Bodzavirágszörp, bodzatea, mézes üdítő
Ne maradjon bokron a bodza
II.
Az úton-útfélen megélő
bodzabokor
május végétől ontja jellegzetes,
fűszeres illatú virágait. Ma már jószerivel észre sem vesszük, ezt az
igénytelen cserjét, pedig elődeink asztalán és házipatikájában
megbecsült helye volt. Felhasználták virágát, termését, levelét ágát,
sőt még a gyökerét is. A virágok és a bogyók az emberi szervezet
számára fontos ásványi anyagokat, illóolajat, cukrot, enzimeket és
vitaminokat tartalmaznak. A virág és a termés nyersen és tartósított
állapotban egyaránt felhasználható. A legegyszerűbben a hosszabb
száraktól megtisztított virágokat szellős helyen "zörgősre" szárítani.
Így hosszú ideig eltartható, de frissen is fogyasztható. Ehhez adunk
most pár receptet. Persze, azért óvatósan bánjunk a címbeli
felszólítással. Hagyjunk virágot is a bodzabokron, hogy majd a nyár
végén élvezhessük a bogyókat is! :-)
A következőkben friss bodzavirágból készíthető étel is italok
receptjét közöljük.
Bodzavirágszörp télire
10 tenyérnyi bodzavirágot, másfél dkg borkősavat és ugyanennyi
citromsavat, 1,75 kg cukrot 8 liter vízzel egy megfelelő méretű
edényben
alaposan összekeverünk. Lefedve 5 napig állni hagyjuk. Ezután
belekeverünk
1 kiskanál szalicilt, és ha teljesen feloldódott, a szörpöt üvegekbe
töltjük. Higítva fogyasztható.
Bodzavirágtea
2 g szárított bodzavirágot 2 dl vízzel leforrázunk, lefedve 15-20
percig
állni hagyjuk. Leszűrve 1-2 kiskanál cukorral, mézzel ízesítjük.
Még jobb, ha a bodzavirágot teatojásba zárva tesszük a csészébe, úgy
forrázzuk le, mert nagyon morzsolódik, nehezen szűrhető le.
Mézes üdítő szárított
bodzavirágból
6 és fél liter vizet 80 dkg cukorral és másfél dl almaecettel
felforralunk, majd hozzáadunk 1 felszeletelt citromot. 20 dkg mézet
kevergetve világosbarnára pirítunk, felengedjük fél liter vízzel, és a
cukros-ecetes oldatba öntjük. Az egészet még egyszer fölforraljuk,
végül
beledobjuk a szárított bodzavirágokat. A tűzről levesszük, és 1-2
napig
állni hagyjuk. Leszűrve üvegekbe töltjük, bedugaszoljuk, és kb 40
napig
állni hagyjuk, csak utána fogyasztható.
-=255=-
|