CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2004. jĂşlius 07., szerda 11:42


Lapszemle 2004. július 7.

 Meghalt az osztrák államfő
 radio.hu
Thomas Klestil egy súlyos szívroham után került kórházba, ahol kiderült: hogy többszörös szervi elégtelenségben szenved.Már nem működött megfelelően a szíve, mája, tüdeje és veséje sem.
Kedd éjszaka hunyt el. 71 éves volt.
Thomas Klestil 1966-tól az osztrák kancellár személyi titkáraként dolgozott. 1969 és 74 között Los Angeles-i főkonzul, majd 1978-ig az osztrák külügyminisztérium főosztályvezetője volt.
1978-tól 82-ig az ENSZ állandó képviselőjeként tevékenykedett, 1982-től pedig Ausztria washingtoni nagykövete volt.
1992-óta volt osztrák államfő. Az elnöki teendőket csütörtökön adta volna át megválasztott utódjának.
Klestilt szombaton temetik, a gyászolók a Hofburg Palotában róhatják le kegyeletüket ravatalánál.



Medgyessy-Tempfli találkozó
DunaTV
Romániai hivatalos látogatásának végén Medgyessy Péter magyar miniszterelnök felkereste hivatalában Tempfli József római katolikus nagyváradi megyéspüspököt. A megbeszélés zárt ajtók mögött zajlott.

A Medgyessy Péterrel folytatott megbeszélésről Tempfli József adott tájékoztatást. A megyéspüspök elmondta: a magyar kormányfő szeretné megszervezni a határon túli magyar történelmi egyházak püspökeinek találkozóját a szeptemberben tartandó Magyar Állandó Értekezlet előtt. - Mindaz, ami a magyarság megőrzéséhez tartozik az anyaországon kivül, annak ez a három fő pontja: a nyelv, a hagyomány és a kultúra, hogy ezekben a legnagyobb egyetértésben és együttműködésben tartsanak össze. A püspöki konferencia célja, az egységes álláspont képviselete és az egymás közötti együttmüködés a Kárpát-medencében.



Mától Miró a Szépművészeti Múzeumban
Népszabadság • O. Cs. • 2004. július 7.

A modern spanyol festészet egyik legnépszerűbb és legkiemelkedőbb művészének tekintett Joan Miró alkotásainak egy részét egyszer már láthatta a hazai publikum. Négy évvel ezelőtt - szintén a Szépművészeti Múzeumban - már rendeztek alkotásaiból tárlatot. Akkor a XX. század klasszikusainak bemutatását célzó sorozat részeként érkeztek ide a Miró-alkotások, Klee és Tanguy műveinek társaságában.

E mostani tárlat azonban jóval átfogóbb és változatosabb képet ad az 1893-ban Barcelonában született, a kereskedelmi tanulmányokkal felhagyó, súlyos betegsége hatására húszévesen a festészet felé forduló Miró életművéből. A madridi Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia tulajdonában lévő gyűjtemény szinte a teljes életpályát felöleli - a legkorábbi 1935-ben, a legkésőbbi 1981-ben, a művész halála előtt két évvel készült. A 9-9 óriás méretű festményt és szobrot, valamint 30, kis szériában készült, igen ritka, sokszorosított grafikát bemutató kiállítás súlypontja azonban az 1960-as és 1970-es évekre esik.

A múzeum mélyföldszinti ikertermeiben a Giacometti-szobrokat felváltó műveket a spanyol kulturális minisztérium hozta az uniós csatlakozás alkalmából hazánkba, így a biztosítási és a szállítási költségeket a spanyol kormány állja. A Szépművészeti Múzeumot az egyéb rendezési költségek, valamint részben az erre az alkalomra megjelentetett, 160 oldalas magyar-angol nyelvű katalógus költsége terheli.

