CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2004. jĂşnius 30., szerda 22:32


Hegyközségek

Hegyközségek együttműködési megállapodása

Együttműködési megállapodást írt alá a Sopron Városkörnyéki, a Fertőmenti Hegyközség és a város önkormányzata. A szorosabbá váló összefogással a gazdák és a városvezetés azt szeretnék elérni, hogy a soproni bor, elsősorban a kékfrankos visszanyerje méltó rangját.
"Nemzetközi Szőlő és Bor Város" - ezt a címet Sopron csaknem húsz évvel ezelőtt kapta meg. Sopronban évszázados hagyománya van a bortermelésnek, nem véletlen hát, hogy a határszéli város idegenforgalmában mindig fontos szerepe volt a borturizmusnak; a környéken ma is többezer család foglalkozik szőlőtermesztéssel. A Soproni és a Fertőmenti Hegyközség több mint 1800 tagot számlál. A borturizmus fellendítése érdekében a hegyközségek és az önkormányzat mostantól szorosabb együttműködést vállal - hangzott el az erről szóló megállapodás aláírásakor a Városházán. Ezért Sopronban egyebek mellett borrégió és egy bormúzeum kialakítását tervezik - áll az együttműködési szerződésben.
Kalmár István alpolgármester a még ebben az évben elvégzendő konkrét feladatok közül kiemelte: a tervek szerint elkészítik egy, a Kolostor utcai pincében talált háromszázéves szőlőprés másolatát, amelyet a Győri úti körforgalomnál helyeznek el, hogy hirdesse az ide látogatóknak: Sopron borváros; emellett szeretnék még a nyáron helyrehozni a történelmi borvidék fő útját, a Fehér utat, hogy azt a borosgazdák legkésőbb a szüretkor már használhassák.
A gazdák és a városvezetés közös célként fogalmazták meg a soproni borok hazai és külföldi népszerűsítését a többezer ember megélhetését nyújtó mezőgazdasági ágazat biztos jövője érdekében. Ezért a városvezetés marketingtervében kiemelt hangsúlyt fektetnek a szőlőhöz, borhoz kötődő programok megszervezésére, borversenyek, borünnepek, szüreti mulatságok szervezésére.
Horváth Imre, a Sopron Városkörnyéki Hegyközség elnöke a Cyberpress kérdésére úgy fogalmazott: a hatékonyabbá váló együttműködéstől a szőlő- és borosgazdák azt várják, hogy olyan kézzelfogható segítséget kapnak a városvezetéstől, aminek köszönhetően valóban megéri majd szőlőt művelni, borászkodni. Szeretnék, ha a soproni vendéglőkben helyi borokat fogyasztanának a vendégek, ehhez ötletként merült fel, hogy az önkormányzat mérsékelje adóit azoknak az éttermeknek, amelyek (csak) Sopronban előállított borokat kínálnak étlapjukon. A szakemberek szeretnék, hogy a közös munka eredményeként a Hűség Városa a kékfrankos fővárosává válhasson.

TAL