CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. június 27., vasárnap 23:42


A vasfüggöny felszámolásának 15. évfordulóján - Képriport -

A vasfüggöny felszámolásának 15. évfordulóján

Tizenöt évvel ezelőtt az osztrák-magyar határon Klingenbachnál az akkori osztrák és a magyar külügyminiszterek, Alois Mock és Horn Gyula a nemzetközi nyilvánosság előtt 1989. június 27-én szimbolikusan átvágták a két országot elválasztó szögesdrótkerítést.
Az eseményre Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik színhelyén emlékeztek.
Ez a pillanat egy olyan folyamat kezdetét jelentette, amely az 1989. augusztus 19-i Páneurópai Piknik történéseihez (ez utóbbit az MDF kezdeményezésére az akkori Soproni Ellenzéki Kerekasztal szervezett) , majd a szeptember 11-i határnyitáshoz, és 1989. november 9-én a Berlini Fal leomlásához vezetett – hangsúlyozták a mai sopronpusztai megemlékezésen résztvevő politikusok, akik mindannyian szóltak arról is, hogy az egykori események által megindított folyamatnak a volt kommunista országok idei EU-csatlakozása jelenti a csúcspontját.
Ez a dátum azonban nemcsak a kommunista rendszer bukását indította el, hanem arra a példátlan szolidaritásra és segítőkészségre is emlékeztet, amelyet Magyarország és Ausztria lakosai a keletnémet menekültekkel szemben bizonyítottak - hangsúlyozták az előadók.

Az eseményen – amely az osztrák és a magyar Európai Bizottság Képviseletének közös rendezvényeként valósult meg, és amely a magyar és az osztrák Külügyminisztérium, a bilaterális követségek, a burgenlandi tartományi kormány hivatalának, valamint Sopron városának, Fertőrákos és St. Margarethen községek együttműködésével jött létre – üdvözlő beszédet mondott Alois Mock és Horn Gyula, egykori külügyminiszterek, Karl Georg Doutlik, Jürgen Köppen, a magyar és az osztrák Európai Bizottság Képviselete vezetői, Hans Niessl, Burgenland tartományi vezetője és Walter Dezső, Sopron város polgármestere.

Karl Georg Doutlik arról szólt, hogy a történelmi színhelyen történtek lehetőséget adtak arra, hogy a szabadságba eljussanak azok, akik 15 ével ezelőtt itt álltak.
Jürgen Köppen az egykori események és az azóta eltelt 15 év történelmi folyamatainak összefüggésének fontoságára hívta fel a hallgatóság figyelmét. Hans Niessl európai méretű történelmi eseménynek nevezte a másfél évtizeddel ezelőttit, hangsúlyozva: A lényege abban mutatkozik meg, hogy a maiak azt a béke és a demokrácia jegyében ünnepelhetik. Burgenland számára különös jelentőségű a vasfügöny lebomlása, amely 300 kilométer hosszú határon szelte ketté a régiót, és amelynek megszűnése az addigi peremhelyzetből Európa szívébe helyezte Burgenlandot. Sokszínű, önállóságukat egyenként megőrző, régiók Európájára van szükség - jelentette ki a tartományfőnök.
- A késői utódok hálával tartoznak azoknak, akik törtnelmet írtak 15 évvel ezelőtt - mondta Walter Dezső, Sopron polgármestere.

Az üdvözlő beszédeket követően a Dynamica csoport zenei pantomimes produkciója következett, majd Balázs Péter EU-biztos tartott ünnepi beszédet.
Rövid, 1956-ig visszatekintő történelmi eszmefuttatása során Balázs Péter szólt arról is, hogy Magyarország az elsők között folyamodott az Európai unióba való felvételéért 1994-ben. ,,Mégis tíz évbe tellett, amíg a szándék valóra vált. Közben kompromisszumok művészetéből szőtt uniós politika gondosan előkészítétte a keleti bővítést, és tucatnyi országot zárfő kóztatott fel a magyar élovas, lefékezve annak lendületét és csitítva korán fellángolt lelkesedését." - mondta.
A jogi alkalmazkodásról, az integráció elemeiről és hozadékairól, az Unió által kínált kitágult gazdasági mozgástérről , az alapok hozáférhetőségének kérdéséről, a tagállamok uniós szomszédságpolitikájáról szintén beszélt a szónok, aki hangsúlyozta: ,,Itt az ideje, hogy a szervezeti rendcsinálás és felfrissülés után elővegyük a legfontosabb dossziékat: ajövő költségvetését és regionális politikáját, az új szomszédokhoz fűződő viszonyt, további tagok felvételének kérdéseit és mindenekfölött Európa világméretű versenyképességének égető problémáját. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása hasonlóan bátor tett lesz, mint volt annak idején, 15 éwel ezelőtt a szögesdrót átvágása. Magyarország és Ausztria ezekben is kezdeményező szerepet vállalhat."

Alois Mock személyes visszaemlékezésében arról szólt, hogy a vasfüggöny megszüntetésére ,,akár egy következő világháború következményének veszélyével került sor" , viszont a II. világháború utáni feszültség megszűnésének is lehetőségét magában hordozta az.
Horn Gyula akkori külügyminiszter visszaemlékezett ara, ahogyan az akkori osztrák kormány kiemelkedő készséggel fogadta a kezdeményezést. Ő maga a vasfüggöny bontásáról való tudósítások megjelenését követően döbbent rá arra, hogy milyen horderejűvé vált az eseményt - mondta Horn Gyula, aki kijelentette: az azóta tett lépéseit mindig egyetlen szempontból értékelte, hogy használnak-e a nemzetnek. Az EU kulturális világhatalom, amibe a politikai kultúra is beletartozik - vélte a politikus, aki szerint: "meg kell teremteni az összefogást a határokon belül és kívül. Az európai politikai kultúra lesz az, amely meghatározza a következő évek történéseit."

Hársfaültetés szimbolikusan végrehajtott aktusa, majd az emlékmű avatása, és az európai himnuszként Beethoven örömódája következett.
Az esemény protokoll-részét követően a szervezők – gulyásra, és koccintásra várták az érdeklődőket.
A rendezvényen közreműködtek osztrák és magyar fúvósok.

***
,,Ezen a helyen vágta át 1989. június 27-én a két külügyminiszter, Magyarország részéről Horn Gyula és Ausztria részéről Alois Mock az úgynevezett vasfüggönyt. Ez évtizedeken át megoszotta Európát. 1995. január 1-jén Ausztria, 2004. május 1-jén Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz.
Európa ezzel békében egyesült. Ez a kő és a hársfa emlékeztessen a jelentős tettre, e történelmi fordulat kezdetére. Állítatta az Európai Bizottság Ausztriai Képviselete. 2004. június 27." - áll az emlékművön magyarul és németül a felirat, amely nagyvonalú európaisággal tünteti el azt a Sopronpuszta és Kelénpatak (Klingenbach) közötti – néhány kilométernyi – távolságot.
Nyilván jelentése és üzenete van annak is, hogy emlékkő állító szomszédaink emlékezetében Sopronpuszta és Klingenbach – vasfüggöny átvágás, határáttörés, a berlini fal leomlása már összemosódik...

Képriport

T.É.