CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. jĂşnius 29., kedd 11:44


Az Ikva Rádió hírei


A soproni tűzoltókat többször riasztották tegnap /jún.27./ Ágfalván délelőtt a vízelvezető árokba csúszott egy személygépkocsi. A helyszínre érkező mentők három könnyű sérültet láttak el. A jármű kiemelésére darura volt szükség. Ugyancsak délelőtt a Brennbergi Ifjúsági Táborhoz vonultak ki a tűzoltók, ahol mintegy 10 négyzetméteren olaj folyt az úttestre és a járműforgalmat veszélyeztette. Tegnap délután a Mély útra riasztották őket, ahol egy kidőlt fa vált veszélyessé. Mára virradó éjjel a Villa sor 50-es számú telken kigyulladt az avar és szemét, valószínűleg a korábbi égetés nyomán. A keletkezett tüzet a soproni tűzoltók gyors munkával eloltották.

Pénteken /jún.25./ 16.00 óráig adhatták le ajánló szelvényeiket az időközi polgármester választás lehetséges jelöltjei Ágfalván. A helyi választási bizottság végül egy polgármester jelöltet vett nyilvántartásba, Gaál István úr személyében. Gaál István, nyugdíjas határőr alezredes és jelenleg is képviselő a faluban.

Megkezdődtek a Soproni Liszt Ferenc Múzeumnak otthont adó, egykori Lenck villa téli kertjének felújítási munkái, a Deák téri épületben. Az üvegpalota állagmegóvására és a restaurátori munkák előkészítésére a megyei önkormányzat ötmillió forintot nyert, s ehhez még újabb hárommilliót biztosítanak. A teljes felújításhoz újabb összegekre lenne szükség.

A Szombathely-Szentgotthárd-Sopron-Bécsújhely vasútvonalon már júliustól közlekedteti járatát az első hazai magán vasúttársaság. „Nem a két nagy hazai vasúttársasággal akarunk versenyezni” - jelentette ki Bogdán András a társaság ügyvezetője-, elsősorban teherszállításra rendezkedtünk be. Még az idén megvalósulhat, hogy a szerelvények Romániától Sopronig közlekednek és itt adják át szállítmányukat az osztrák partnereknek.

Az idén több, mint ezerkétszáz hektárnyi területen pusztított az erdőkben a gyapjas pille hernyója. A soproni, nagycenki, fertőrákosi térségben a hernyóinvázió régen látott mértékben károsította a fák lombozatát. A vegyszeres védekezést �amely 15-20 millió forintba kerülne-, a szakemberek /jún. 25-én/ egyelőre még nem tartják szükségesnek.

A Városüzemeltetési Kft tájékoztatása szerint, Sopronban és környékén, több utcában változik a szemétszállítás rendje július 1-től. A változás a Jereván és Úttörő utcai lakótelepet, illetve Balf és Harka községet érinti.

Továbbra is virágzik a gyógyszerturizmus a Nyugat-Dunántúlon. Az osztrák páciensek elsősorban a láz-, és fájdalomcsillapítókért, az impotencia-, és meddőség elleni szerekért, valamint a vitaminkészítményekért utaznak hazánkba. Ezeket a készítményeket általában fél, harmad áron tudják beszerezni a magyar patikákban.