CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kulináris

1998. június 26., péntek 00:00


"Mert ez áfonya...!"

GYÜMÖLCSÉTELEK

Áfonyás receptek


Áfonyaleves

Fél kg áfonyát megmosunk, megtisztítunk, kevés vízben megfőzünk és szitán átpaszírozzuk. Az így nyert levet kevés , és 2-3 evőkanál cukor hozzáadásával megcukrozzuk, reszelt citromhéjjal, néhány szem szegfűszeggel ízesítjük. 2 púpozott evőkanál lisztet 2 tojássárgájával és 2 dl tejföllel összehabarunk, és az áfonyaléhez adjuk. Ha sűrűnek találjuk tejjel hígítjuk. Ízlés szerint cukorral utánaízesíthetünk. Melegen és hidegen is tálalható.


Áfonyalekvár rummal

A gondosan átválogatott, megtisztított, megmosott áfonyát nagyon kevés vízben megfőzzük, átpaszírozzuk, aztán - egy kilóhoz 50 dkg cukrot és fél dl 40 százalékos rumot véve alapul - addig főzzük, amíg a kellő sűrűséget el nem éri. Üvegekbe téve tartósítószerrel kezeljük le a felületét, lekötözzük és kigőzöljük. Fogyasztásig hűvös helyen tároljuk.


Áfonya borban

4 kg megtisztított és jól megmosott áfonyát 2 kg cukorral rétegezve nyersen lerakjuk az előkészített üvegekbe. Tetejére darabos fahéjat és szegfűszeget teszünk. Felöntjük muskotályos borral, és tartósítószert adva a tetejére lezárjuk az üvegeket. Kigőzöljük, és a kihűlt üvegeket hűvös helyen tároljuk.


-=255=-