CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Szomszédvár - Régió

2004. július 12., hétfő 09:20


Mi a magyarnak ez a dátum? És mi az írnek?


2004. június 16.?

Mi a magyarnak ez a dátum? És mi az írnek?


Nincs is még egy hónapja. Emlékeznek Önök arra a napra? Szerda volt. Sok fiatalban igen elevenen él aznapi érettségi szóbeli vizsgájának, vagy egyetemi-főiskolai vizsgájának emléke... De merüljünk csak el a dátum mélyebb jelentésében: Nagy Imre-dátum ez. Sötét dátum a múltból. No meg, '89-ből is, amikor ezen a napon a mártír miniszterelnököt újratemették. Mindazoknak pedig, akiknek (vagy családtagjuknak) születésnapja, névnapja, más eseménye esik e napra - nos, nekik még bővebb jelentéssel bír a június 16. Az íreknek...

Tudták Önök, hogy James Joyce esszét írt Munkácsy Ecce Homo-járól? ( James Joyce: Munkácsy Ecce Homoja ) James Joyce klasszikus műve, az Ulysses (nyolc évig íródott, 1922-ben Párizsban jelent meg) pedig egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik. Ezt a napot a regény főhősének, Leopold Bloomnak (egy magyar zsidó származású hirdetési ügynök) a neve nyomán Bloomsdaynek nevezik, és a Joyce-hívők világszerte évről-évre ünneplik. Idén volt a Bloomsday 100. évfordulója. Mr. Brendan McMahon, Írország budapesti nagykövete a Szombathelyen tartott ünnepségen elmondta: "Ezen a napon a világ nyolcvan nagyvárosában ünneplik a nagyszerű írót". Szombathely hogy kerül közéjük? Itt született a regény szerint Leopold Bloom, mégpedig a Fő tér 40-41. számú házban. Ettől az évtől szobor is őrzi alakját. Rendkívüli szobor: szobor-dombormű. Veres Gábor alkotása. Veres Gábor a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium jeles tanára.



James Joyce ír költő, író, kritikus 1882. február 2-án született Dublinban, és Zürichben halt meg 1941. január 13-án. Azoknak, akik el szeretnének mélyedni az író magával ragadó világában, álljanak itt az alábbi linkek:

joyce.lap.hu , cohums.ohio-state.edu , yahoo

A Fő tér 40-41. falán emléktábla is hirdeti Joyce és Szombathely kapcsolatát.




Mészáros Andrea Éva felvételei


A hétvégi szombathelyi Európa Sétány ( ld. ebben a cikkben! ) egyik padja Írországé volt. A pad hátulján Joyce-idézet: "A dublini utcanevek jobban izgatnak, mint a Világmindenség rejtélye". És hogy mi érdekelte még? Az Ulyssest olvasva kikövetkeztethető. Mi, emberek, érdekeltük, saját magunk. Az Ulyssesben Joyce aprólékos, részletező belső monológokkal érzékelteti szereplői tudatfolyamát. A külső cselekmény jelentéktelen, az igazi történések a szereplők tudatában történnek. A hagyományos regénnyel szemben a cselekmény nem időben, hanem elsősorban térben árad szét. A regény szerkezete rendkívül bonyolult, kiterjedt szimbólumrendszer hatja át - olvashatjuk az egyik, róla szóló életrajzban. ( forrás )

Sebők Lili