CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kulináris

1998. április 08., szerda 00:00


Szagosmüge-bólé

Erdőmester bólé

A növényteni atlaszok szerint a szagosmügének májusban illenék virágozni, de az idei tél kissé megzavarhatta ezt a növénykét is, hiszen a példányai szépen fejlettek a soproni erdőkben (Sörházdomb és hegyvidék), és hamarosan virágozni is fognak. A növény magyar neve egy kissé félrevezető, hiszen a "szag" fogalmához nyelvükben nem igazán kellemes asszociáció társul. A latin név valamivel találóbb, hiszen az Asperula odorata második tagja illatosat jelent. A növény - többek között - kumarint tartalmaz, amelyet az élelmiszeripar is felhasznál: a kereskedelmi forgalomban kapható zöld szinű Erdőmester likőr a szagosmügéből készül, de találkoztam már erdőmester fagylattal is. Gyógyszertárakban is kapható szagosmüge drog (Asperulae herba), hiszen a szárítmány a kumarin mellett keserűanyagot, cseranyagot és baktrériumölő anyagot is tartalmaz. Teáját vese-, máj- és epebántalmak ellen, valamint nyugtatóként, vértisztítóként és izzasztónak használják. Dohányt is illatosítanak a füvével.

Az élelmiszer- és gyógyszeripari felhasználás mellet mi is készíthetünk otthon finom bólé-italt a szagosmügéből. Elsőként egy drágább változat receptjét adom meg, a második recept jóval olcsóbb és egyszerűbb.

  1. 10 dkg szagosmügefüvet (a növény szárított, föld feletti része - akár patikából is beszerezhető) leöntünk Ľ l konyakkal és ˝ l jó minőségű, könnyű fehér vagy vörös borral és 24 órán át lefedve állni hagyjuk. Másnap leszűrjük és 1 l borral, valamint 1 üveg pezsgővel felhígitjuk. Tálalás előtt egy kis üveg szódát öntünk hozzá és lehűtve vagy jégkockákkal kínáljuk.
  2. A bólékészítés előtt egy-két nappal egy csokor szagosmügét gyűjtűnk. Azért nem célszerű friss növényt használni, mert illatanyaga nem oldódik ki olyan erősen. A megfonnyasztott csokrot két üvegnyi könnyű fehér borba áztatjuk legalább egy napon keresztül. A borba egy citromot is belekarikázunk, és ízléstől függően kevesebb vagy több cukorral édesítjük a keveréket. Tálalás előtt a szagosmüge-csokrot kiemeljük a bóléból és jól behűtjük.

-=255=-