CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kulináris

1998. május 11., hétfő 00:00


Hamarosan virágzik az akác - készítsünk akácparfét!

Akácparfé

Hamarosan virágzik az akác. Gondolom nincs senki sem, aki virágjának fenséges illatát, és az nektárjából készített akácmézet ne szeretné. Íme egy recept, amivel konyhánk specialitásait bővíthetjük.

10 fürt közepesen kinyílt - előzőleg leöblíttett - akácvirágzatot 3 dl tejben fölforralunk, és lefödve hagyjuk kihűlni. Utána leszűrjük.
3 tojást kissé fölverünk, és 30 dkg akácmézzel simára dolgozzuk, majd az akácvirágos tejet belecsorgatjuk. Kis lángon kevergetve fölforraljuk és egészen addig főzzük, amíg krémszerűen besűrűsödik. A tűzről levéve addig kevergetjük, amíg kihűl. (Hogy ez gyorsabban menjen, jeges vízbe állíthatjuk az edényt.) A kevergetésnek nem csak az a célja, hogy a massza ne ragadjon az edény falára, hanem az is, hogy ne essen össze, vagyis térfogata ne csökkenjen. 6 dl tejszínből kemény habot verünk, majd a tejes krémet beleforgatjuk. Püspökkenyérformába töltjük, és kifagyasztjuk.
Tálaláskor a formát néhány másodpercre forró vízbe mártjuk, majd tartalmát deszkára borítjuk, és fölszeleteljük. Adagonként 1 evőkanálnyi akácmézet rácsorgatunk és tejszínhabbal díszítjük. A fahéj remekül harmonizál az akácparféval és a mézzel, ezért úgy is tálalhajuk, hogy a tányérokra egy kevés őrölt fahéjat szitálunk, és a parfészeletet ráfektetjük.

-=255=-