CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. jĂşnius 19., szombat 21:45


A Fidesz a Fenyő-téri iskolaügyről:

,,Jó lenne, ha minél előbb rendeződne az iskolaügy, és megszűnne a bizonytalanság'.

A Fidesz a Fenyő-téri iskolaügyről



    ,,A Fidesz szerint jó lenne, ha minél előbb rendeződne az iskolaügy, és megszűnne a bizonytalanság". - jelentette ki Dr. Molnár Ágnes tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen a városban immár elhíresült Fenyő téri iskola igazgatóválasztása kapcsán kibontakozott ügy részleteit is ismertette. Az eddigi eseményekre emlékeztetve az önkormányzati képviselő kifejtette: ,,Az áprilisi közgyűlés szocialista többsége úgy döntött, hogy a beadott két pályázat közül nem az eddigi iskolaigazgató - aki öt éve bizonyít - kapja a további bizalmat, hanem a más vidékről jött pályázó", annak ellenére, hogy ,,a pályázati anyaghoz már hozzá volt kapcsolva a szülői közösségnek az eddigi igazgatónőt támogató véleménynyilvánítása".

    Dr. Molnár Ágnes arra is rámutatott, hogy az a 1993. évi kisebbségi törvény rendelkezése szerint a döntéshez szükséges a Német Kisebbségi Önkormányzat egyetértése. Rámutatott: A német kisebbségi önkormányzat az új igazgató személyéhez nem adta egyetértését, azaz élt vétójogával, amely jogot Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsmann is megerősítette támogató levelében.
    A Fidesz nem érti, hogy a törvényi keretekre való tekintettel miért jelent problémát a kisebbség véleményének érvényesítése Sopronban, mert – mint a képviselő asszony rámutatott – 300 szülő kérvénnyel fordult a polgármesterhez, hogy bírálja felül döntését a szocialista városvezetés, amit ezutóbbi figyelmen kívül hagyott.
    A.3 helyi német kisebbségi képviselő és 3 országos kisebbségi szakértő részvétele mellett, a német kisebbségi önkormányzatok vétója során összehívott 9 tagú bizottságba 3 szocialista képviselő került. Ez utóbbi tény a Fidesz nehezményezi.
    Dr. Molnár Ágnes ismertette: a bizottság döntése 6:3 arányban megerősítette a német kisebbség vétójogát, továbbá a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Soproni Regionális. Irodája is eljuttatta véleményét a szocialista városvezetéshez.
    ,,Mindenki azt szeretné, hogy a jelenlegi igazgatónő folytassa azt a munkát amit elkezdett, csak a szocialista városvezetés nem." - jelentette ki Dr. Molnár Ágnes, aki kijelentette: a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség ismételten kéri a szocialista városvezetést fejezzék be a Fenyő téri iskolaügyet oly módon, hogy vegyék figyelembe a szülők, kisebbség akaratát és terjesszék még a júniusi közgyűlés elé az ügyet, hogy legalább megbízottként továbbra is a jelenlegi igazgatónő maradhasson az iskola élén.
,,A kisebbség jogok méltó elismerése nemcsak a kitelepített németek emlékére állítandó emlékműben kell, hogy megnyilvánuljon, hanem olyan esetekben is amelyekben a kulturális autonómiának kellene megvalósulnia." - mondta a Fidesz nevében Dr. Molnár Ágnes.

T.É.