CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. június 21., hétfő 16:13


Régiós események: Átadták a felújított római katolikus templomot Páliban - Negyed évszázad a sérült gyermekekért

Átadták a felújított római katolikus templomot Páliban

Ünnepélyes keretek között adták át a megszépült páli római katolikus templomot. Az 1642-ben épült késő barokk stílusú építmény külső-belső felújítása 2000-2004. között közel 34 millió forintos összköltséggel, pályázati támogatásokból és helyi, valamint külföldi adományokból valósult meg. A Páli Egyházközségnek és a falu lakóinak régi vágya volt, hogy felújítsák a nagymértékben leromlott állapotú templomát, mely a forgalmas 86-os főút mellett áll.

Az újjáépítés során új vakolatot és új festést kapott az épület, megújult a belső világítás, kicserélték a nyílászárókat, kijavították és átfestették a padokat, restaurálták a szentély freskóit, megjavították a közel 100 éves toronyórát.

A külső-belső felújítás befejezését hálaadó szentmisével ünnepelte a gyülekezet, melyet dr. Pápai Lajos megyéspüspök celebrált. Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke Dr. Áder János, a település országgyűlési képviselője (aki hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a programon) üdvözletét tolmácsolta a résztvevőkhöz. Az ünnepi köszöntő gondolatokat szintén Szakács Imre intézte a megjelentekhez.

„A közösség összetartásának, a közös tenni akarásnak, a gyökereket megtartó, arra épülő lokálpatriotizmusnak szép példája ez az épület. Hiszen ahol összefognak az emberek, ott közösség születik. Ahol közösség születik, ott jelen van a szeretet. Ahol jelen van a szeretet, ott a hit is otthonra lelhet. És ahol otthonra talál a hit, ott biztonságban érzi magát az ember." -mondta gratulációjában a megyeiközgűlés elnöke.

A rábaközi emberek jól tudják ezt. Tudják, hogy ebből, csakis ebből, hitből és szeretetből, egymás megbecsüléséből és egészséges önbecsülésből épül minden. A szeretet és a hit olyan erő, amivel a legzordabb időkben is úrrá lehetünk a körülmények szorításán. Olyan erő, amely hegyeket mozgat meg. Hegyeket mozgat meg és templomokat emel. Ez a templom is eleink hitéből épült 1642-ben, azaz 362 évvel ezelőtt.

362 év nagy idő. Hány birodalom épült fel és porladt szét ezalatt!
De a páli-i templom áll. Megújulva áll, mert az itt élők hite megtartotta.”

P.Z.


Negyed évszázad a sérült gyermekekért

Szabó Miklós a megyei közgyűlés alelnöke „Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérmét” adta át Borsfai Lászlónak, a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és Különleges Gyermekotthon igazgatójának. Az emlékéremmel az alelnök a fenntartó önkormányzat nevében köszönte meg a szakember gyógypedagógiai területen eltöltött negyedszázados munkáját.

Borsfai László 1980 óta dolgozik az intézményben, illetve kezdetben annak jogelődjében, a Foglalkoztató Iskolában. 1993. augusztus 1-jétől igazgatóként áll az intézmény élén. Legutóbb 2003 augusztusában kapott újabb 5 évre bizalmat a megyei képviselőtestülettől.

Az intézmény 1977 óta a megye értelmileg akadályozott gyermekinek nevelését- oktatását látja el óvodás kortól fiatal felnőtt korig. Iskolai programjuk keretében, egész napos nevelési rendszerben speciális képzésekben részesülnek tanulóik: gyógytestnevelés, gyógyúszás, logopédia, zeneterápia; sport-, főző-, kézimunka-, és barkácsszakkör.

Tanulólétszámuk a többéves átlagot tekintve 180 fő. A városból és a környező településekről bejárók aránya a létszám 1/3-át teszi ki.
Tanulóink többsége hátrányos helyzetű; szociokultúrális környezetük indokolja a hangsúlyos gyermekvédelmi tevékenységet.

P.Z.