CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2004. június 25., péntek 11:53


2004. június 26.

Titkos tűzparancs  Kormányhatározat a légi terror elhárítására
Népszabadság. • Szerző: H. Z.

Magyarországon is lelőhető az a polgári repülőgép, amelyet terroristák támadásra akarnak használni – értesült a Népszabadság. Az erről szóló titkos, 3000-es kormányhatározatot a közelmúltban fogadta el a kabinet.
 
A szeptember 11-i merényletek után a NATO-országokban megkezdődött a hasonló támadások esetén alkalmazott szabályok kidolgozása. A szövetség azt az elvi döntést hamar meghozta, hogy a gépeltérítők kezébe került, nagy katasztrófával fenyegető polgári repülő is minősíthető fegyvernek, ilyen esetekben tehát a légteret védő hadseregnek kell beavatkoznia. Németországban hosszú és nyilvános vita után döntöttek úgy, hogy – bár terrortámadások esetén továbbra is a rendőrséget vetik be – ha egy eltérített gép felhőkarcoló vagy egy atomerőmű felé repül, a légierő segítségét kérhetik. Németországban a védelmi miniszter kezében van a döntés arról, hogy lelőjék-e a repülőt vagy sem.

Nálunk nem hozták nyilvánosságra, hogy kié a felelősség a polgári gépek, így akár több száz utas lelövéséért. Magyarországon az alkotmány és a honvédelmi törvény is előírja, hogy a honvédség feladata az ország légterének a védelme. A szeptember 11-ihez hasonló támadás esetén azonban ezek a – külső katonai támadás elhárításáról szóló – jogszabályok nem adnak eligazítást. Különösen nem alkalmazhatók, ha nem idegen légtérből érkező civil gépről van szó, hanem olyanról, amely magyar repülőtérről szállt fel. Ilyen esetben percek alatt kell dönteni, nincs idő a rendkívüli helyzet kihirdetésére sem. Ezért ki kellett alakítani egy olyan rendszert, amely politikai szintre emeli a döntést, és azonnali, megbízható információáramlást biztosít a váratlan helyzetben a tűzparancs kiadójának. A kormányhatározat értesülésünk szerint igyekszik szabályozni, hogy milyen feltételek esetén (ha megszakad a kapcsolat a géppel, ha a pilóták nem reagálnak a jelzésekre, ha a gép eltér a kijelölt útvonaltól) áldozhatók fel a repülőgép utasai egy nagyobb katasztrófa megakadályozása érdekében.



Az OVB elfogadta az új EP-képviselőket
MTV
Tudomásul vette Kovács László és Horn Gyula MSZP-s, valamint Dávid Ibolya MDF-es politikusok európai parlamenti mandátumról való lemondását, és elfogadta a helyükre állított képviselők jelölését csütörtökön az Országos Választási Bizottság (OVB).

Ezzel megszűnt az érintetteknek az európai parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvény alapján fennálló összeférhetetlensége. A napokban elfogadott jogszabály értelmében ugyanis az EP képviselői nem lehetnek tagjai a magyar parlamentnek.
A megüresedett EP-mandátumokra az MSZP Dobolyi Alexandrát és Hegyi Gyulát, az MDF pedig Olajos Pétert jelölte, az OVB a jelöléseket elfogadta.
A megbízóleveleket a testület elnöke, Ficzere Lajos adja majd át ünnepélyes keretek között, a házelnök jelenlétében, a Parlament Delegációs termében július 2-án délelőtt.

A testület a mandátumokról való lemondást, illetve a helyükre való jelölést egy héttel korábban már tudomásul vette, de a fent említett jogszabály megszületéséig nem hozott alaki határozatot.

Az OVB az ülésen elfogadott és a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) képviselőjének helyben átadott levélben válaszolt a szervezetnek arra a kérdésére, hogy meddig adhatják le az Országos Választási Irodához (OVI) a határon túli magyarok kettős állampolgárságáért indított népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtési íveit.

Az OVB válaszlevelében foglaltakról az MVSZ képviselője az ülést követően számolt be az MTI-nek. Eszerint az OVB elnöke azt írta: mivel az OVI vezetője március 2-án látta el hitelesítési záradékkal az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, és az aláírások a jogszabályok értelmében ezt követően négy hónapig gyűjthetők, így június 2-án pénteken 16 óráig adhatók le az összegyűjtött ívek.

