CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. jĂşlius 07., szerda 15:41


Fantasztikus lehetőségek restauráláshoz


Elő velük pincéből, raktárból!

Fantasztikus lehetőségek restauráláshoz


A technológiai változások messze többek, mint pusztán újítások. Meg fogják változtatni az életet - mondta Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára azon az átadási ünnepségen, melyet közösen rendezett a Hewlett-Packard (HP), a világ vezető informatikai vállalata, a Szépművészeti Múzeum, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma július hetedikén fél tizenegytől a Szépművészeti Múzeumban.

A múzeum szakembereinek felkészültsége, hozzáértése sikeres pályázatot eredményezett. 25 millió forintos értéket képviselő fantasztikus technikai berendezések birtokába jutottak a HP kultúra-támogató adománya jóvoltából - mely berendezések hihetetlen távlatokat nyitnak meg előttük az alkotások feltárása, megóvása, restaurálása szempontjából. Mi, nagyközönség szintén érezzük majd e technikai felszereltség jótékony hatását, ugyanis érintős kivetítőn úgy nagyíthatjuk ki magunknak az egyes festmények digitalizáltan megőrzött képének akármely apró részleteit, ahogyan csak akarjuk, s a felállítandó lézernyomtatókon kinyomtatva magunkkal is vihetjük, amit szeretnénk otthon tovább tanulmányozni, vagy gyönyörködni benne.

Olyan nívóra jut ezáltal a Szépművészeti Múzeum felszereltségben, mint például a londoni National Gallery, ahol a HP berendezései már működnek, bizonyítottak, s rendkívül sokat segítenek a múzeumi szakemberek precíz, aprólékos munkájában, illetve a közönség kiszolgálásában.

A mai, jónak elismert digitális fényképezőgép 5 megapixel felbontású - a HP-berendezés 100 megapixelt tud. Ezáltal a digitalizált festmények, műalkotások olyan pontos megörökítettségűek lesznek, hogy oktatási, kutatási célra is kiválóan alkalmazhatóvá válnak, s DVD-n, CD-n oktatási intézmények rendelkezésére állva nagymértékben segítik a tudásalapú társadalom magyarországi fejlesztését. Éppen ez az ok, hogy két minisztérium is fontosnak tartotta a közreműködést e technikai-technológiai projektben!!

Régen talán a kerék és az óra elterjedése, általánossá válása hozott ekkora változást, átalakulást, mint a XXI. századra a számítástechnika és annak rendkívül szerteágazó volta, specializálódása, széleskörű alkalmazása. Milyen sokan berzenkedtek a hatvanas években az elektronikus hangszerek, majd a szintetizátor megjelenése ellen, mondván, csak másolják az eredeti zenei hangot, torz, fülnek bántó zajt generálnak; amit velük "művelnek", az nem zene. Mára természetesnek vesszük e zeneszerszámokat. A számítástechnika által a monitorokra varázsolt egyre tökéletesebb képek, háromdimenziós látványvilág már-már a színészek létjogosultságát kérdőjelezi meg - Amerikában tüntettek is a digitalizáció elterjedése ellen neves színészek részvételével.

Kötve hiszem azonban, hogy azon időkben, amikor majd a Szépművészeti Múzeum megújult honlapján a hétnyelvenbeszélő, tökéletesen digitalizált képekben gyönyörködhet, képekkel ismerkedhet a virtuális világ látogatója, vagy ott, az épületben, az érintős képernyőkön nézegetheti az évszázados vagy fiatalabb világremekeket, eszébe jutna tüntetni, hogy neki ez nem kell.

Megőriztetik a művészet - bár... ki is választatik. Ami bekerül e csodálatosan megőrzött világba, az létezik - a többi... megeshet... ugyanúgy kihullik majd a kultúr-létezés rostáján, ahogyan kihullottak a varázsversek, nap-idézők, s mindenféle ősi szöveg, dal, ábra, tánc vagy rítus a középkor egyszempontszerinti, szigorúan mérlegelő évszázadaiban...



A kép forrása: www.mke.hu

Sebők Lili