CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. június 24., csütörtök 00:30


A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdõmérnöki Kar Évzáró ünnepélye- Nyári Szabadegyetem-Egyiptom Titkai- XX. Régi zenei napok:Capella Savaria- BOKU-CHOR- Országos Reumatológiai Napok

Események, programok

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdõmérnöki Kar Évzáró ünnepélye 2004. június 25-én, pénteken, 14:00  órakor  a Gyermek és Ifjúsági Központban tartják Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdõmérnöki Kar Évzáró ünnepélyét (Sopron, Ady Endre u. 10.).

Nyári Szabadegyetem - Egyiptom Titkai A Soproni Ünnepi Hetek keretében a Nyári Szabadegyetem - A Soproni TIT Világjáró klubjának programjaként Egyiptom Titkai címmel az emberi civilizáció bölcsõjébe tett képzeletbeli utazásra hívják az érdeklõdõket.
Elõadó: Szirbek István mûvészettörténész (Sorbonne)
Június 25-én, pénteken,  19.00 órakor az  Egyiptom mesés tájain címû kiállítás nyílik, amelyen az egyiptomi kézmûvesség alkotásai, továbbá a  „Zátonyvilág” – a Sínai-félsziget természeti kincsei – Kovács Hajnalka és Siklós Attila tengerkutatók fotói lesznek láthatók. A kiállítást megnyitja: Prof. Dr. Faragó Sándor, a NYME rektora, a Soproni TIT elnöke.

20.00 órakor: Egyiptomi körutazás, élménybeszámoló – diaképes elõadás
Fáraók és királynõk piramisai; Théba templomai; a Királyok völgye, Assouan és a Nilus: Kichener sziget; a sivatagok természeti, régészeti titkai és az oázisok rejtélye; a Sinai hegy és Mózes története; a Szent Katalin apátság és az Égõ csipkebokor; korai keresztény temetõk és zarándokhelyek.
 
Kötetlen beszélgetés, egyiptomi zene és hangulat Egyiptomi tea- és süteménykóstoló: Karkadé tea, Baklava várja az érdeklõdõket.

Június 26-án, szombaton, 17.00 órakor  Egyiptom történelme és a nagy fáraók – diaképes elõadás: Egyiptom történelmének nagy periódusai; Az országot naggyá tevõ fáraók és híres mûveik címmel elõadások lesznek, amelyeket szintén kötetlen beszélgetés, egyiptomi tea- és süteménykóstoló követ.

19.30 órakor a hastánc, mint az egyiptomi kultúra õsi eleme címmel bemutatóra kerül sor.

20.00 órakor  Egyiptom nagy városai a fáraók idején – diaképes elõadás Témakörök: Hogyan éltek Egyiptom nagy városaiban az emberek? Piramisvárosok, modellvárosok, gyarmatváros, római és görög városok. Urbanizmus Egyiptomban? Paloták, királyi rezidenciák, háremek; házak, lakhelyek és kertek; az örök nyugvóhely: az egyiptomi sírok: piramisok, mastabák, staff sírok, Királyok Völgye sírjai.
A rendezvény díszvendége: Prof. Dr. Mohamed Asaad, Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége, kulturális tanácsos

Az elõadások helyszíne: A Soproni TIT központja: Széchenyi Palota II. emeleti elõadóterem.

XX. Régi zenei napok - Capella Savaria 2004. június 26-án szombaton 20:00 órakor a Capella Savaria koncertjével kezdõdnek a Régi zenei napok. Capella Savaria, Vezényel.: Bali János; Mûsoron: Mozart, Zimmermann mûvei; Helye: Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ -Petõfi-terem.

XX. Régi zenei napok  2004. június 26-július 3.  programja

BOKU-CHOR 2004. június 26-án, szombaton, 20:15 órakor a bécsi egyetemistákból álló BOKU-CHOR ad koncertet "Musical õrület" címmel. Belépõ nincs, adományokat elfogad a kórus. Részletes program a Programajánlóban

Országos Reumatológiai Napok A  Gyermek- és Ifjúsági Központban szombaton, június 26-án, 10 órakor kezdõdik az Országos Reumatológiai Napok soproni rendezvénye, ahol elõadásokat hallhat, tanácsadást kaphat az érdeklõdõ, és még gyógytorna is lesz; a belépés ingyenes.