Balogh Barna, az MVSZ aláírásgyűjtési kampányának vezetője az elmondta: csütörtökig 184.250 aláírást gyűjtöttek össze az MVSZ székházában.



Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség alakult
MNO
Megalakult a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ), amelyet alapítói azzal a céllal hoztak létre, hogy az elektronikus aláírás hazai elterjedését segítse - derül ki a szervezet közleményéből.

A MELASZ a magyar érdekeket kívánja képviselni az Európai Unió elektronikus aláírási szervezeteiben, és célja, hogy teret adjon a magyar, európai és más előremutató szabályozási tervekről, szakmai újdonságokról, projektekről szóló információcserének. Céljaik közé tartozik továbbá az elektronikus aláírás rokon technológiáinak népszerűsítése, széleskörű hazai bevezetésük támogatása, elterjedésük elősegítése.

A szövetséget, mely nyitott minden érdeklődő előtt, 23 magánszemély és 7 társaság alapította, főként elektronikus aláírás- szakértők és a technológia elismert cégei. A MELASZ elnöke Almási János, a Díjbeszedő Rt. informatikai igazgatója - teszik hozzá.



USA közvélemény
Duna TV
Az amerikaiak immár 54 százaléka véli úgy, hogy hiba volt csapatokat küldeni Irakba. Ez az arány három hete 43 százalékos volt.

A vietnámi háború óta először fordul elő, hogy az amerikaiak nagy része elutasítja a katonák külföldi bevetését. A többség szerint az iraki hadművelet növelte Amerika sebezhetőségét. Mindennek ellenére George Bush elnök az elmúlt hetekben javított népszerűségi mutatóin. A polgárok 48 százaléka most Bushra adná szavazatát, John Kerry 47 százalékot kapna.



Az élet szeretetéről írt a 11 éves költőzseni Az észak-amerikai lapok szemléje
MNO
Ernesák Terézia
Meghalt a 11 éves Mattie, az amerikai költő-csodagyerek – A NYT szerint Bush vallásossága riasztó, Kerry pedig nem ismeri föl a hit fontosságát – Mégis engedélyezett a „kegyes halál” Oregonban, mert semmis Ashcroft tiltó rendelete – Utcai zenei fesztivál közpénz nélkül Kansas Cityben

A kis Mattie Stepanek szomorú hőse ma Amerikának; sok amerikai újságban emlékeznek meg róla. Még a CNN is felidézte vele egyik interjúját, a Beliefnet (Hit-hálózat) című internetes újság pedig egy teljes oldalt szentel neki. A tizenegy éves Mattie csodagyerek, csodaköltő, a 2001. esztendő legihletettebb amerikai személyisége – volt. A héten halt meg, súlyos betegen. Rövid életében ez a marylandi kisfiú szörnyűséges szenvedéseket és fájdalmakat élt meg – írja a Beliefnet. Izomsorvadásban szenvedett, amely tolószékhez és lélegeztető-csőhöz láncolta őt. A betegség örökletes; szintén beteg édesanyja génjei örökítettek át neki és három nővérének (akik mindhárman meg is haltak már). Mattie azonban – bár törékeny kis teste a betegség börtönében vergődött- különleges szellemet és szárnyaló tehetséget kapott a sorstól. Igazi csodagyermek volt. Már három esztendősen (!) bölcs és mulatságos verseket költött, pontosabban mondott tollba az édesanyjának. A „szív énekeinek” nevezte e verseket. S az amerikai közönség meghallotta a „szív énekeit”. A versek, „Utazás a szív énekein keresztül” címmel, kötetbe rendeződtek és ma az amerikai könyvpiac slágerei. Az élet szeretetéről, az örök optimizmusról, a hitbe vetett hitről és ennek erejéről szólnak….

