CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2004. június 17., csütörtök 22:07


Tizenkettedszer is VOLT!

Tizenkettedszer is
VOLT!

Mindenütt jó, de legjobb Sopron! – szól az idén már tizenkettedik alkalommal rendezendő, a Pepsi Sziget után a második legnagyobb hazai ifjúsági, multikulturális rendezvény, a VOLT fesztivál mottója. A július 8-tól 10-ig tartó megapartyra a szervezők minden eddiginél tartalmasabb programot ígérnek. Minderről sajtótájékoztatón számoltak be.

150 produkció világsztárokkal. Zenekarok, dj-k koncertjei, filmek, előadások, színház, szabadegyetem, sportprogramok. Dióhéjban ezt nyújtja az idei VOLT, amelynek egy felmérés szerint legfőbb vonzereje éppen színvonalas programkínálata. A háromnapos esemény tíz színpadán az évről-évre visszatérő zenekarok mellett az idén naponta több hazai és külföldi világsztár is fellép. A korábbi nagyszínpadok mellett újdonság a Soprock Színpad, amely a régió zenekarainak nyújt bemutatkozási lehetőséget. Emellett magyar játékfilmeket nézhetünk meg, ismeretterjesztő előadásokat hallgathatunk, lesz VOLT Rádió (98,6) és Magyar Televízió Kertmozi. Világ-, rockzene, jazz vagy elektronikus tánczene jól megférnek egymás mellett a VOLT-on, amelynek másik mottója - kezdettől fogva - az “Open your eyes!” azaz “Hallgass meg másokat is!” – hangzott el az eseményt bemutató sajtótájékoztatón.

Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a kezdetektől részt vett minden egyes VOLT-on, így végigkísérhette a fesztivál fejlődését. Jól emlékszik, hogy 12 évvel ezelőtt alig ezer látogatóval, 4-5 zenekar szereplésével vette kezdetét a VOLT sikertörténete a soproni Sportcentrumban. A létesítményt azonban hamar kinőtte a rendezvény, ezért három évvel ezelőtt a Lővér kempingben talált új otthonra a ma már a Sziget után második legnagyobb ifjúsági kulturális esemény, amelyre ma már 30 ezer vendéget várnak a szervezők. A Magyar Turizmus Rt. kiemelt kulturális eseményére tavaly 25 ezer látogató érkezett (70 %-uk az ország más régióiból!), az idén pedig már mintegy harmincezer fiatal részvételére számítanak a szervezők - az osztrák és szlovák reklámkampánynak köszönhetően a környező országokból is, mindannyiuk számára élményekben gazdag, tartalmas nyaralást nyújthat a VOLT Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán fesztiváligazgatók szerint, akik mindent megtesznek azért, hogy a fesztivál szolgáltatásai évről-évre színvonalasabbak legyenek. Ezért most egyebek mellett a tavalyinál kétszer több zuhanyozó és mellékhelyiség áll majd a szórakozók rendelkezésére, sőt, a mozgássérültek számára is felállítanak két speciális WC-t. Ezenkívül szelektív hulladékgyűjtő edényeket helyeznek el a fesztivál területén.

A VOLT-ra a napijegy elővételben 3000,- Ft, a helyszínen 3500 Ft. Háromnapos bérlet elővételben 6900,-, a helyszínen 8500,-. Ezért a pénzért bárki ingyenesen veheti igénybe a kemping szolgáltatásait.

Bővebb információ: www.sziget.hu/volt

Tóth Anita Lilla


Találd meg magadat!
Mi is is lesz idén a VOLT-on?



Nos aki itt nem talál magának megfelelőt, az már csak a Szigeten fog :)

Nézzünk pár produkciót a teljesség igénye nélkül:

Ha még nem hallottad a WAN2 és a FREE Magazin CD-ről a N.O.H.A. nevű, amolyan kozmopolita csapat zenéjét akkor pénteken (július 9.) este a Nagyszínpad előtt a helyed!
A német együttes zenei stílusa? Egyveleg a breakbeat, electric jazz, pop és a club groove-ból. Nekem nagyon „bejön” a „Balkan Hot-Step” és a „Do You Know, ezeket  és meg egy tucat dalt is hallhatunk majd Tőlük.

