CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. július 09., péntek 00:50


Vasutasnap: a vasutas társadalom ünnepe

Vasutasnap: a vasutas társadalom ünnepe
Új stratégia mentén régiós szerep vár a GySEV-re

    A GySEV vasutasnapi ünnepségén együtt ünnepeltek a tegnap a Hotel Sopronban a vasúti közlekedésben dolgozók a meghívott társszervek, a vasúttal együttműködő partnerszervezetek képviselőivel, a GySEV-vonal menti települések polgármestereivel.
    A Himnuszt követően Dr. Józan Tibor vasútigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, akik a tavalyi vasutasnap óta eltelt időszakban elhunytak emékének egy perces néma csönddel adóztak.
 

Dr. Józan Tibor vasútigazgató,  Réthy Imre államtitkár, 
Szabó András elnök, Siklós Csaba vezérigazgató

    A közösségi összetartozást erősítő, méltóságteljes ünnepség fényéhez hozzáadott a tény, hogy 125 ével ezelőtt, 1879-ben fejeződtek be a Győr-Sopron-Ebenfurt vonal építési munkái, akkor indult meg a vasúti közlekedés, miután a vasúttársaság már 1872-ben megkapta a koncessziós jogot.
    Az elmúlt év a rendszerezés, a változás és a további változásokra való felkészülés éve volt. Ennek jegyében – a növekvő naturális teljesítmények mellett a GySEV Rt. – racionalizálta működését, átláthatóbbá és mérhetőbbé tette tevékenységét, gazdálkodását, de a szervezetet még csak részlegesen illesztették az újragondolt folyamatokhoz - hangzott el a  Vasutasnapon Szabó András, a GySEV Rt. Igazgatóság elnöke köszöntőjében, aki mindezekhez hozzátette:
- Tudva, hogy a vasutasok fegyelmezett, rendhez szokott emberek, megerősítem, hogy a jelenlegi szervezeti struktúra megváltoztatására, a kidolgozott és az év őszén elfogadandó, a társaság vezető szerveivel és az érdekképviseleti szervekkel történő egyeztetés után, az új stratégia mentén kerül sor. Ezt az átalakítási folyamatot erősítette meg a közgyűlés, amikor a vállalat székhelyének a működő vasút helyszínére, Sopronba való helyezéséről döntött.
    Az elnök szerint a vasút számára a ma legnagyobb kihívása a liberalizáció, ami a jó stratégiával rendelkezők számára lehetőség; egyik lehetőségként kezelt változás a balkáni országok ma még megszerezhető árufuvarozási piacára való terjeszkedés is. Az EU bővüléssel Sopron földrajzi és történelmi helyzete, valamint a GySEV Rt. szakmai tudása alapján a térség logisztikai központjává válhat - hangsúlyozta az elnök.

    Réthy Imre, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára az unió vasútfejlesztési törekvéseinek hazánk közlekedéspolitikáját meghatározó, a vasúttársaság megújulását megkövetelő jelentőségéről is szólt.
    Hangsúlyozta: A kormány továbbra is fontos szerepet szán a vasúti közlekedésben a GySEV-nek, mint önálló vasúttársaságnak. A személyszállításban elsősorban regionális, az áruszállításban viszont széleskörű logisztikai szolgáltatásokat is nyújtó, Európát átszelő, pán-európai feladatok ellátása hárul a vasútra. Mindenek megfelelő alapjai vannak, mind a személyszállítás, mind az áruszállítás területén.
    A költségcsökkentési program folytatódik, amely keretében megtörténik a GySEV nem vasúti célú ingatlanjainak és egyéb vagyonelemeinek értékesítése, a befolyt összeget a vasút fejlesztésére fogják fordítani - mondta az államtitkár, aki arról is szólt, hogy a vasúttársaság sikeres működésének is alapvető feltétele, hogy az egész magyar vasúthálózat a hazai és az európai közlekedési rendszer jól működő része legyen.
    Hangsúlyozta: a realitások talaján fontos az érezhető előrehaladás megteremtése az egész vasúttársaság életfeltételeinek javítása területén.
    Siklós Csaba vezérigazgató kiemelte: A vasutasok felelősségteljes, korrekt, a hatékonyságra törekvő munkájukat adják a társadalomnak. Jövőbeli törekvéseik között pedig az egyik legfontosabb, hogy az észak-déli forgalomba való intenzívebb bekapcsolódás révén nagyobb szerephez jussanak a régió és a magyar gazdaság szolgálatában.

***

    A Vasutasnapon az eddigi hagyományoknak megfelelően átadták a vasút szolgálatában kiemelkedő teljesítményt nyújtók munkáját elismerő kitüntetéseket és dicséreteket.
    A Közlekedésért Érdemérmet Preiner József, a Műszaki Osztály vezetője vehette át, Miniszteri Elismeréssel Varga Gábort, a Forgalmi Osztály osztályvezetőjét tüntették ki. A GySEV Rt. Szolgálatáért kitüntetés arany fokozatát Szendrei Mátyásné (Vezérigazgatóság) és Arlay Frigyes (Vámhivatal, Győr) kapta.
    További három GySEV-dolgozó részesült Elnöki-, tizennégyen Vezérigazgatói-, huszonketten Igazgatói Dicséretben.
    A gazdasági tevékenységét segítő társszervek képviselői között idén a soproni Rendőrkapitányság és a kópházi határőrség egy-egy munkatársának kitüntetéssel köszönte meg a GySEV Rt. az együttműködést.
    Immár hetedik alkalommal, két tanuló is átvehette a tehetséges, vasutas szülők gyermekeinek szánt Hajdú Irén-díjat.

T.É.