CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. június 18., péntek 14:35


Megállapodás az Elektronikus Kormányzat Központ és a Linux–Felhasználók


Információk Dr. Baja Ferenc és Sári Gábor sajtótájékoztatójáról

Megállapodás az Elektronikus Kormányzat Központ és a Linux–Felhasználók Magyarországi Egyesülete Között


Magyar nyelvterületen a szabad szoftver és az ingyenes szoftver fogalma nagyon összemosódik... - ezt is hallhattuk Sári Gábortól, a Linux-Felhasználók Magyarországi Egyesületének elnökétől. (Vesd össze: http://cyberpress.hu/article.php?id=6706 )

A sajtótájékoztató azonban természetesen Dr. Baja Ferenc politikai államtitkár - a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központot vezető kormánymegbízott - beszámolójával kezdődött.

Ebből megtudhattuk, hogy alapos előzetes tárgyalások után Dr. Baja Ferenc kormánymegbízott és Sári Gábor, a Linux–Felhasználók Magyarországi Egyesületének elnöke megállapodást kötött a nyílt forráskódú megoldások kormányzati elterjesztésének szakértői támogatásáról.

A Közigazgatási Szervezetek Közötti Adatcsere Program (IDA: Interchange of Data between Administrations) az EU közel 60 projektből álló közösségi programja, amely a tagállamok kormányzati intézményei közti információcserét, az intézmények információs rendszerei közötti együttműködést szándékozik megvalósítani. Hazánk 2003-ban csatlakozott az IDA Programhoz, melynek felelőse a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központja. Az IDA Program nyílt forráskódú szoftverekkel és nyílt szabványú dokumentum formátumokkal kapcsolatos munkájában a Magyarország képviseletét ellátó MeH EKK-nak a Linux–Felhasználók Magyarországi Egyesületének szakértői nyújtanak külső szakmai segítséget.

Pontosan mi az LME feladata a megállapodás szerint?

___ az IDA Program aktuális - folyamatosan változó - szakmai dokumentumainak
szakértő feldolgozása, véleményezése a nyílt szabványok szemszögéből,
a magyarországi viszonyok figyelembevételével;

___ az IDA Program keretei között megrendezésre kerülő releváns konferenciákon,
szakértői munkacsoportok (Open Source Software, Open Document Format) ülésein
való részvétel a MeH EKK képviselője mellett;

___ az IDA Program számára készítendő országjelentések elkészítésében való
szakmai közreműködés.

Sári Gábor tömören ismertette az általa vezetett egyesület céljait: a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a szabad licencű és nyílt forrású Linux rendszermag köré épülő Linux operációs rendszer disztribúcióit és a hozzájuk kapcsolódó üzleti modellt terjessze, s ezzel egy korszerűbb számítástechnikai kultúrát honosítson meg a szoftverhasználat területén. Civil szoftveres szakmai-érdekképviseleti szervezetként, társszervezetei között ma az LME a legnagyobb közhasznú egyesület.

A fentiekben bemutatott együttműködés egy évre köttetett, de meghosszabbítható - az év második felében értékelni fogják, és amennyiben sikeresnek bizonyult, rendszeres együttműködés is kialakítható. Az első komoly szakértői feladat jövő hónap 23-án Karlsruheban vár az egyesület képviselőjére, Novák Gézára. Az LME nem kíván senkit sem kizárni, Sári Gábor meg is kérte a sajtó képviselőit, tolmácsolják a szervezetek felé, hogy mindenkit várnak véleménye kifejtése érdekében, és megköszönte a kormányzatnak, hogy megbízták őket ezzel a szakértői tevékenységgel.

A továbbiakban a kormányzat és az állampolgár kapcsolatában használatos szoftverek kérdését feszegető újságírói kérdésre adott válaszában Dr. Baja Ferenc elmondta: "Nem lehet kizárni egyetlen szoftvercéget sem - és nem lehet előírni sem a szabad szoftvert." Másik kérdésre azt is megfogalmazta, mi nem ez az együttműködés: "A megállapodás nem arról szól, hogyan kell a szabad szoftverek elterjesztését előmozdítani." A kormányzatnak ugyanis nem lehet célja a piaczavarás. Hallottunk még egy fontos szempontot is: "Az elektronikus kormányzat feltételrendszere, a kormány és az állampolgár kapcsolatrendszere nem kiszolgáltatható semmilyen szoftvernek."

Elhangzott kérdés a megállapodás költségvonzatairól is. Dr. Baja Ferenc tájékoztatott: 5 millió forint plusz áfa az éves költségkeret - ezért kapják a szakértőket, és biztosítják a részvétel lehetőségét, de ha például a Linux-szakértők kiutaznak, az már nem a kormányzat költségére történik.

Kitekintést is kaptunk a nem távoli jövőbe. A közigazgatási eljárásról szóló törvény két fejezete foglalkozik majd az elektronikus kormányzással - a törvényjavaslat ősszel kerül a parlament elé. Ahogyan Dr. Baja Ferenc mondotta: "Törvény nélkül egy demokrációban szokásjogok vannak - vagy mindenki azt csinál, amit akar..."

Sebők Lili