CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2004. június 17., csütörtök 20:20


2004. június 17.

Életét vesztette Irakban a magyar szállító zászlóalj egy tizedese
MTI
2004. június 17. 16:31

Életét vesztette egy magyar katona, egy pedig könnyebben megsérült Irakban, amikor a Magyar Honvédség zászlóaljának ivóvizet szállító oszlopa mellett csütörtökön kora délelõtt robbanás történt. Az elhunyt 27 éves katonát, akinek a tüdeje sérült meg a robbanásban, a honvédség hõsi halottjának nyilvánította - közölte rendkívüli sajtótájékoztatóján Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, aki élete legnehezebb pillanatának nevezte a történteket. A bagdadi biztonsági körülményektõl függõen várhatóan hétfõre virradóra hozzák haza Irakból a hõsi halált halt Nagy Richárd szakaszvezetõ földi maradványait - közölte az MTI kérdésére a honvédelmi miniszter.A miniszter bejelentette, hogy pénteken vizsgálóbizottság indul Irakba a robbanás körülményeinek tisztázására. Jövõ hét keddre összehívja az Országgyûlés Honvédelmi Bizottságának rendkívüli ülését a robbanás ügyében Keleti György.

A robbanás a szállító zászlóalj ivóvizet szállító oszlopa mellett al-Hillahtól mintegy 70 kilométerre északkeletre történt. A sérülteket a helyszínen a konvoj egészségügyi személyzete ellátta, ezt követõen az amerikai egészségügyi szolgálat helikopterrel a bagdadi tábori kórházba szállította õket. Az életveszélyes sérülést szenvedett szakaszvezetõ a gyors és szakszerû orvosi beavatkozás ellenére meghalt.

Tüdejét érte a sérülés annak a magyar katonának, aki csütörtökön robbanás következtében meghalt Irakban - közölte a honvédelmi miniszter Budapesten. Juhász Ferenc közölte: vizsgálóbizottságot állítanak fel, amely pénteken indul el Irakba. A testület tagjai a helyszínen fogják tanulmányozni és feltárni az eseményeket. Közölte azt is: a vizsgálóbizottságban valószínûleg részt vesz egy dandártábornok, - az MTI úgy tudja, hogy Isaszegi János - aki több mint egy éven keresztül a nemzetközi törzsben teljesített szolgálatot. Hozzátette: a jövõ héten a honvédelmi miniszter és a vezérkari fõnök látogatást tesz az iraki táborban.

Juhász Ferenc elmondta: a nemzetközi törzs hivatalos jelentése szerint helyi idõ szerint 10.30 órakor (magyar idõ szerint 8.30-kor) Babil tartományban lépett mûködésbe egy robbanószerkezet a magyar katonai konvoj mellett. A konvojban a második jármûnél robbant fel a szerkezet. A hõsi halált halt szakaszvezetõ ebben a páncélozott jármûben tartózkodott. Az utána közlekedõ polgári teherszállító jármû sofõrje a kocsi üvegének szétrobbanása miatt hámsérüléseket szenvedett. A robbanás Bagdadtól délkeletre mintegy 70 kilométerre, Al Hillahtól 100 kilométerre történt.

Szenes Zoltán vezérkari fõnök az MTI érdeklõdésére elmondta: a robbanószerkezetet elõre elhelyezték az út mellett és valószínûleg álcázták, ezért nem volt felismerhetõ. Feltehetõen irányított robbantás történt és egy repesz érte az elhunyt katonát. Az elhunyt szerzõdéses szakaszvezetõ a 14 jármûbõl álló szállítóoszlopot biztosító második, BTR 80A típusú páncélos jármûvében utazott.

Juhász Ferenc arról is tájékoztatott, hogy elõkészületeket tesznek a hõsi halált halt magyar katona hazahozatalára. A szakaszvezetõt a nemzetközi törzs vizsgálata után várhatóan Németországon keresztül szállítják Magyarországra. Kérdésre válaszolva kijelentette: a magyar katonák addig szolgálnak Irakban, amíg arra érvényes parlamenti felhatalmazásuk van.

