CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kulináris

1998. mĂĄjus 05., kedd 00:00


Mákos guba


Mákos guba
Gyermekkorom kedvenc karácsonyi eledele nem a beigli, hanem a mákos guba volt. Persze ez nem jelenti azt, hogy bármikor ne lehetne elkészíteni. Íme a receptje.
Előkészítése
Az "igazi" mákos gubához rendes, élesztős kalácstésztát készítünk, s ebből krumplinudli-szerű apró hengerkéket sodrunk, amelyeket lisztben megforgatunk. Ki nem kent tepsiben sütjük, jobban mondva megszárítjuk őket szép rózsaszínűre. A sütőből kivéve 1-2 cm-es darabokra vagdossuk, és forró tejjel leforázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta megpuhuljon, de szét ne menjen.
Ha időt akarunk spórolni, akkor a tésztakészítés idejét megspórolhatjuk, tésztaként száraz kifliket használva. A kifliket karikára vágjuk, és tálba rakjuk. Cukorral és vaníliával ízesített tejjel leforrázzuk.

Tálalása
A fölösleges tejet leszűrve, kevés forró zsiradékban átforgajuk, majd elkeverjük őrölt cukros mákban. Felforrósított mézzel meglocsolhatjuk. Azonnal tálaljuk.

-=255=-