A korábbi tárlatokról már megismert, interaktív kiegészítők - vagyis a műveket részletesen ismertető számítógépes (játék)programok - részét képezik a Miró-tárlatnak is. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint computeres magánvállalatok nyolc terminált bocsátottak a múzeum és a látogatók rendelkezésére. A szeptember végéig Budapesten vendégeskedő utazó tárlatot idáig csak a chilei közönség ismerhette meg. A tavaly ősszel a dél-amerikai ország fővárosában kiállított tárlatra két hónap alatt 100 ezren voltak kíváncsiak, noha oda méretei miatt hat képet nem lehetett elszállítani. A múzeum vezetőségének tervei szerint idehaza sem jár rosszul a százezredik látogató - a kulturális élmények mellett egy spanyol luxusúttal is gazdagabb lesz.



A lordok vernének
Magyar Hírlap
 
Kudarcot vallott a brit parlament felsőházában az a kísérlet, hogy tiltsák meg a szülők számára gyermekeik bármiféle testi fenyítését.
A témáról a Lordok Házában zajlott le heves vita, nevezetesen a gyermekvédelmi törvényhez (Children Bill) benyújtott módosító javaslatok kapcsán. A testület 226 vokssal 91 ellenében azt az indítványt fogadta el, amely engedélyezte az olyan "mérsékelt fenyítést, amely nem okoz testi vagy lelki sérülést". A jövőben tilos lesz megvesszőzni vagy úgy elverni a gyereket, hogy az kék foltokat hagyjon a bőrén.
A harciasabb gyermekvédők azonban benyújtottak egy olyan javaslatot is, amely egész egyszerűen büntetendő cselekménynek minősítette volna a gyermekek bármiféle fenyítését. Ezt az indítványt, noha 350 gyerekvédő szervezet hívott fel támogatására, 250 szavazattal 75 ellenében elvetették a szigorú lordok.
Tony Blair brit miniszterelnök, aki négygyerekes apa, ellenezte a radikálisabb kezdeményezést, mert az, mint fogalmazott, bűnözővé minősítené a szülőket. Az "ésszerű fenyítést" a gyermeknevelésben egy 1860-ban elfogadott törvény engedélyezi a szülők számára Anglia és Wales területén, de a saját törvényekkel rendelkező Skócia még ma sem korlátozza a szülők jogát gyermekeik elagyabugyálására.


Terroristák az iskolapadban A spanyol nyelvterület lapszemléje
MNO

Gabnai Viktória
Az ETA elítélt tagjai folytathatják egyetemi tanulmányaikat a baszk egyetemen - jelentette be a spanyol ítéletvégrehajtási intézmények vezetője. Az egyetem tanárai a hírre kilátásba helyezték felmondásukat – A latin-amerikai exelnökök barcelonai találkozóján Ecuador volt elnöke arra kérte Panama elnökét, hogy ne adjon menedéket bűnözőknek – Pamplonában újra futnak

La Razón/ABC: Tovább tanulhatnak a baszk egyetemen az ETA-hoz tartozó elítéltek

Az ETA terrorszervezethez tartozó elítéltek folytathatják tanulmányaikat a baszk egyetemen – jelentette be Mercedes Gallizo, az ítéletvégrehajtási intézmények vezetője néhány hónappal azután, hogy a spanyol szocialista kormánypárt és az ellenzéki Néppárt módosította az erre vonatkozó jogszabályokat éppen annak érdekében, hogy megakadályozzák: az ETÁ-s foglyok ilyen kiváltságokhoz jussanak. Az ítéletvégrehajtási intézmények vezetője megállapodást írt alá több felsőoktatási intézménnyel – köztük a baszk egyetemmel – arról, hogy a büntetésüket töltő spanyol elítéltek látogathatják az egyetemek azon szakait, amelyek nem szerepelnek az UNED – a rabok oktatását eddig kizárólagosan ellátó tanintézmény – által kínált szakok között.

