CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2004. július 08., csütörtök 20:27


Lapszemle 2004. július 8.

Kilenc magyar AIDS-fertõzés újév óta A világon mintegy 40 millióan élnek a halálos vírussal
NOL

    A Johan Béla Országos Epidemológiai Központ információs hetilapjában foglalt adatok szerint Magyarországon 1985-tõl, amióta létezik errõl nyilvántartás, napjainkig - 2004. március 31-ig - összesen 1126 HIV-fertõzött személyt regisztráltak.
    A bejelentett AIDS-betegek száma március 31-én 458 volt, ebbõl 410 férfi és 48 nõ. Közülük 350-et 1999-ig jelentettek be, idén az év eleje óta összesen kilenc új esetet tartanak hivatalosan számon. A betegség következtében idén március 31-ig Magyarországon 260 személy - 238 férfi és 22 nõ - hunyt el.
    Az eddig összesen regisztrált és a jelenleg bejelentett HIV-fertõzöttek száma közötti különbséget egyrészt az elhunytak adják, másrészt abból következik, hogy számos külföldi fertõzöttségét regisztrálták Magyarországon, de az illetõk ma nem tartózkodnak az ország területén.
    Mindazonáltal szakemberek szerint a HIV-fertõzöttek tényleges száma a nyilvántartottnál jóval nagyobb, egy regisztrált betegre feltételezhetõen akár négy olyan is juthat, akit vagy nem jelentettek be - esetleg külföldön kap kezelést -, vagy maga sem tud betegségérõl.

A globális járvány - ADATOK
Az ENSZ által az AIDS elleni küzdelemre létrehozott szervezet, az UNAIDS a július 11-16-i bangkoki nemzetközi konferencia alkalmából kiadott jelentésében a járványról a következõ fõ adatokat tette közzé.
    HIV-vírussal fertõzött személyek száma 2003 végén világszerte 37,8 millió (A statisztikák és becslések hibahatárát figyelembe véve ez azt jelenti, hogy legalább 34,6 és akár 42,3 millió lehet a számuk - a továbbiakban az elsõ szám a becsült számot, a második a becsült minimális, a harmadik a becsült maximális számot jelzi.)
    Ebbõl 15-49 év közötti felnõtt 35,7 millió (32,7-39,8 millió) és 2,1 millió (1,9-2,5 millió) a 15 évnél fiatalabb gyerekek száma. A fertõzött felnõttek közül 17 millió (15,8-18,8 millió) a nõ.

Regionális megoszlás (felnõttek és gyerekek együtt):

Fekete-Afrika: 25 millió (23,1-27,9 millió)
Észak-Afrika és Közel-Kelet: 480 ezer (200 ezer-1,4 millió)
Latin-Amerika: 1,6 millió (1,2 millió-2,1 millió)
Észak-Amerika: 1 millió (520 ezer-1,5 millió)
Nyugat-Európa: (580 ezer (460 ezer-730 ezer)
Kelet-Európa és Közép-Ázsia: 1,3 millió (860 ezer-1,9 millió)
Kelet-Ázsia és Csendes-óceáni térség: 900 ezer (450 ezer-1,5 millió)
Dél- és Délkelet-Ázsia: 6,5 millió (4,1-9,6 millió)
Óceánia (Ausztrália, Pápua-Új-Guinea): 32 ezer (21-46 ezer)
Új HIV-fertõzöttek 2003-ban a világon összesen 4,8 millió (4,2-6,3 millió), amibõl 4,1 millió (3,6-5,6 millió) a felnõtt és 630 ezer (450-580 ezer) a 15 év alatti gyerek.

AIDS-ben elhunytak száma 2003-ban: A világon összesen 2,9 millió (2,6-3,3 millió), amibõl 2,4 millió (2,2-2,7 millió) felnõtt és 490 ezer (450 ezer-580 ezer) 15 év alatti gyerek.