Jövõ hét keddre összehívja az Országgyûlés Honvédelmi Bizottságának rendkívüli ülését az Irakban egy magyar katona életét kioltó robbanás ügyében Keleti György. Ezt maga a bizottság szocialista elnöke közölte csütörtökön az MTI-vel. Az ülés idõpontját az indokolja, hogy addigra már visszatér Irakból az a vizsgálóbizottság, amely Juhász Ferenc honvédelmi miniszter megbízásából pénteken indul Irakba a robbanás körülményeinek tisztázására - mondta Keleti György. Hozzátette: a honvédelmi bizottságnak azt javasolja, hogy hallgassa meg a bizottság beszámolóját a merénylet pontos körülményeirõl. Napirendi pontként azt is javasolja - mondta az MSZP-s politikus -, hogy a bizottság hallgasson meg tájékoztatót arról, "van-e mód az iraki szállítókontingens katonái biztonságának erõsítésére, a kockázatok csökkentésére, különös tekintettel a szállítás ideje alatt".

Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben "aljas terrortámadásnak" nevezte a merényletet. A kormányfõ, aki az EU kormányközi konferenciájára és csúcsértekezletére érkezett Brüsszelbe, a találkozó elõtt szemmel látható megrendültséggel számolt be a tragikus eseményrõl. "Az, hogy az ország együtt érez azokkal, akik érintettek ebben, talán nem is elég, hiszen mély megrendülés van mindannyiunkban" - mondta.

A kormány az eddigiekhez hasonlóan továbbra is ahhoz tartja magát, hogy azoknak az Irakban tartózkodó magyar katonáknak, akik haza akarnak jönni, lehetõvé kell tenni ezt. A kontingenst azonban nem kívánja megbízatásának lejárta elõtt hazarendelni, hiszen továbbra is végre kell hajtani azokat a feladatokat - a helybeliek ivóvízzel és gyógyszerrel való ellátását, más alakulatoknak nyújtott logisztikai támogatást -, amelyet a magyar katonák ellátnak - mondta Medgyessy Péter.

 Várhatóan hétfõre virradóra hozzák haza Nagy Richárd földi maradványait

A bagdadi biztonsági körülményektõl függõen várhatóan hétfõre virradóra hozzák haza Irakból a hõsi halált halt Nagy Richárd szakaszvezetõ földi maradványait - közölte az MTI kérdésére a honvédelmi miniszter újságírók elõtt csütörtökön Budapesten.

Juhász Ferenc közölte: õ és a vezérkari fõnök a jelenlegi biztonsági körülmények miatt a jövõ héten még biztosan nem tud Irakba utazni. Pénteken azonban elindul Irakba az az öt fõs bizottság, amelynek munkáját Isaszegi János és Forgó József vezeti. A tervek szerint a hét végére a dandártábornokok már információval tudnak szolgálni a történtekrõl - mondta a miniszter, miután videotelefonos kapcsolatot létesített a hillai magyar bázissal.

Közölte: pénteken több mint 400 ezer forint gyorssegélyben részesítik az elhunyt katona családját és gondoskodnak a kegyeleti eljárással kapcsolatos teendõkrõl is. A miniszter arra kérte a sajtót, hogy tartsa tiszteletben az elhunyt katona családjának gyászát.

Újságírói kérdésre elmondta: idõzített támadás történt, a készüléket akkor robbantották fel, amikor a konvoj elhaladt mellette. Juhász Ferenc megrendülésérõl és együttérzésérõl biztosította az Irakban állomásozó katonákat, és arra kérte õket, hogy feladataikat ezentúl is megfelelõen lássák el. Makkai István, az iraki magyar szállító kontingens parancsnoka elmondta: a pokolgépet nem lehetett észrevenni, mivel azt álcázták.

Mint mondta, a bázison lévõ katonák "csendben gyászolnak", de rendezni fogják soraikat és tovább végzik a feladatot "mindent megteremtve annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a veszély lehetõségét". Csütörtökön az iraki magyar szállító kontingens ivóvizet szállító konvoját ért robbantásban vesztette életét Nagy Richárd szakaszvezetõ, egy katona pedig könnyebben megsérült.

MSZP: a frakció mindent megtesz a magyar katonák biztonságáért

A Magyar Szocialista Párt országgyûlési képviselõcsoportja legmélyebb együttérzését nyilvánítja ki az Irakban hõsi halált halt magyar katona családjának, hozzátartozóinak és barátainak - tartalmazza az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közlemény. Rendkívül fájdalmas szembesülni azzal, hogy életét vesztette egy fiatalember, aki azért vállalt szolgálatot Irakban, hogy békét vigyen az országba. Az MSZP-frakció továbbra is mindent megtesz azért, hogy az Irakban küldetést teljesítõ magyar katonák biztonsága a lehetõ legnagyobb legyen, és hogy missziójuk eredményeként az iraki nép mihamarabb békében és biztonságban élhessen - áll a közleményben, amelyet a képviselõcsoport nevében Lendvai Ildikó frakcióvezetõ írt alá.

