Bodzavirág pongyolában - bodzavirágbor
Ne maradjon bokron a bodza
I.
Az úton-útfélen megélő
bodzabokor
május végétől ontja jellegzetes,
fűszeres illatú virágait. Ma már jószerivel észre sem vesszük, ezt az
igénytelen cserjét, pedig elődeink asztalán és házipatikájában
megbecsült helye volt. Felhasználták virágát, termését, levelét ágát,
sőt még a gyökerét is. A virágok és a bogyók az emberi szervezet
számára fontos ásványi anyagokat, illóolajat, cukrot, enzimeket és
vitaminokat tartalmaznak. A virág és a termés nyersen és tartósított
állapotban egyaránt felhasználható. A legegyszerűbben a hosszabb
száraktól megtisztított virágokat szellős helyen "zörgősre" szárítani.
Így hosszú ideig eltartható, de frissen is fogyasztható. Ehhez adunk
most pár receptet. Persze, azért óvatósan bánjunk a címbeli
felszólítással. Hagyjunk virágot is a bodzabokron, hogy majd a nyár
végén élvezhessük a bogyókat is! :-)
A következőkben friss bodzavirágból készíthető étel is italok
receptjét közöljük.
Bodzavirág pongyolában
20 dkg lisztből, 2 dl tejből, 1 dl vízből, 2
egész tojásból, csipet sóval és 5-6 evőkanál
porcukorral sűrű palacsintatésztát készítünk. 1-2 órát állni
hagyjuk.
Közben a 8-10 bodzavirág szárait rövidre vágjuk, és az ernyőket
folyó vízzel leöblítjük, törlőruhán kissé leszikkasztjuk. 1-1
virágernyőt a rövidre vágott szárnál megfogunk és a sűrű
palacsintatésztába mártjuk, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.
Akkor az igazi, ha a kis virágok a sütés után is külön-külön maradnak.
Porcukorral meghintve, forrón tálaljuk.
Üdítő
ital friss bodzavirágból
Egy nagy uborkásüvegben 5 liter vízet, 60 dkg cukrot, 2
dkg citromsavat csipet sóval összevegyítünk. Héjával együtt
belekarikázunk 2 citromot is. Majd fejjel lefele beleállítjuk
az előzőleg folyó vízzel leöblített bodzavirágokat. Letakarva
48 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük, és ledugaszolt üvegekben hűvös
helyen tároljuk.
A lehűtött szörp önmagában is finom, de szódavízzel, ásványvízzel is
hígíthatjuk.
Hűtőszekrényben néhány hétig eláll.
Bodzavirágbor
Uborkásüvegbe teszünk 1 liter térfogatú, száráról lemorzsolt és folyó
vízben leöblített bodzavirágot, 1 héjastól karikára vágott
citromot, és 3 liter vízzel leforrázzuk. Ha kihűlt
belemorzsolunk 0,5 dkg élesztőt, és jól összekeverjük.
Leszűrjük, és úgy töltjük üvegekbe, hogy ne legyenek teljesen tele.
Ledugaszolva rakjuk a kamrába. Ha az érés során a dugót kilőné, újra
visszanyomjuk. Akkor jó, ha szép tisztává, áttetszővé vált.
-=255=-
|