Bill Clinton minden más demokrata párti politikusnál jobban érti, hogy milyen szerepet is játszik a hit és a vallás a modern politikában – írja a New York Times. A lap szerint Clinton – akinek Életem című könyve a héten került a boltokba és viszik, mint a cukrot –, tökéletesen tisztában van azzal, hogy az amerikaiak tudni, ismerni akarják vezetőik hitbéli ügyeit. Miközben Bush elnök számos világi gondolkodású, tehát nem hívő amerikait riaszt meg buzgó és szinte messianisztikus hitével, addig John Kerry szenátor, a demokraták szinte bizonyos elnökjelöltje, képtelen felismerni a hit és a vallás jelentőségét és szerepét – állítja a New York Times. A lap szerint egyébként nagyon sok demokrata párt politikus ugyanebben a nagy-nagy hiányosságban szenved.

Az oregoniak 1994-ben megszavazták a Méltóságos Halál törvényét; amely lehetővé teszi súlyos betegség végstádiumában szenvedőknek – ha már valóban a vég felé közelednek s nem adatik nekik hat hónapnál több a sorstól –, hogy orvosuktól halálos adag gyógyszert kapjanak s ezzel öngyilkosságot követhessenek el. John Ashcroft, Missouri állam szenátora akkoriban igencsak ellenezte e döntést, s midőn – 2001-ben – ő lett az Egyesült Államok igazságügy-minisztere, azonnal rendeletet hozott, hogy az öngyilkosságot elősegítő doktorokat perbe kell fogni, méghozzá büntetőperbe, egy szövetségi rendeletre hivatkozva. Ám a szövetségi fellebbviteli bíróság most úgy döntött: az Ashcroft által emlegetett rendelkezés nem a Kongresszus által elfogadott törvény, így – semmisnek tekintendő. Oregonban hát ismét lehet méltósággal befejezni az életet – írja a New York Times.

Kansas City utcáit jóféle blues-muzsika önti el ezekben a napokban. Most péntektől vasárnap estig a Kansas City Utcai Blues Fesztivál vidítja a várost – adja hírül a Kansas City Star című lap. Az ötlet Dawayne Gilley-től származik és 1998-ban született meg. Az elképzelést tett követte s ma már csaknem hagyomány ez az utcazene-fesztivál. Többnyire kansasi muzsikusok vesznek részt rajta, de immár jönnek máshonnan, Amerika másvidékeiről is a zenecsinálók és – kedvelők egyaránt. Mindenki önkéntes, zenész csakúgy, mint szervező és rendező, a muzsikusok is ingyen lépnek fel – írja a lap. A fesztivál szervezéséhez nem kapnak, de nem is kérnek kormányzati, vagy helyi kormányzati pénzeket – azaz az adófizetők pénzét! –, ez Amerikában nem szokás. Társadalmi munkában, maguk örömére csinálják ezt a polgárok, írja a lap, s amikor az egyik résztvevőt, a hetvenegy éves Marvine McKeithent kérdezi az utcazene-fesztivál fennmaradásának és sikerének titkáról, az idős – ám igencsak aktív – úriember azt válaszolja: a siker titka az önkéntesség.



 Újabb elutasítás a székely autonómiának
Krónika-erdely.ma
 
  A szenátus jogi bizottsága is elutasította a székelyföldi autonómia tervezetét tegnapi ülésén. A törvényjavaslat bizottsági vitáján az előterjesztő honatyákat Toró T. Tibor képviselte, aki lapunknak elmondta, hogy a közel egyórás vitában olyan ismert szenátorok is részt vettek, mint Antonie Iorgovan (PSD) és Petre Roman (FD).

Iorgovan szerint a javaslat nem szokványos törvény, hanem alkotmánymódosító tervezet, ezért arra kérte az előterjesztőket, hogy vonják vissza azt, és alkotmánymódosító javaslatként terjesszék elő az alaptörvény által megkívánt módon, azaz a szenátorok legalább egynegyedének támogatásával. Toró az előterjesztők nevében elutasította ezt. Petre Roman a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott tervezet azon passzusait kifogásolta, amelyek – az ő értelmezésében – „felfüggesztenék” a román törvények érvényesülését a Székelyföld területén.

