CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. jĂşnius 22., kedd 10:30


Egyetem a hajón


Nyári kuriózum

Egyetem a hajón


Tudásbázisunkat az idei nyáron a Mindentudás Egyeteme hajón tervezi bővíteni. Ami sajnálatos: sem televízió, sem rádió nem teszi elérhetővé - szerencsére ott a net. Az interneten elérhető lesz az a négy előadás, amelyek sorrendben június 28-án, július 5-én, augusztus 23-án és augusztus 30-án (hétfői napok) rendeztetnek Budapesten, a Petőfi-híd budai hídfőjénél (4-es, 6-os villamossal legegyszerűbb odajutni) álló A38-as hajón a következő témákban: Tudomány, művészet, anatómia; Doktor Faustus - gyakorlati zeneszerzés, elméleti matematika, irodalom; A vizualitás érzékpszichológiája és esztétikuma; Lélektitkok - művészet, elmebetegség, önteremtés. Az első előadás neves személyiségei várhatóan Beke László, Erdődy József Attila, Kőnig Frigyes, Peternák Miklós és Réthelyi Miklós lesznek. A másodikéi: Fábri György, Fejérvári Boldizsár, Laczkovics Miklós, Rényi András, a harmadikéi: Petrányi Zsolt, Ragó Anett, Zemplén Gábor, a negyedikéi pedig Bókay Antal, Erős Ferenc, Jádi Ferenc és Jordán Tamás.

A június 21-én hétfőn az illető hajón tartott sajtótájékoztatón az előadók visszatekintettek az előző négy szemeszterre, elmondva, hogy eredetileg csak három szemesztert terveztek, de a közönségigény folytatásra késztette őket - majd kitekintettek a következő, az ötödik félévre is. 2004 szeptemberében megkezdődik a Mindentudás Egyeteme ötödik szemesztere, melynek keretében 17 előadás hangzik majd el.

Szeptember 6-ára hazalátogat Kaliforniából - ahol tanít - Berend T. Iván, hogy megtartsa a nyitóelőadást: A globalizációról és annak a centrum-periféria kapcsolatokra való hatásáról Európában. November 3-án Erdélyben lesz a Mindentudás Egyeteme, az ország egyetemi városaiba kihelyezett "oktatás" keretében pedig (eddig Miskolc, Pécs, Szeged és Veszprém fogadta a Mindentudás Egyeteme rendezvényt) december 9-én Debrecenből jelentkezik majd a sorozat.

Tizenöt évvel ezelőtt, 1989. október 23-án kiáltotta ki a köztársaságot a Parlament ablakából Szűrös Mátyás - az évforduló tiszteletére október 25-én ünnepi előadásra kerül sor a Mindentudás Egyeteme keretén belül.

Dátummegjelölés nélkül a tervezett további előadásokból ízelítő. Freund Tamás agyhullámokról és belső világról; Győrfi László az információról; Meskó Attila a földtudományról; Szabó Miklós a népek keveredéséről; Vonderviszt Ferenc a nanotechnológiáról fog beszélni. (A válogatás személyes - kérem, majd tekintsék meg a pontos kínálatot - a szerk.)

Tekintsünk át egy-két adatot is a ME-ről! Az előadásokon rendszeresen 550-600 néző vesz részt. A televíziós nézettség heti 250-300 000 fő, a rádiós hallgatottság heti mintegy 40 000 fő, a www.mindentudas.hu oldalnak pedig hetente 12-15 000 látogatója van. Az idén tavasszal készült országos, reprezentatív mintán készült felmérés szerint a Mindentudás Egyetemét a felnőtt lakosság 58%-a ismeri, háromnegyedük látott már televíziós adást. Az egyetemet végzettek között ez az arány 97%-os, de még az általános iskolát végzettek között is negyven százalék feletti az ismertség.

Aktualitás az sms-játék, mely a T-Mobile-lal való együttműködés keretében június 11-én indult, és július 2-áig tart. Az abban résztvevő csapatok prágai utat, vagy balatonkenesei hétvégét nyerhetnek.

Akik a sajtótájékoztatót tartották ezen a kellemes nyári hétfő-koraestén: Kroó Norbert - a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, / Kroó Norbert életrajza /, György Péter - ELTE, a Mindentudás Egyetemének szülőatyja, Pásztory Tamás - Matáv vezérigazgatóhelyettes, Sallai László - Matáv, projektvezető, Fábri György - tudományos igazgató, Vámoshegyi Attila - T-Mobile.



A kép forrása: www.a38.hu

Sebők Lili