CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Soproni Ünnepi Hetek

2004. június 24., csütörtök 22:51


Mi is ez az Európa Sétány?

Mi is ez az Európa Sétány?

Június 26-án, szombaton, 18.30 órakor a Széchenyi téren Európa Sétány nyílik. Az Európai Uniós országokat jelképező 25 zenélő óriáspad mindegyike 1-1 uniós ország zenéit – népzenéjét, klasszikus és kortárs zenéjét – játssza.
Az Európa sétány a Régi Zenei Napok ideje alatt, egy héten át látogatható.

Az Európa Sétány vidéki turnéjának első állomása lesz Sopron. A szervező ajánlása szerint, a Régi Zenei Napok fesztiváljellegét erősíti a kísérőrendezvény.

A Hungarofest Kht. tavaly az “Európa Kulturális Sugárút” rendezvényen mutatta be az európai országok kultúrájának sokszínűségét. Idén május 1-jén, az európai uniós csatlakozás másnapján az “Európa Sétányon” – újra az Andrássy úton, az Operától az Oktogonig – hívtak mindenkit sétára. Az Andrássy úti százados fák alatt a korzózókat 25 zenélő óriáspad várta a világörökség “sétányán.” A látványos szabadtéri hangversenyen egy-egy pad egy-egy uniós ország zenéit játszotta egész nap.
A pad a kapcsolat jelképe, kalandok kezdete, nappali és éjszakai pihenőhely, találkahely – kinek így, kinek úgy. Magyarország pedig 24 ország “padtársává” vált május 1-jétől az Európai Unióban.

Vidékig érő sétány

Az Európa Sétány a fővárosban körülbelül 100.000 - 120.000 embert  vonzott az Andrássy útra.
A rendezvény népszerűsége, a látogatók lelkes visszajelzése adta az ötletet a szervezőknek, hogy az uniós zenélő padokat több városban is bemutassák. A Hungarofest Kht. nyári rendezvényei – a soproni Régi Zenei Napok és a szombathelyi nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál – ezúttal alkalmat adnak arra, hogy a vidéki nagyvárosok közönsége is korzózhasson az Európa Sétányon.
 

Kapcsolódó cikk:
Régi Zenei Napok – Sopron  2004. június 26 - július 3.