CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2004. jĂşnius 19., szombat 22:23


Prosztatarák-szűrés - háziorvosi beutalóval

Férfiak egészségvédelmi hete

Férfiak egészségvédelmi hete

A prosztatarák-szűrés fontosságáról tartott sajtótájékoztatót június 17-én a Városházán Kalmár István alpolgármester, Dr. Baranyai Tibor az Erzsébet kórház főigazgató-főorvosa és  Dr. Erdei Károly urológus osztályvezető-főorvos.


Dr. Erdei Károly, Kalmár István és Dr. Baranyai Tibor

Kalmár Isván elmondta: a város a közelmúltban a  mellrák elleni szűrést népszerűsítő Várkerületen megrendezett Híd séta után most a prossztatarák-szűrést ajánlja a férfiak figyelmébe. A városvezetés fontosnbak tarja a szakellátással egyeztetett megelőző munkát, cél minél több területen a szűrővizsgálatok lehetőségének a biztosítása.
Dr Erdei Károly tájékoztatott arról, hogy Sopronban évente átlagosan harminc beteget diagnosztizálnak, sajnálatos módon a betegség eklőrehaladott stádiumában, amikor már nem garantálható a teljes gyógyulás, ezért ajánlatos a korai felfedezés érdekében a szűrővizgálat.
Az OEP ugyan nem finanszírozza a szűrővizsgálatot, de rendelet szabályozza, hogy a háziorvosoknak két évente az ötven év felletti férfiaknál el kell végezni a vizsgálatot - ez beutalóval ingyenesen megoldható.

Dr. Baranyai Tibor a három diagnosztizálási eljárás közül radiológusként az ultrahang jelentőségét emelte ki. Hangsúlíyozta: Sopronban nagyon jó  minőségű MR és CT vizsgálatokat tudnak végezni, ezzel biztosítva - amennyiben a beteg időben szakorvoshoz fordul - a betegség korai felismerését, pontos lokalizálásat, jó esélyt teremtve a teljes felépülésre.

tsz