CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Diákélet - diákszáj

2004. jĂşnius 22., kedd 17:41


Széchényi Ferenc emlékverseny

Széchényi Ferenc emlékverseny

“Hogy a hála érzete feledésbe ne menjen” – ezzel a címmel jelentetett meg jubileumi kiadványt gróf Széchényi Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából, valamint hirdetett országos vetélkedőt a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár és a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum. A többfordulós versenyre még várják a jelentkezőket.

“Hogy a hála érzete feledésbe ne menjen” – a gróf Széchenyi Imre 1898. évi április 2-i főrendiházbeli beszédéből idézett sor adja a címét annak a most elkészült kiadványnak, amely felöleli gróf Széchényi Ferenc munkásságát, illetve a Széchenyi család életének főbb állomásait “születésnaptól a könyvtáralapításig”. Horváth Csaba, a soproni Széchenyi István Városi Könyvtár igazgatója a Cyberpress-nek elmondta: “A főnemesi családból származó gróf közéleti tevékenységével kivívta kortársai tiszteletét. A kiskönyv olvasói számára megelevenedik az a heroikus munka, amivel Széchényi Ferenc létrehozta az Országos Széchényi Könyvtárat, az a gyűjtőmunka és elkötelezettség, amivel a mai napig is meglévő, rendkívüli gyűjteményt a nemzetnek felajánlotta.” Ez a kiadvány, valamint a bibliográfiájában feltüntetett kötetek nyújtanak majd segítséget a gróf születésének 250. évfordulója alkalmából vetélkedősorozat résztvevőinek is a felkészülésben.

Az öt forduló kérdés- és feladatcsoportjai gróf Széchényi Ferenc életére, tevékenységére és emlékhelyeire irányulnak. A vetélkedőre augusztus 31-ig jelentkezhetnek a háromfős csapatok, amelyeknek A4-es méretű, a tagok nevével, életkoruk, foglalkozásuk feltüntetésével, a csapatkapitány címével és telefonszámával ellátott nevezési lapot kell készíteniük és legkésőbb augusztus 31-ig eljuttatniuk a Széchenyi István Városi Könyvtár Kurucdombi Fiókkönyvtárába (9400 Sopron, Rozália út 3.) A szervezők kérik, hogy egy-egy csapatban legalább két generáció képviselve legyen. Minden csapat számára postázzák az első forduló kérdés- és feladatsorát, az ismertető füzetet és a felkészüléshez ajánlott irodalmat. A legeredményesebb játékosok bécsi kirándulást nyernek, ahol a Széchenyi család emlékhelyeit is felkeresik.

Bővebb információ a 99 / 335-672-es telefonszámon kérhető Kelemen Endréné könyvtárostól.

Tóth Anita Lilla