Gallizo szerint ezek a szerződések nem érintik a szocialisták és néppártiak között nemrég köttetett megállapodást, hiszen abban az szerepel, hogy a foglyok oktatása az UNED-en keresztül történik, és ezt tiszteletben is tartják. A mostani egyezségek a többi egyetemmel kizárólag olyan szakokra vonatkoznak, amelyeket az UNED nem kínál. Ezek a megállapodások a rabok jogairól szólnak, amelyeket nem szabad csorbítani.

A baszk egyetem tanárai közül többen jelezték felmondásukat, ha az ETA-s elítéltek visszatérnek.

El Comercio: „A korrupció az egyik fő probléma”

Az ecuadori exelnök, Rodrigo Borja elítélte a panamai kormány bűnrészességét a korrupciós ügyekben, és kérte Panama első emberét, Martín Torrijos elnököt, hogy ne adjon politikai menedéket bűnözőknek.

A Barcelonában tartott latin-amerikai exelnökök találkozóján Borja felhívta a figyelmet: jó lenne, ha Panama kormánya változtatna a hozzáállásán, mert a politikai menedéket bűnözőknek nem lehet felkínálni. Borja felhívást intézett a latin-amerikai országokhoz, hogy küzdjenek együtt a korrupció ellen, amely véleménye szerint egyike a térség fő problémáinak.

Panamában többek között Haiti, Guatemala és Ecuador exvezetői kaptak menedéket.

ABC: A bikák is buliznak

Tegnap megkezdődött Pamplonában Sanfermín ünnepe. A kilenc napig tartó mulatozás fő attrakciója minden bizonnyal a bikák, valamint a vállalkozó kedvű pamplonaiak és turisták futása.



A legdivatosabb italok
MTV

Az egészségtrenddel párhuzamosan nő az alkoholmentes italok forgalma, amelyben Németország vezet. Az üdítőitalok piacán Írország az éllovas, a vízforgalomban Olaszország az első, míg a gyümölcsleveknél Németország.

Wellness, alkoholmentes, kreatív - ezek a jelzők illenek a legdivatosabb italokra, amint az a nürnbergi Brau Beviale italpiaci szakvásár előzetes híradásaiból kiderül.

Elmúlt az az idő, amikor egy ital csak a szomjoltásra szolgált, amikor a vendégek egy "sört" vagy "vizet" rendeltek. Márkamánia, újszerű csomagolások, meglepő nyersanyagok és izgalmas ízharmóniák jellemzik a legegyszerűbb innivalókat is.

A szója az egyik legkedveltebb alapanyag, amely "natúr" formában senkinek sem ízlik, de ízesítve, vitaminokkal és folsavval dúsítva, egészségforrásnak kinevezve jó áron lehet eladni. A világ szójaital forgalma egyes szakértők becslése szerint 2004-re négymilliárd literre emelkedik.

Az aloe vera a másik varázserejű jelszó. A növény tápláló nedvéről mintegy hatezer éve készült az első feljegyzés Egyiptomban. Ma minden eladható, a kozmetikumtól az ágyneműig, amiben aloe vera van, így a különféle italok is.

A sztár a "járulékos funkcióval ellátott víz". Az ásványvíz gyümölcsízekkel aromásítva alapvető sikerrecept, amelyet csak fűszerez az aloe vera, a szilvavirág, a ginzeng, vagy különféle gyógynövény adalék.

A fiatalok körében az extrém sportokhoz kötődik sok újfajta csomagolású palackozott víz, főleg a szénsavmentes ásványvizek új generációja. Az egyik sztár például - amelyet Nagy-Britanniában már kitüntettek a Best Packaging Innovations díjjal - az, amely a hódeszkások látványvilágát idézi és egy füllel a ruházathoz rögzíthető.

A novemberi nürnbergi italvásáron várhatóan sokféle - ma még titkosan kezelt - recepttel áll elő a világ italipara, meglovagolva a fiatalok kitűnni és feltűnni vágyását, és az újdonságok iránti fogékonyságukat.