A vita nyomán a szenátus jogi bizottságának tagjai Eckstein-Kovács Péter Kolozs megyei szenátor kivételével a tervezet plenáris vitájának elutasítását szavazták meg. Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét a Székely Nemzeti Tanács dolgozta ki Csapó I. József tervezete alapján, és hat RMDSZ-képviselő: Birtalan Ákos, Toró T. Tibor, Szilágyi Zsolt, Kovács Zoltán, Vekov Károly és Pécsi Ferenc nyújtotta be április 25-én a képviselőházban. A képviselőház március közepén utasította el a törvényjavaslatot, melynek megvitatását – hosszas belső vita után – egyedül az RMDSZ képviselőházi frakciója támogatta az alsóház plénumában. A tervezet ezután került a szenátus asztalára. A Székely Nemzeti Tanács még a törvény beterjesztése előtt úgy döntött, hogy a statútumtervezetet eljuttatja az Európai Parlamentbe és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléséhez.



'Lefordíthatatlan' szavak toplistája
 Magyar Hírlap
Az idegen nyelven értő gyakran találkozik olyan kifejezésekkel, melyeket csak igen körülményesen lehet fordítani másik nyelvre. Nyelvészek egy csoportja végére járt a problémának. Erre buzdítjuk olvasóinkat is.
 
Ezer nyelvész ült össze, hogy meghatározzák, mely szavak a legkevésbé lefordíthatóak. A lista élén az "ilunga" kifejezés áll, mely a csiluba nyelvben használatos. Csilubául Demokratikus Kongó dél-keleti részén beszélnek - írja a BBC Online.

Az ilunga kifejezés a következőt jelenti: "olyan személy, aki első alkalommak kész megbocsátani az erőszakot, másodjára tolerálja, harmadjára azonban már nem." Valószínűleg egyetlen más nyelv sincs a földön, mely erre a meghatározásra önálló kifejezéssel rendelkezne.

A második helyen a jiddis egyik kifejezése áll. A slimazl annyit jelent: "krónikusan szerencsétlen ember." A lengyel Radioukacz pedig olyan távírót jelöl, aki a szovjet érában ellenállóként dolgozott.

Bár e kifejezések viszonylag könnyedén körül tudjuk írni, a szakemberek szerint a nehézséget sajátos helyi értelmezésük adja.

Angol kuriózumok
Az angol szavak közül a lefordíthatatlanságban élen jár a googly, mely elsősorban a krikettben használatos kifejezés. Egyszerűsített jelentése: szabálytalanul elugró labda. Érdekes, hogy az ausztrál angolban kellemetlen, nehéz kérdést jelent ez a szó.

A leglefordítahatatlanabb angol szó a nyelvészek szerint a plenipotentiary, mely olyan speciális nagykövetet jelöl, akit teljhatalommal ruháznak fel.
És egy fejtörő angolul tudó olvasóinknak: gobbledegook.

További "lefordítahatlan" kifejezések:
- Naa (japán) nyomatékosan kijelent vagy egyetért valakivel
- Altahmam (arab): egyfajta mély szomorúság
- Gezellig (flamand): egyfajta barátságosság
- Saudade (portugál): egy tipikus fajtája az elvágyódásnak
- Selathirupawar (tamil): egyfajta koldulás, csavargás
- Pocsemucska (orosz): nagyon sokat kérdezősködő ember
- Klloshar (albán): egyfajta kifejezés a vesztesre

És Ön?
Talán vannak olyan magyar szavak is, melyeket nagyon nehéz, vagy egyenesen lehetetlen idegen nyelven egy kifejezéssel visszaadni, illetve melyeket csak nehézkesen lehet körülírni. Ha tudnak ilyet, osszák meg a többi olvasóval: írják meg nekünk! (MH)



Nehezen kaphatta Hillary Clinton a Mount Everest meghódítójáról a nevét
Népszava online
 
Nem csekély megrőkönyödést okozott "Életem" című könyvével Bill Clinton Új-Zélandon. No nem a Lewinsky-afféron akadt fenn a derék szigetlakók szeme. Clinton önéletrajzában azt vetette papírra, hogy felesége, Hillary a Mount Everest meghódítójáról, Sir Edmund Hillaryról kapta a nevét.

Ezzel egyedül az a gond, hogy Hillary 1946-ban született, míg névrokona, Edmund hét évvel később ért a 8850 méteres csúcs tetejére. Clinton feleségének születése idején még hétköznapi méhészként ügyködött. A 84 éves Edmund Hillary egyelőre nem kommentálta az esetet.