Gyógyítás
A legutóbb felülvizsgált költségbecslések szerint a megelõzésre és a betegek ellátására a fejlõdõ és közepes jövedelmû országokban 2005 végéig 12 milliárd dollárra lesz szükség és 20 milliárdra 2007 végéig - állítja a UNAIDS.
    A 20 milliárd dollár lehetõvé tenné, hogy antiretrovírus szereket juttassanak valamivel több mint 6 millió személynek (több mint 4 milliónak Fekete-Afrikában), támogassák a 22 millió AIDS-árvát és tanácsadó és önkéntes tesztszolgálatot szervezzenek 100 millió felnõtt számára, felvilágosító oktatást biztosítsanak az iskolákban 900 millió tanulónak, továbbá 60 millió iskolába nem járó gyereknek.
    Ezeknek az erõforrásoknak 43 százalékára a Szaharától délre fekvõ afrikai térségekben, 28 százalékára Ázsiában, 17 százalékára Latin-Amerikában és a Karib-tengeri térségben, 9 százalékára Kelet-Európában, 1 százalékára Észak-Afrikában és Közel-Keleten lenne szükség.
(forrás: MTI, NOL)



Nem létezõ diákok egy kõbányai iskolában
MTI
Egy ellenõrzés azt derítette ki, hogy hat diák csak papíron létezik Kõbányán, a Szent László tér 34. szám alatt mûködõ általános iskolában - közölte Lõrincz Jenõ, a polgármesteri iroda vezetõje csütörtöki fõvárosi sajtótájékoztatón. "A képviselõ-testület négy iskolában rendelt el tanügyigazgatási ellenõrzést, három iskolában nem találtak szabálytalanságot, ennél az iskolánál viszont arra a megállapításra jutott a vizsgálat, hogy hat tanuló valójában nem létezik" - mondta az irodavezetõ. Közölte: a hat tanuló közül három nyolcadik osztályosként jelent meg az okiratokban, de volt olyan fantomtanuló is, aki hatodik osztályosként szerepel az iskola nyilvántartásában. Az ellenõrzés során viszont felfedezték, hogy hat név nem szerepel a belügyi nyilvántartó hivatal adattárában.

Ezt követõen tájékoztatták az ellenõrzés eredményérõl a polgármestert és a jegyzõt, majd az önkormányzat feljelentést tett a X. kerületi rendõrkapitányságon.

A polgármesteri iroda vezetõjének tájékoztatása szerint a képviselõ-testület korábbi döntése értelmében a Szent László téri iskola a gyereklétszám csökkenése miatt összevonásra kerül egy másik iskolával. Az általános iskola épületébe zeneiskola fog költözni - tette hozzá.

Lõrincz Jenõ megjegyezte: az ügyben szereplõ hat fõs létszámtöbblet nem befolyásolta volna a képviselõ-testület döntését az iskolák összevonásáról.
Hozzátette: hozzávetõlegesen 200 ezer forint állami támogatás jár egy-egy diák után. Emellett pedig többlettámogatásként például tankönyv-hozzájárulásban is részesülnek.
Az irodavezetõ beszámolt arról is, hogy az iskola igazgatója, miután fény derült az esetre, lemondott posztjáról. Az ügy felderítése óta a képviselõ-testület arról is döntést hozott, hogy ott is elvégzik a tanügyigazgatási vizsgálatot, ahol ebben az évben nem lett volna idõszerû.

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese az MTI kérdésére elmondta: a Budapesti Rendõr-fõkapitányság Nyomozó Hivatala folytat eljárást az ügyben közokirat-hamisítás és csalás alapos gyanúja miatt ez idáig ismeretlen tettes ellen. Jelen pillanatban a gyanúsítottak kihallgatása folyamatban van - tette hozzá.



Köztéren is látható lesz az átlátszó betonfal
Magyar Hírlap
Átlátszó betonfal - igen, már ez is lehetséges. Havonta több százan keresik meg a magyar feltalálót, aki nemsokára közterületen is bemutatja találmányát.

Az áttetszõ beton
A folyékony kõ névre keresztelt washingtoni show bemutatóján láthatja elõször az amerikai közönség az átlátszó betonfalat. Ha valaki az áttetszõ építmény mögé áll, és hátulról megvilágítják, a fal elõtt állók pontosan kivehetik a fal mögötti ember alakját.
Superman után immár az egyszerû földi halandó is átláthat a falon - írta az amerikai kiállítás kapcsán az AP hírügynökség.
"Azt hiszem ez önmagában is szép, és vonzó lehet az éttermek vagy hotelek számára is" - így a találmányról Martin Möller, az amerikai Nemzeti Építészeti Múzeum igazgató-helyettese.
 

