Rovat: Kulináris
1998. április 08., szerda 00:00
Szagosmüge-bólé
A növényteni atlaszok szerint a szagosmügének májusban illenék virágozni, de az idei tél kissé megzavarhatta ezt a növénykét is, hiszen a példányai szépen fejlettek a soproni erdőkben (Sörházdomb és hegyvidék), és hamarosan virágozni is fognak. A növény magyar neve egy kissé félrevezető, hiszen a "szag" fogalmához nyelvükben nem igazán kellemes asszociáció társul. A latin név valamivel találóbb, hiszen az Asperula odorata második tagja illatosat jelent. A növény - többek között - kumarint tartalmaz, amelyet az élelmiszeripar is felhasznál: a kereskedelmi forgalomban kapható zöld szinű Erdőmester likőr a szagosmügéből készül, de találkoztam már erdőmester fagylattal is. Gyógyszertárakban is kapható szagosmüge drog (Asperulae herba), hiszen a szárítmány a kumarin mellett keserűanyagot, cseranyagot és baktrériumölő anyagot is tartalmaz. Teáját vese-, máj- és epebántalmak ellen, valamint nyugtatóként, vértisztítóként és izzasztónak használják. Dohányt is illatosítanak a füvével. Az élelmiszer- és gyógyszeripari felhasználás mellet mi is készíthetünk otthon finom bólé-italt a szagosmügéből. Elsőként egy drágább változat receptjét adom meg, a második recept jóval olcsóbb és egyszerűbb.
|