A Fidesz részvétet nyilvánít az elhunyt magyar katona hozzátartozóinak

A Fidesz részvétét és együttérzését nyilvánítja az Irakban elhunyt magyar katona hozzátartozóinak - közölte Simicskó István, az Országgyûlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke csütörtökön Budapesten. "Egy ilyen szörnyû tragédia után nem lenne helyénvaló más nyilatkozat, minden kérdésnek megvan a maga ideje" - mondta a fideszes politikus a mindössze két percig tartó sajtótájékoztatóján.

Kuncze Gábor: együtt kell mûködni az iraki rendezést vállaló koalícióval

Magyarország egy koalíció tagjaként vállalt feladatot az iraki rendezésben, és ezzel a koalícióval továbbra is együtt kell mûködnie - mondta az SZDSZ elnöke csütörtökön az MTI-nek. Irakban rendet és békét kell teremteni - hangsúlyozta Kuncze Gábor, hozzátéve: "azt szeretnénk, ha minél elõbb olyan helyzet alakulna ki, amely lehetõvé tenné, hogy a katonák hazajöjjenek".

Az SZDSZ elnöke arra a kérdésre, hogy támogatnák-e a kontingens hazahívását még a megbízatás lejárta, azaz december 31-e elõtt, azt válaszolta: a katonáknak addig kell Irakban maradniuk, amíg szükség van a munkájukra. Azzal kapcsolatban, hogy a megbízatás meghosszabbítását támogatná-e az SZDSZ, kijelentette: ez még nem került szóba.

Dávid Ibolya: "ez az, amit nem akartunk"

Dávid Ibolya csütörtökön az MTI-nek az Irakban magyar halálos áldozatot követelõ robbanással kapcsolatban kijelentette: "ez az, amit mi, magyar demokraták nem akartunk". Az MDF elnöke elmondta: mély megrendüléssel fogadták a hírt, hogy a terrorizmusnak, az iraki háborúnak magyar katonai áldozata van. "A szomorúság és a gyász óráiban az MDF nevében részvétet nyilvánítunk az elhunyt katona családjának" - közölte Dávid Ibolya. (MTI)



Munkácsy volt a sláger
Népszabadság • Szerzõ: R. Hahn Veronika
 
Kedd délelõtt egy éven belül másodszor került sor magyar festmények elárverezésére a világ egyik legnagyobb aukciós háza, a Sotheby’s New Bond Street-i pazar otthonában. A külföldi magángyûjteményekbõl származó magyar anyag osztrák, német és szláv festmények társaságában jelent meg. Mint errõl még az árverés elõtt annak felelõse, Tessa Kostrzewa tájékoztatta lapunkat, a tavalyi siker alapján a Sotheby’s minden évben meg kívánja rendezni a magyar aukciót.
 
Az aukció s egyben a magyar kultúra éve alkalmából a Sotheby’s egyik termében, a mûvész száz alkotásával rendelkezõ Varsányi Zoltán jóvoltából Frank Frigyes kiállítására került sor. A szegedi gyûjtõ 38 olajfestményébõl hármat bocsátott londoni árverésre, melyek közül egy, a leglátványosabb, az 1936-os keltezésû Sárga virágcsendélet kelt el 11 ezer fontért, közel a becsült árkeret felsõ határához. A show mindenesetre ízelítõt ad a Nagy-Britanniában kevéssé ismert XX. századi festõ többféle irányzatot integráló munkásságából. A zömében telefonos árajánlatokra, licitekre épülõ árverés legnagyobb sztárja a német Caspar David Friedrich Északi táj tavasszal címû festménye volt, mely a 400–600 ezer fontos becsült árhoz képest 920 ezer fontért kelt el. Ha ebben az összefüggésben lehet „ezüstéremrõl” beszélni, azt Munkácsy Mihály párizsi korszakából származó, A pataknál címû képe nyerte el: a 120–180 ezer fontos becsült árral szemben 525 ezer fontnál ütötte le kalapácsát az aukció irányítója. A varázslatos festményt egy magyarországi magyar gyûjtõ helyszíni megbízottja vásárolta meg, aki érdeklõdésünkre nem árulta el a megrendelõ nevét. Ennél magasabb leütési áron, 220 millió forintért eddig csak A poros út címû Munkácsy-kép kelt el múlt év decemberében. Míg a XX. századi magyar képek iránt csekélyebb érdeklõdés mutatkozott – az árverésre bocsátott mûvek több mint harmada eladatlan maradt –, egy másik XIX. századi világlátott magyar festõ, Benczúr Gyula Nyári piknik címû képe iránt is élénk volt az érdeklõdés, ami 140 ezer fontos leütési árat eredményezett.
 
