CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kulináris

1998. június 15., hétfő 00:00


Földiepres receptek

GYÜMÖLCSÉTELEK

Földiepres receptek

Eperbomba


6 tojás sárgáját habosra keverjük 20 dkg cukorral, óvatatosan hozzáadunk 2,5 dl tejszínből vert habot. 4 tojás fehérjéből készített habot is belekeverünk. A krémet két egyenlő részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzákeverünk egy vaniliás cukrot; a másik feléhez 40 dkg epret. Ezt a részt felhasználásig hűtőben tároljuk. 1 dl illatos likőrt felhigítunk egy kevés eperszörppel, megöntözzük vele egy 2-3 cm vastag kerek piskótalap mindék oldalát, majd ha kissé megpuhult szabályos tortaszeletekre vágjuk. Egy mélyebb üvegtálat kibélelünk a tortacikkekkel, úgy, hogy a hegyes végük mutasson a tál alja felé, és maradjon köztük 1-1 cm-nyi rés. Belesimítjuk a vaniliás krémet, ügyelve arra, hogy jól kitöltse a szeletek közti rést, és fagyasztóba rakjuk, amíg a krém keményre nem fagy. Ekkor belesimítjuk az epres krémet, és tálalásig (legalább 6-7 órára) iemét visszatesszük a fagyasztóba. Közvetlenül tálalás vesszük ki. Tálra borítjuk, tetejét megöntözzük néhány kanál eperszörppel.


Eper rakottas

40 dkg mélyhűtött leveles tésztát felengedünk, vékonyra kinyújtjuk, és négy hosszú, 10-12 cm széles csíkra vágjuk. Az első csíkot a nyújtófa segítségével tepsibe terítjük, megkenjük eperlekvárral, megszórjuk durvára vágott dióval, kókuszreszelékkel, megrakjuk megmosott, lecsurgatott, kicsumázott, félbe vagy negyedekbe vágott eperrel. Beborítjuk a következő tésztacsíkkal, majd az előbbiekben felsorolt rétegek következnek. Minden csíkot gondosan nyomkodunk, hogy ne folyjon ki a töltelék. Az utolsó, legfelső tésztát megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön pirosra sütjük. hagyjuk kihűlni, és óvatosan - hogy a szeletek ne csússzanak szét - felszeleteljük.


Eperhab

Folyóvízben megmosunk 25 dkg epret, lecsorgatjuk, kicsumázzuk, hozzáadunk 10 dkg cukrot, fél citrom levét, és habosra turmixoljuk. Egy csipet sóval kemény habbá verünk 2 tojásfehérjét, a habot óvatosan a turmixhoz keverjük. Pezsgőspoharakba simítjuk, tetejét néhány sem eperrel vagy erdei szamócával díszítjük. Tálalásig - de nem több, mint 3-4 órára, mert a hab összeesik - hidegen tartjuk.


-=255=-