Havonta több százan keresik a magyar építészt
Az új anyagot egy magyar építész fejlesztette ki. Losonczi Áron a Magyar Hírlap Online-nak nyilatkozva elmondta, 2001 óta foglalkozik az áttetszõ betonfallal, magát az eljárást pedig egy évvel késõbb szabadalmaztatta.
A Magyarországon élõ építész elmondta, hogy közterületen eddig még nem volt látható olyan épület, mely ebbõl az áttetszõ anyagból készült volna. A kiállításoknak viszont gyakori vendég az üvegszálas beton: Stockholm után a Mûcsarnokban, majd Londonban és Glasgowban - a Magyar Kulturális Évad keretében - láthatta a közönség.
Most Washington csodálhatják meg az amerikaiak a magyar építész találmányát, de - mint Losonczi elárulta - várhatóan Ausztráliában vagy Chilében is kiállítják.
 

Nemsokára közterületen is
Mint az MHO-nak mondta, havonta több százan keresik meg, a világ minden tájáról. Jelenleg az új anyag elsõ köztéri bemutatóján dolgoznak. A négy méter magas áttetszõ betonból készült térplasztikát Komáromban, a Monostrori Erõdben állítják ki a nyár folyamán. Nappal természetes fény világítja át a szobrot, este viszont a normál betonrészekhez felállított rekfektorok világítják ki - belülrõl - a térplasztikát - mesél a tervekrõl az építész.

Losonczi kérdésünkre azt is elmondta, hogy eddigi kutatásaik szerint az új anyag teherbíró képessége egy jobb minõségû betonénak felel meg. Az áttetszõ anyag további tulajdonságainak tesztelése még folyamatban van.

Az építész szerint - mivel az elõállítás sokkal körülményesebb, mint a hagyományos beton esetében és nem is mondható praktikusabb választásnak - elsõsorban esztétikai szempontok miatt lehet érdekes az építészet számára.

Szabó Gergely



Református tanácskozás
Duna TV
F A református egyház történetében legalább 60 éve nem volt példa arra, hogy az anyaországi és a határon túli egyházkerületek és -megyék vezetõi együtt határozzanak a felekezet jövõjét meghatározó kérdésekben. L A tanácskozást megnyitó Bölcskei Gusztáv püspök szerint a generális konvent küldetése egymás nyílt vállalására buzdítani a református közösségeket.

A magyar reformátusok tragikus széttagoltsága Trianonnal kezdõdött, de több mint 80 év után most úgy tûnik, újra egységes lehet a sok országban szétszóródott közösség hitéleti és egyházjogi gyakorlata. - Nekünk jogunk van, nekünk ragaszkodnunk kell ahhoz az egyetemességhez, amelyikben a reformáció is gondolkodott, amelyikben a reformáció hitet tett, és amelyik segítette az akkor még egyidejûnek mondható európai reformátusságot. A generális konvent tanácskozásán felmerült a lelkésszé válás feltételeinek egységesítése, illetve a sokszínû liturgikus gyakorlat közös minimumának megállapítása. A résztvevõk egyetértettek abban, hogy ma ki kell lépnie a templomok falai közül és a világ számára kell megfogalmaznia tanítását.



A Bandita Nagypapa, avagy egyre több nagyszülõ rabol bankot
Az észak-amerikai lapok szemléje
MNO
Ernesák Terézia
Unatkozó nagypapák és nagymamák mind gyakrabban rabolnak bankot az Egyesült Államokban – Háromszáznegyven nõi dolgozója perli a Morgan Stanley bankházat diszkrimináció miatt – Kevesebb adomány folyik be a katolikus egyházhoz a papokat érintõ szex-botrányok okán.