Búvárok kutatnak római leletek után a Mosoni-Dunán
MR
 
A szlovén, a francia és a magyar folyami régészek közös tervükkel nyertek európai uniós támogatást a Kultúra 2000 pályázatán. Franciaországban középkori, Szlovéniában és Magyarországon, a Mosoni-Duna táján római-kori leletek után kutatnak.
 
- Hamarosan óriási kutatásba kezdenek a Mosoni-Duna-ágban a búvár-régészek. Miben reménykednek, mit szeretnének találni?

- Előzetes információink szerint ezen a helyen egy római kori erődítés van, aminek a rakpartja a víz alatt található félig eltemetődve – mondta el Tóth János Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal főosztályvezető régésze. Ezt szeretnénk felkutatni és feltárni. A parton az erődítménynek az egyik betoncsonkja, tehát római kori betonról van szó, egy betonfal csonkja ma is látható néhány négyzetméteres felületen, illetve a domborzaton látszik, hogy ott eltemetődött tornyok, falak vannak. A víz alatt pedig van egy szintén hasonló téglából, illetve betonból épített falcsonk. Ez a parttól néhány méterre van, és úgy néz ki, hogy a parttal párhuzamosan húzódik, de a folytatás az üledék alatt van, tehát nem látszik jelen pillanatban.

- Eddig miért nem kutatták ezeket a vizeket?

- Ahhoz, hogy egy ilyen régészeti kutatást el lehessen végezni, sok régészre van szükség, akik tudnak megfelelő módon búvárkodni és ismerik a módszereket, amikkel egy ilyen lelőhelyet meg lehet kutatni. Ez 2002 előtt, amikor mi elkezdtük a hivatalban a víz alatti régészeti programunkat, nem nagyon volt, tehát néhány régész tudott csak búvárkodni. A dologi oldala pedig, speciális felszerelés szükséges, nem egyszerűen csak búvár ruhára van szükség, hanem üledék elszívó szivattyúrendszerre, szelvényrendszernek a kimérésére, és nagyon drága egy ilyen kutatás. Úgy néz ki, hogy megvan a fedezetünk, hiszen a Kultúra 2000 pályázaton nyertünk erre anyagi támogatást az Európai Uniótól, megvannak a kutatóink, ismerik a módszereket, ráadásul, hogy minél jobb módszerekkel dolgozhassunk felvettük a kapcsolatot francia és szlovén kutatókkal, akik az ottani fejlett technológiát hozzák majd magukkal. Tehát egy ilyen rakpartot fogunk reményeim szerint megtalálni. Egyébként ez a rakpart mintegy két méter mélyen található a Mosoni-Dunában. Azt nem tudom pontosan, hogy milyen mélyen van eltemetődve, tehát hogy még mennyit kell leásni ahhoz, hogy megtaláljuk az alját. És amikor egy kikötőt használnak, akkor ki-be rakodnak a hajókból, csónakokból és folyamatosan hullanak bele használati tárgyak, hajórakomány darabjai a vízbe és ezek a kikötőkben fel szoktak gyűlni. Úgyhogy ha leássunk addig a rétegig, amíg megtaláljuk a feltöltés alatt az ókori kikötő szintjét, akkor ott reményeim szerint megtaláljuk azokat a leleteket, amik a kikötőnek az életére utalnak. Tehát amfórák, hordó maradványok, használati tárgyak, kisebb tárgyak, de lehetséges, hogy még hajómaradványokat is találunk. A lelőhelyünk Kunszigettől néhány kilométerre található, Toronyvár dűlőnek hívják, a nevében is benne van, hogy a helyiek tudták, hogy itt egy erődítmény állt egykor, a másik neve Tündérvár. Közvetlenül a Mosoni Duna-partján található, elég jól megközelíthető és a helyiek reményei szerint a feltárások után majd egy turisztikai célpont is lehet.
 
Liebhardt Ágota