CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. jĂşlius 10., szombat 00:54


'A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” - Kézműves vásár, kiállítás és konferencia

"A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” - Kézműves vásár, kiállítás és konferencia
Tisztelgés a város ezeréves soknemzetiségü kézművessége előtt

,,A hagyományos soproni üdvözlet a csokor erdei ciklámen, egy pohár kékfrankos és egy maréknyi szelídgesztenye helyett fogadják szeretettel a házigazda Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnökének köszöntő sorait.

Sopron ősi cimerképéhez híven a múltban és jelenben is nyitott kapukkal és nyílt szívvel köszönti és fogadja vendégeit, így a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2004. évi egyik legjelentősebb eseménye a „Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében" kiállítás, konferencia és a kézműves vásár résztvevőit és látogatóit is.

Történelmi múltunk iránti tisztelgés és jelkép is, hogy az egyesült Európában az elsőként alapított soproni Kamara adhat otthont e rendezvénynek. Tisztelgés ez a város ezeréves soknemzetiségü kézművessége és épülő, szépülő jelene előtt. Aki hozzánk látogat, nem mérheti az időt; a város megannyi kincse gazdag múltját idézi, beszélnek a kövek, az ívbe hajló szűk utcák az álmodó terek...
Szívből kívánom, hogy érintse meg Önöket is e hangulat, jelentse Sopron a folyamatosságot, a múlt megbecsülésén épülő jövőt, a kaput Európába, a várost, ahova mindig „visszavárjuk".

Érezzékjól magukat és vigyék el Sopron jó hírét!
Horváth Vilmos a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke"

Az esemény alkalmára a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara Kamarai Krónika címmel kiadott alkalmi kiadványban jelentek meg Horváth Vilmos kamarai elnök fenti, a rendezvényre hívó, a rendezvényt ajánló sorai.

***

A borongós időjárással dacolva, némi technikai akadályok leküzdését követően ma este hivatalosan is megnyitották "A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” Kézműves vásár, kiállítás és konferencia kézműves és kirakodóvásár, valamint Fő térre tervezett szórakoztató műsor részét.

Hangulatteremtő folklórműsor, mazsorettek bemutatója, majd a hivatalos megnyitót követően a Juice együttes koncertje szórakoztatta az egybegyűlteket.
A megnyitón Kalmár István alpolgármester, Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, majd Horváth Vilmos a Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a három napig tartó rendezvényt és a közönséget. Kalmár István és Horváth Vilmos egyaránt a soproni kézműves és iparos hagyományok fontosságáról szólt.
A magyar kézművesség története egybeforrott az ezeréves Magyarország történetével, a magyar mesterember mindig is tekintélynek örvendett Európában - fejtette ki Paragh László, aki a kézművesség több mint ezer éves folyamatos jelenlétére utalva a 625 évvel ezelőtti iparosösszeírást is említette, azokból az időkből, amikor Sopron 4000 lakosának több mint 30 százaléka iparos volt. Harminckét szakma volt jelen az akkori Sopron életében, akik között a posztóvágó iparosok számítottak a leggazdagabbaknak.

Eger, Kecskemét, Esztergom után Sopron negyedikként ad helyet a nagyszabású rendezvénysorozatnak, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iiparkamara Kamara együtt szervez az érintett területi kamarával.
Ez alkalommal a történelmi Belvárosban a Művészetek utcája (Templom utca) a Borok utcája (Kolostor utca), A ,,Jó Pofa Sörök Tere" (a Fő téren), Fertőrákoson az Európai Kőfaragó Fesztivál várja az érdeklődőket. (Részletes program a Kamarai rovatban és Programajánlóban található.)
A kézműves szakma kpviselői holnap délelőtt 9.30-tól pedig kézműves kiállításon és konferencián találkoznak.

19.00 órakor a Deák téren Európa Kő-avatásra kerül sor, miközben a nap folyamán a Fő téri színpadon zene és tánc váltja majd egymást.
Vasárnap délelőtt a Fő téri színpadon a népművészeti műsor folytatódik.

"A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” Kézműves vásár, kiállítás és konferencia
letölthető részletes programja

Tekintsék meg képripotunkat!