Igazi csemegének ígérkezik a három Grammy-díjast is soraiban tudó Cuban Grammys fellépése, és hogy mit fognak bemutatni?
Különféle latin stílusokban adják elő magukat, így biztosítva látszik a karneváli hangulat varázsa a Lővér Campingben.

Na és akkor egy szubjektív kedvenc: Boban Markovic
Anno, 2001-ben a Soproni Ünnepi Hetek alkalmával volt városunkban, akkor azt mondta: Nincsen jobb közönség a magyarországinál. Nos, ez azért jelent valamit :)
De hagyjuk az 'egoizálást',  bizonyára leszünk egypáran akik a szívesen hallgatjuk, a a roma és a szerb népzene  „egyvelegét” Boban Markovic előadásában.

A hazai zenei élet egyik meghatározója most először lép fel Sopronban, és ezt a VOLT-on teszi.
Nem másról van szó, mint Ákosról. Szerintem őt aztán senkinek nem kell bemutatni. Az is biztos, hogy koncertje itt is, akar csak a május végi kisstadion-beli, teltházas lesz A Ákossal együtt láthatjuk az egykori bonanzás társait is, Hauer Zsoltot és Mencel Gábort.
Igazi élő produkció, specko díszlettel és az Ákostól megszokott profizmussal.

Idén sem maradhat el a TÁP Színház előadása, illetve a tiéd. Ugyanis a VOLT-on bemutatásra kerülő Virtuális Valóság című utazásuknak te is aktív résztvevője lehetsz...
Ahogy ígérik eljuttatnak eddig még nem ismert vidékekre, bolygókra, és a honfoglalás korába... Láthatjuk a magyarok gyönyörű, csodálatos, fenséges múltját és rettenetes jövőjét, részt vehetünk a magyar történelem kezdetének meghatározó eseményein.
Folyton ismétlem magam, de ha láttad a tavalyi Etno-t, akkor ezt idén sem hagyhatod ki!

Ha úgy kezdem, hogy immár három éve annak, hogy... akkor már be is ugrik: Hyperspace.
A Hyperspace masszív főszereplője a VOLT Fesztivál elektronikus zenei kínálatának. A technobulin ez alkalommal a detroiti grand-master Claude Young (USA), a szlovák techno-diktátor, Toky, valamint a Deadcode-gárda: Hot, Igor Do;Urden és Jay Cortez táncoltatja meg a Hyperspace rajongótáborát.


2004 is hoz újdonságokat. A fesztiválváros része lesz a a Soprock Színpad, amely a régió 12 zenekarának nyújt bemutatkozási lehetőséget, az esti órákban pedig nagynevű rockzenekarokat (Beatrice, Moby Dick, Bikini, Strong Deformity) láthatod.
Az idei program részeként a teaház körül „spontán szerveződő” szabad egyetem alakul, ahol a Spektrum Televízió archívumából filmek kerülnek bemutatásra, és hozzájuk kapcsolódóan előadások is hallhatók majd.
A önálló színpadként működő VOLT Rádió adását idén a soproni Corvinus Rádió és a budapesti rádiocafé 98.6 folyamatosan élőben sugározza, így a Budapest-Sopron közötti útvonalon a hallgatók bepillantást nyerhetnek a VOLT Fesztivál hangulatába.

Amúgy a teljes programot ismertetni nem lehet, tehát katt a www.volt.hu oldalra, lásd a programok listát.


A közeljövőben még további infokat olvashatsz a VOLT-tal kapcsolatban, addig is ne feledd: Mindenütt jó, de legjobb Sopron!


Nagy Árpád