New York Times

A New York Times címlapján kedves arcú, ámde rosszkedvû bácsi néz az olvasóra. Kilencvenegy esztendõs, texasi illetõségû, J.L. Rountree-nak hívják. Tavaly óta börtönben ül: tizenkét évet kapott –bankrablásért. Egy napfényes nyugodt napon besétált ugyanis a First American Bank egyik fiókjába, Abilene-ben, ahol él, és átnyújtott a pultnál ülõ hivatalnoknak egy cédulát, rajta a felirattal: bankrablás. S bár a hivatalnok viccnek hitte az egészet, a fegyvertelen öregúr türelmetlenül megsürgette, elvett tõle ezerkilencszáz-kilencvenkilenc dollárt és – mivel a lába azért nem a régi – kisétált a bankból.

A Bandita Nagypapa – a helyi rendõrség adta neki ezt a „becenevet” – tizenkét évig ül most. Az arizonai Peoria ötvenhat esztendõs Bandita Nagymamája, Sally Ann Smith, viszont még most vár a tárgyalására. Õ szintén bankot rabolt, kettõt is. És aztán ott van Robert Day, a hatvannyolc éves texasi bankrabló, a hetvenéves Gordon Bryant, aki szintén bankrablással próbálkozott, s bár neki nem jött be azért a törvény szigora lesújt rá is. A bankrabló nagypapákról és nagymamákról írt hosszas cikkében a New York-i lap azt elemezgeti, hogyan is változott meg a bankrablás „természete” az Egyesült Államokban. Miközben könnyû lenne azt állítani, hogy a bankrabló nagyszülõk esetei az idõs korú amerikaiak körében tapasztalható morális romlás jelei, valójában inkább arról van szó – írja a lap –, hogy változóban van a bankrablás természete. A valahai Bonnie-k és Clyde-ok eltûnõben vannak. Az Államokban elkövetett bankrablások mintegy fele változatlanul végsõkig elkeseredett, mindenre képes kábítószeresek lelkén szárad, harmadát megrögzött rablók követik el, ám egyre gyakoribb, hogy idõs, otthonülõ, nemegyszer unatkozó nagyszülõk vágnak bele ebbe a bûncselekménybe. A magyarázat? A New York Times Robert McCrie kriminológus-professzort szólaltatja meg, aki szerint mindösszesen arról van szó, hogy a hetven-nyolcvan éves nagypapák és nagymamák gyakorta unatkoznak, s valamiféle különleges, izgató kihívást látnak a bankrablásban. Az idõs bankrablók egyikének sincs bûnözõ múltja, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel és jószerével még az elrabolt pénzre sincs különösebben szüksége. Amatõr bankrablók, mondja róluk a már idézett McCrie.

Washington Post

A Morgan Stanley bankház New York-i irodájának háromszáznegyven nõi munkatársa bíróságra vonul – a saját cége ellen. A hölgyek némelyike a Wall Street legkeresettebbjei közé tartozik, több millió dolláros évi jövedelemmel, ám a vád, amit felhoznak a cég ellen: kevesebb a fizetésük, mint az azonos munkát végzõ férfi munkatársaiké, és kevesebbszer is léptetik elõ õket a vállalati ranglétrán, mint a férfi kollégákat. Ez pedig nem más, mint diszkriminációs gyakorlat, amit meg kell szüntetni! – így a hölgyek képviselõje. A Wall Streeten nem elõször hangzik el ilyes vád és nem elõször zajlik ilyes pör. Ez a mostani azonban abban különbözik az eddigiektõl, hogy még soha egyszerre ennyi hölgy nem indított ilyen pert. A Morgan Stanley képviselõje szerint a bank vezetõinek tiszta a lelkiismeretük, nem tettek semmi rosszat, mindenkit úgy fizetnek és úgy léptetnek elõ, amennyit és ahogyan megérdemel. A képviselõ egyébként szintén hölgy, Melissa Stonberg, aki a Washington Postnak, az egész történetet nyilvánosságra hozó washingtoni napilapnak nyilatkozott.

Newsweek

A katolikus egyház papjait érintõ szex-botrányok alaposan megapasztották a templomoknak és egyházi intézményeknek adakozók lélekszámát, ezért szerte az Államokban sok katolikus iskola kényszerül bezárni; hacsak nem talál ki valamit az adományozók újbóli megnyerésére. A Newsweek címû hetilapban Joseph O’Keefe, a bostoni érsekség tanácsadója nyilatkozik errõl, s azt mondja, hogy a katolikus iskolák mostanság nagy és jelentõs intézményeket kérnek fel tanácsadásra. Hogyan kell kormányzati pályázati pénzekért folyamodni, hogyan célszerû kiépíteni a diákok és a támogatók hálózatát, hogyan lehet új támogatókat meggyõzni? – ehhez várják a tanácsokat mostanság a nehéz helyzetben lévõ katolikus iskolák.