Benczúr Gyula Nyári piknik címû képe 140 ezer fontért kelt el
Érdeklõdésünkre az egyik legnagyobb budapesti magángaléria tulajdonosa, Kieselbach Tamás elmondta, hogy míg XIX. századi kiváló magyar képek jelentõs számban kerültek külföldre, a XX. századi festészet kevésbé jutott el magángyûjteményekbe, nagyszabású kiállításokra vagy rangos múzeumokba. A Sotheby’s-nél most árverésre bocsátott Vaszary János-, Frank Frigyes- vagy Patkó Károly-képek jó minõségû, de nem kiemelkedõ alkotások. A modern magyar festõk hazai piaci elismertetése mögött tízévi kitartó munka húzódik meg, míg külföldön csak az út kezdetén tartanak. Egy évtizeden belül ez a helyzet meg fog változni, de ahhoz hosszú távon gondolkozó mûvészeti politika szükséges, amely nem pusztán kienged modern és kortárs festményeket, hanem aktívan elõsegíti széles körû nemzetközi megismertetésüket is.
London, 2004. június


Alkotmányt vagy semmit! Nem lesz utalás sem Istenre, sem kereszténységre
Magyar Nemzet

Hegyesi Gabriella
Az európai alkotmány elfogadása a tétje a 25 tagúra bõvült EU ma kezdõdõ, kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének – írja a Le Figaro brüsszeli tudósítója.

A vasárnapi – rekordarányú távolmaradással fémjelzett – európai parlamenti választásokon súlyosan szankcionált vezetõk nem engedhetnek meg maguknak még egy kudarcot, egyezségre kell jutniuk. A kibõvült Európa elsõ képviselõ-választása érdektelenségbe fulladt, a gazdasági mutatók gyászosak, a fõvárosokban terrorveszély fenyeget, így még égetõbb fontosságú, hogy „megmutassuk a világnak és saját magunknak, hogy a 25 tagú Európa megfelel a kihívásoknak és képes megvalósítani kitûzött céljait” – fogalmazott Bertie Ahern, az EU soros elnöke. Ezek a célok a következõk: átláthatóbb és hatékonyabb intézményrendszer, egységes alkotmány. Ez utóbbiról két éve folynak az egyeztetések, a legutóbbi ír elnökség alatt sikerült tetõ alá hozni egy 95 %-ban elfogadott szövegtervezetet.

A vitás kérdések nagy részében is döntés született: nem lesz utalás a szövegben sem a kereszténységre, sem Istenre, a pénzügyi kérdésekben egyhangú egyetértés, míg a büntetõjog és a bevándorlás terén minõsített többség szükséges a döntéshozatalhoz. További újítások, hogy több mint negyven területen eltörlik a vétójogot, hogy megkönnyítsék a belsõ piaci mûveleteket; az Európai Tanács elnököt fog választani saját soraiból, két és fél éves, megújítható periódusra; az alkotmány tartalmazni fog egy jogi értékkel bíró, ún. „alapjogok kartáját”; szükség esetén a tagállamok kölcsönös katonai segítséget nyújtanak egymásnak.

Két nyitott kérdés maradt még: a Bizottság létszáma és a szavazási procedúra. A soros ír elnökség erre vonatkozó, tegnap benyújtott javaslata szerint a Bizottság létszáma 2014-tõl 18-ra csökkenne, és bevezetnék a kettõs többség intézményét a szavazásnál, vagyis a tagállamok 55 százalékos többségének a lakosság minimum 65 százalékát is képviselnie kell ahhoz, hogy megszavazzák az adott javaslatot – írja a Le Figaro brüsszeli tudósítója.



Hatmilliárd euróba kerül az athéni olimpia
Magyar Hírlap
/Épül a stadiontetõ - forrás: Reuters/
 
30 százalékkal lépte túl az olimpia büdzséjét Athén, így a rendezés kétszer annyiba kerül a görögöknek, mint négy éve az ausztráloknak.

George Alogoskoufis pénzügyminiszter a görög parlament pénzügyi bizottságának arról számolt be, hogy az elõzõ szocialista kormányzat 4,6 milliárd euróra (1150 milliárd forintra) taksálta a XXVIII. Nyári Játékok megrendezését. Az építkezések és az infrastrukturális beruházások azonban a tervezettnél jóval nagyobb költségvetést igényeltek, ráadásul az építkezések felgyorsítása is növelte a költségvetést.

