CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. július 08., csütörtök 10:59


Végeztek az akadémisták


Idén először felsőfokú

Végeztek az akadémisták


Végeztek az akadémisták - mégpedig egy olyan akadémián, ahol a diákok e-learning alapú, magas színvonalú elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátíthatják el a legújabb informatikai, hálózati ismereteket. A programban részt vevő diákok összlétszáma meghaladja a 2300-at. Az idei tanévben 20 oktatási intézményben újabb 450 diák fejezte be tanulmányait.

Az ünnepélyes diplomaátadásra várták Jambrik Mihály (közigazgatási államtitkár - IHM), Dr. Harnos Zsolt ( rektorhelyettes - BKÁe) és Budafoki Róbert (ügyvezető igazgató - Cisco Systems Magyarország) urakat. Az eseményre kedden került sor a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen.

A diákok az alapozó négy modul elvégzésével „informatikai hálózati rendszerépítő” (OKJ-száma: 31 4641 01) képesítést kaphatnak. És hogy milyen akadémia is ez? A Cisco Hálózati Akadémia. Az idei tanévben először a program felsőfokú, Cisco Certified Networking Professional (CCNP) képzésében részt vett 11 diák is átvehette diplomáját. Ez már mérnökszintű képzés. A Cisco Hálózati Akadémia Program keretében Magyarországon elsőként a Budapesti Műszaki Főiskolán indították el a CCNP mérnökszintű képzést.

A Cisco Hálózati Akadémia Program nyolc modulból (szemeszterből) áll, amelynek az első négy modulját elvégezve a hallgatók CCNA (Cisco Certified Networking Associate) diplomát kapnak, a második négy modullal pedig CCNP (Cisco Certified Networking Professional) mérnökszintű képzésben részesülnek. A CCNA fokozatot elérő diákok megtanulják, hogyan kell irányítás nélkül, önállóan telepíteni, üzemeltetni és karbantartani kis- és középméretű (tipikusan 100 végpont alatti), lokális (LAN), nagytávolságú (WAN) és behívásos (dial-up) informatikai hálózatokat a cégek vagy intézmények igényeinek megfelelően. Erre a képzésre hálózati előképzettség nélkül, 16 éves kortól bárki jelentkezhet. A CCNP mérnökszintű képzés, a közepes méretű (100 – 1000 végpontos) intézményi hálózatok tervezésére, telepítésére, konfigurálására, hangolására és üzemeltetésére készíti fel a résztvevőket. A képzés előfeltétele érettségi és CCNA végzettség.

Két érdekesség! Az elmúlt évek során országossá fejlődött Cisco Hálózati Akadémia Program keretében 2004. január 19-én - oktatási intézményen kívül először – indult hálózati szakemberképzés a Nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az intenzív és gyakorlatorientált kurzus első ütemében 15 fogvatartott személy vesz részt, akik a 800 órás, megközelítőleg egy évig tartó képzés során a mai magyar munkaerőpiacon rendkívül versenyképes és keresett hálózati szakképesítést szerezhetnek. A cél - az Intézet szabályait maximálisan szem előtt tartva -, hogy a fogvatartottak olyan szaktudást szerezhessenek, amely hathatós segítséget nyújt majd a társadalomba való visszailleszkedésükhöz. A társadalmi integráció egy másik formáját szolgálja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél szeptemberben induló Cisco Hálózati Akadémia képzés.



Sebők Lili