Új könyv a nagybetûs Földrõl
MR
 
A National Geographic most megjelent, új kötete a Földrõl szól, a bolygóról, annak megannyi ismert és ismeretlen arcáról.
 
Sóvárgás. Ez a legerõsebb érzés bennem, miközben ezt az albumot lapozgatom. Alig fél éve, hogy egy, alakra hasonlót dicsértem Önöknek. Az a tengerrõl szólt, voltak benne vizek, halak, parti városok, halászok. A Tenger címû könyv csodás gyûjteménye volt a minket éltetõ vizek fantasztikus világának, s annak az ezernyi kapcsolatnak, amely bennünket a tengerhez köt. A National Geographic most megjelent, új kötete a Földrõl szól. A nagybetûs Földrõl. A bolygóról, annak megannyi ismert és ismeretlen arcáról.

Hasonlít ez az album az elõzõhöz, mégis más. És persze nem azért, mert a képek jobbak vagy rosszabbak. Persze hogy fantasztikusak. A különbség a könyv összhatásában van. A Föld – valahogy keményebb, szigorúbb, mint a Tenger. Nincsenek benne emberek, nyomunkra is csak egy-két képen utal ház vagy beérõ vetés. Alig vannak állatok, leginkább csak néhány magasan szárnyaló madár téved az optika és a lent elterülõ táj közé.

Sivatagok és szél-koptatta, évmilliók óta magányos hegyek. Egy vihar tölcsére – megint csak felülrõl. Magányos kõoszlopok, melyek mintha az eget tartanák. Tengerbe omló jéghegyek és lezúduló vízesések. Óceánok partvidéke, szelíd dombok közelrõl és folyóhálózat olyan magasból, hogy szinte térképnek tûnik már a vidék. Néhol egy-egy állat – gazellák, fókák, egy magányos gepárd, de a félezernyi képen leginkább csak a növények élõk: egy pipacsmezõ, zord fenyvesek méltósága, lüktetõ dzsungel.

Gyönyörû képek. Gyönyörû világ, amelybõl a szerkesztõk jelentõségteljesen kihagyták az embert. Ez a Föld itt van, de a közhiedelemmel ellentétben nem a miénk. Része vagyunk – része lehetünk, de ha ostobának bizonyulunk, legfeljebb kisatírozzuk magunkat a tablóból. A Föld fenséges, gyönyörûséges tájaival, hegyeivel, vizeivel nélkülünk is itt lesz, s csak rajtunk múlik, hogy marad-e, aki sóvárgással tud nézni rá.
 
Elek László



Mosógép férfiak számára
MTV

Az elsõ kifejezetten férfiak számára kifejlesztett mosógép nyerte a prágai mûvészeti, építészeti és formatervezõi akadémia elsõ díját.

A cseh és szlovák diákok számára kiírt formatervezõi pályázatra beérkezett pályamunkák között meglepõnek ható háztartási készülék tervek vannak: ilyen a mosdóval kombinált vagy összehajtható mosógép, a fürdõszobai hûtõ kozmetikumok és gyógyszerek számára, valamint az étkezõasztalba épített fõzõlap.

A versenyre 11 diákcsapat fejlesztett ki különleges konstrukciókat, amelyek közül a nemzetközi zsûri a férfiaknak tervezett mosógépet, a Washman-t találta a legalkalmasabb pályamûnek.

A mosógépen a hagyományos készülékektól eltérõen három betöltõ nyílás található, ahol a felhasználó elõ tudja válogatni a kimosandó ruhákat. A Washman jelzi, ha tele vannak az egyes betöltõ nyílásoknál található kamrák, ahonnan a ruha a dobba kerül és elkezdõdhet a mosási folyamat. A gép automatikusan választja ki a szennyesnek megfelelõ programot.