A kormány ezért a tervezettnél nagyobb állampapyr-államoányt kénytelen kibocsátani, holott korábban még arról volt szó, hogy az egyébként elég magas hadikiadások leszorításával megoldható az olimpia megrendezésének finanszírozása.  (Reuters  )



A történelem harangjai
www.dunatv.hu
 Délben a harangok az 1456-os nándorfehérvári diadal emlékére szólalnak meg szerte a világon. F Erre a déli harangszóra nyílt meg az elsõ magyar harangtörténeti kiállítás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Galériájában.

Elõször Sabianus pápa rendelte el 606-ban, hogy a harangok nappal négy, éjjel pedig 3 alkalommal imára hívjanak. Magyarországon a késõbbi századok folyamán a harang szava irányította a mindennapi élet ritmusát. Jelezte a különbözõ egyházi szertartásokat, munkára hívott, utolsó útjára kísérte a halottakat, sõt a vihar elûzésére is használták. - A mai életben különösen városban, ahol az életnek a zaja a harang szavát már nagyjából szinte elnémítja, jelentõsége kétségtelen kisebb. Magyarországon a legrégebbrõl fennmaradt harangok a XI. századból való. Bár a kereszténység elterjedésével számuk egyre nõtt, a háborúk zavaros idõszakaiban más anyag nem lévén, sokat közülük beolvasztottak ágyúvá, és fegyverré kovácsoltak. Az elmúlt két év során a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 87 harangot helyezett mûemlékvédelem alá.



A Hilltop lett az Év Pincészete
www.radio.hu
 
Ha valahol érvényes a minõségi szemlélet, a borok birodalma biztosan az a világ. Lehet pincészet, amely hektószám termeli olcsó asztali borait - és persze, lehetnek azok is jók a maguk kategóriájában, de az igazi dicsõség mindig a borversenyeken és a szakmai fórumokon terem egy borásznak. Hát még ha a konkurenciának számító társak szavaznak elsõséget egy pincészetnek! Az idei elsõ a Hilltop Neszmély borászat lett.
 
- Az Év pincészete 2004 díjat adják most át, és arra kérem Nyikos Istvánt, a Magyar Borok Házának ügyvezetõ igazgatóját, úgy is, mint ennek a rendezvénynek egyik szervezõjét, hogy azt mondja el, minek alapján állapították meg, hogy kié a legjobb pincészet az idén?

- Van egy szempontrendszer, amit a három kiíró szervezet döntött el – mondta el Nyikos István. A kiírók a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia és a Magyar Szõlõ és Bortermelõk Szövetsége. Ez a szempontrendszer tulajdonképpen egy olyan pincészetet részesít kitüntetésben, aki meghatározó a hazai borászatban, mind a munkáját illetõ igényesség, mind a terményeit illetõ sikeresség, oktatásban, a továbbképzésben való részvétel és egyéb kritériumok alapján.

- Juhász Gyöngyvér borász a második helyezett lett, a Szõlõsi Pincészetbõl. Az a különleges eset állt elõ, hogy az elsõ helyezett is a Neszmélyi Pincészet lett, és a második is. Kamocsai Ákos az elsõ, gratulálunk, és Gyöngyvér a második helyezett. Riválisai egymásnak?

- Én azt hiszem, nem vagyunk riválisok – vélekedett Kamocsai Ákos. Nagyon örülünk, hogy a méltatlanul háttérbe szorult Neszmélyi Borvidék most be tudja bizonyítani, hogy igazán helye van az egészen kiváló minõségû borok sorában.

- A Disznókõ Pincészet lett a harmadik az Év pincészete versenyen. Nem szokatlan, hogy a tokaji bor ebben a versenyben, vagy a Tokaji Pincészet a harmadik lett?

- Nagyon sok szempont volt, nemcsak a borok minõsége, nemcsak a borok presztízse, hanem olyan szempontok is, amiben biztos, hogy voltak nálunk jobbak – jelentette ki Mészáros László vezérigazgató. Mindenesetre örülünk ennek a harmadik helynek is, és annak is, hogy más szempontok szerinti versenyben Disznókõ szokott az elsõ helyen végezni. Gratulálni szeretnék a Hilltopnak, amely egy nagyon professzionális, és nagyon szép borászat.
 
Lengyel Anna