CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. június 17., csütörtök 20:19


Vízpótlás

Vízpótlás

Osztrák tervek szerint a Fertő-tóba a Dunából kellene vizet vezetni, így oldva meg a vízpótlás kérdését. A beruházás az évtized végére valósulhat meg; az elképzelések szerint egy föld alatt futó csatornán keresztül ömlene a víz a Fertőbe az északi oldalon, Parndorfnál. A magyar vízügyi szakemberek egyelőre kivárnak, szerintük ugyanis még hosszú egyeztetés szükséges.

Jelenleg 37 centiméternyi víz hiányzik a Fertő-tóból. A Balatonhoz hasonlóan tavaly ősszel a Fertőn is az utóbbi évtizedek egyik legalacsonyabb vízállását mérték, akkor 60 centivel volt alacsonyabb a vízszint a kívánatosnál. Azóta viszont szinte folyamatosan hull a csapadék a nyugati országrészben is. Májusban és júniusban pl. az ilyenkor szokásos mennyiség duplája esett, így a vízszint is emelkedett, az optimális értéktől azonban így is jócskán elmarad a tó magassága.
Az osztrtákok szerint a vízpótlás kérdése egyre sürgetőbb. Elmondásuk szerint nem szabad addig várni, amíg reális esélyként jöhet számításba a tó teljes kiszáradása. Ismert, hogy ez az 1880-as években egyszer már megesett, hiszen a Fertőnek rendkívül kicsi a vízgyűjtő területe. Ha van csapadék, van víz – ha nincs, nincs. Ezt a képletet változtatnák meg az osztrákok. A Dunából, pontosabban a Duna mellől, a föld alatt húzódó csatorna vezetné a talajvizet a Fertőbe, Parndorfnál.
Paul Rittsteuer a Burgenlandi Kormány vízügyekért felelős megbízottja azt mondja: „Nem felszíni, hanem talajvízből szeretnénk megoldani a vízpótlást, mert a talajvíz kevesebb szennyeződést tartalmaz. A víz mennyiségét a Dunánál pontosan szabályozni tudjuk. A Rábából való pótlásnál októbertől márciusig kellene elvégezni a feltöltést, ez pedig ahhoz vezethetne, hogy amennyiben tavasszal sok csapadék esik, vizet kellene leengedni a Fertőből. Ennek ökológiailag nincs értelme. A Duna által a nyári hónapokban is pontosan lehet szabályozni a vízpótlást. A Dunából nyert édesvíz egyébként csak töredéke annak, amennyi csapadék összességében esik a Fertő-tóba. Ezért támogatjuk inkább a Dunai vízpótlást.”

A magyar vízügyi szakemberek szerint még hosszú egyeztetési folyamat szükséges, hiszen itthon inkább a Rábából pótólnák a Fertő vizét. A vízpótlás kérdésében egyezségre kellene jutnia a magyar és az oszrák félnek. A tó közös, növény- és állatvilága egyedülálló, nem beszélve arról, hogy turisztikai szempontból sem mindegy, milyen a vízállása a Fertő-tónak.

Tóth Anita Lilla