CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. július 08., csütörtök 09:17


Emléktábla-avatás

Emléktábla-avatás
A soproni állomáson a Holocaust évfordulóján

Iványi Gábor, a Wesley János Lelkészképző Főiskola főigazgatója, Majsai Tamás, református lelkész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola teológus szakvezetője és Ónodi István, az Evangéliumi Testvérközösség lelkésze tartotta azt a közös bűnbánati és könyörgő istentiszteletet, amelynek keretében ma a GySEV  pályaudvaron, az állomás épületének falán elhelyezett – a Sopronból 60 évvel ezelőtt bevagonírozottaknak és deportáltaknak emléket állító – táblát avatták fel.

Majsai Tamás emlékeztetett arra, ahogyan 60 évvel ezelőtt a démoni káosz úrrá lett a magát műveltnek és kereszténynek tartó Európában, ahol oly kevesen voltak azok, akik a zsidóellenes hangulatban életüket kockáztatták volna embertársaik megmentéséért.
A bűnbánat, a kiengesztelődés és a megbékélés szándékával helyezték el az ártatlan áldozatokra  emlékeztető táblát Sopronban, hasonlóan több olyan településhez, amelyeknek állomásairól 60 évvel ezelőtt emberekkel teli vonatok indultak a pusztulás földjére.
A soproniak nevében Hegedűs Attila evangélikus lelkész Pilinszkyt idézve utalt arra: a 20. századi tetteinkből kiderült rólunk emberekről, hogy kik vagyunk és mire vagyunk képesek, amely rémálomban, mi magunk voltunk a rémek, és amely tetteink miatt csak irgalmat kérhetünk. A helyi evangéliumi gyülekezet vezetője szintén a bűnbánat és a bocsánatkérés szükségességéről szólt.
A megemlékezés végén a város nevében elhelyezték a kegyelet virágcsokrát az emléktáblánál, amelyet a Wesley János Lelkészképző Főiskola állíttatott, és amelynek helyet a GyEV Rt. adott.
T.É.