CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kulináris

1998. június 19., péntek 00:00


Meggyes receptek minden mennyiségben

GYÜMÖLCSÉTELEK

Meggyes receptek


Meggyes táska

30 dkg lisztet elmorzsolunk 17,5 dkg vajjal. Hozzáadunk 4 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 tojást, egy csipet t és annyi langyos vizet, hogy viszonylag kemény, jól gyúrható tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és negyed órát pihentetjük.
Közben megmosunk, lecsorgatunk, kimagvazunk annyi meggyet, hogy fél kg-nyi "tiszta" gyümölcsöt kapjunk.
A tésztát egészen vékonyra nyújtjuk, és cakkos derelyevágóval kb. 8 x 8 cm-es négyzeteket vágjuk, mindegyik közepére néhány szem gyümölcsöt halmozunk, meghintjük darált dióval, és a tésztát háromszög alakban kettéhajtjuk. Vizes ujjal megnedvesítjük a széleket, jól összenyomkodjuk - így a gyümölcslé nem folyik ki -, és megvajazott sütőlapra egymás mellé lerakjuk. Tetejét megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél - kb. 20 perc alatt - aranybarnára sütjük. Még melegen meghintjük fahéjas porcukorral.
Langyosan vagy hidegen kínáljuk.


Habos meggyeslepény

40 dkg lisztet elmorzsolunk 20 dkg vajjal, hozzáadjuk 6 tojás sárgáját, egy csipet t, fél citrom reszelt héját. Majd 1 kockacukorral édesített fél dl-nyi tejben felfuttatunk 2 dkg élesztőt, és a tésztával összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva fél óráig pihentetjük.
Közben megmosunk, lecsorgatunk, kimagvazunk 80 dkg-nyi meggyet.
Kivajazunk, kilisztezünk egy közepes nagyságú mélyebb tepsit. Kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, beleterítjük, megszúrkáljuk villával, és előmelegített sütőben félig megsütjük. Dúsan megrakjuk a meggyel, meghintjük darált dióval, és megkenjük a tojások kemény habbá vert fehérjéjével, amelybe belekevertünk 35 dkg-nyi kristálycukrot. Langyos sütőben addig szikkasztjuk, amíg a hab világos sárga nem lesz (kb. 30-35 perc).
A tepsiben hagyjuk kihűlni, megszórjuk porcukorral, vizes késsel szeleteljük, mert a hab törékeny és "ropogós" lesz. Nem tévedés, hogy a tésztából kimaradt a cukor: a habban lévő cukormennyiség biztosítja a kellő édességet!


Lángoló meggy diófagylattal

A tálalás pillanatában az asztalnál készítjük el.
Személyenként 7,5 dkg-nyi vajat egy hibátlan, flambírozásra szolgáló serpenyőben felolvasztunk, hozzáadunk egy evőkanálnyi meggyzselét, és összeforraljuk. Beleteszünk 6-7 dkg-nyi kimagvazott meggyet, jól összekeverjük. Ha a gyümölcs is átforrósodott, leöntjük kevéske felforralt rummal, és meggyújtjuk. Ha a láng kialszik, kelyhekbe előkészített 3 gombóc dió-, rumosdió- (esetleg vanília-) fagylaltra szedjük, és azonnal tálaljuk.

-=255=-