kormányzati informatikába nem tartozó helyi közigazgatási szerv, közintézmény, iskola, valamint a közfeladatokat ellátó és civil szervezetek számára a szélessávú Internet hozzáférést.

Az eMagyarország program - az informatikai tárca a legfiatalabb programjával, az eMagyarországgal az információt, a jövő kultúráját akarja elvinni, eljuttatni mindenkihez. Az eMagyarország-program keretében nyilvános közösségi internet-hozzáférési pontok jöttek és jönnek létre országszerte, az ePontokat önkormányzatokkal, oktatási intézményekkel, egyházakkal, civil szervezetekkel, internetkávézókkal együttműködve alakítja ki az Informatikai és Hírközlési Minisztérium.



A kép forrása: www.telehaz.hu

Sebők Lili