CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2004. jĂşlius 06., kedd 10:24


,,A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében'

,,A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében"
Kézműves vásár-, kiállítás és konferencia
július 9-11 között

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége, a Kézműipari és az Idegenforgalmi Kollégium, valamint a Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara Elnöksége szervezésében IV. alkalommal rendezik meg a “A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében" elnevezésű kézműves vásárt, kiállítást és konferenciát. A rendezvénysorozat Sopronban, 2004. július 9-11-e között kerül lebonyolításra.

Az MKIK Kézműves és Idegenforgalmi Kollégiuma négy évvel ezelőtt indította útjára ezt a programsorozatot, melynek Eger, Kecskemét és Esztergom után idén Sopron, a “Civitas Fidelissima" (a leghűségesebb város) ad otthont.

A kézművesség a magyar államalapítás óta meghatározó szerepet játszott a Kárpát-medence népeinek életében, hozzájárult az emberek életszínvonalának fokozatos emeléséhez, de jelentős volt a szerepe az itt élő embercsoportok kulturális és közösségi normáinak kialakításában, fejlesztésében.

A rendezvénysorozat július 9-én, pénteken 17.00 órától Fő téri folklórműsorral kezdődik.
A kézműves vásár ünnepélyes megnyitására július 9-én, pénteken 19.00 órakor a Fő téren kerül sor.

Szombaton, július 10-én  a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ I. szintjének előterében a kézműves kiállítást és a konferenciát Dr. Parragh László, a MKIK elnöke nyitja meg.
Köszöntőt mond Walter Dezső polgármester, Horváth Vilmos, a Sopron Megyei Jogú Városi Kereskdelemi és Iparkamara elnöke.

11.00 óráig plenáris ülés zajlik, amelyen előadást tart Juhász József, a MKIK alelnöke, a Kézműves Kollégium elnöke és Székely György, a Turisztkai Hivatal vezetője.

A továbbiakban 11.20 -13.30 óra között szekcióülések zajlanak majd A kézművesség múltja és jelene, jövője az EU tükrében (Előadók: Hefter József, BKIK, Bihall Tamás, BOKIK, Mag. Peter Wrann, Wirtschaftskamer Burgenland), A turizmus helyzete, kitörési lehetőségei, kapcsolódási pontok a kézművességhez (Előadók: Hegyi Zsuzsa, Dél-dunántúli Reg. Marketing Igazgatóság, Kiss Sándor Vas MKIK), A kézművesség és tudomány (Előadók: Gerhard Sperl, Leoben, Domonkos Ottó, Sopron, Szulovszky János, Gömöri János, régész,  Wanek Ferenc múzeuológus, Erdély) témakörökben.

Vasárnap, július 11-én 9.00 órától a Fő téren kiakodóvásár, fúvószenekarok, kultúrműsor szórakoztatja a közönséget.

Mindhárom napon a résztvevőket folyamatosan szervezett programok várják; többek között: reggeli zenés ébresztő, a,,Művészetek utcája" a Templom utcában, a,,Jó Pofa Sörök" terén hangulatos programok, ,,Borok utcája" a Kolostor utcában, múzeumlátogatások, a fertőrákosi kőfaragóverseny.